Kυβερνητική ταφόπλακα βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών #skouries


Νέα στοιχεία σβήνουν κάθε ελπίδα να πρόκειται για παρεξήγηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Κου Τσίπρα επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στους Δελφούς χαρακτηρίζοντας στους επικείμενους χωροταξικούς νόμους ως «αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης» το Δελφικό Τοπίο και τις παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής. Στο βρώμικο παιχνίδι μπαίνει και η κρατική ΕΤ-3.

http://karteria1.blogspot.gr/2017/03/a_21.html 

https://antigoldgr.org/blog/2017/04/27/skandalo-tafoplaka-voxiti-delffous/

Αφού «τακτοποίησε» τα ιδιωτικά συμφέροντα της εξόρυξης βωξίτη, στο επόμενο βήμα των χωροταξικών σχεδίων της στεριάς , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά το βρώμικο έργο των «διεφθαρμένων και διαπλεκόμενων» προηγούμενων κυβερνήσεων υπονομεύοντας τον χαρακτήρα του λιμανιού των Δελφών για χάρη των βωξιτικών συμφερόντων.

Πιάνοντας το θέμα από την αρχή:

Η κοιλάδα που δημιουργούν τα βουνά γύρω από τον ελαιώνα των Δελφών και τον Κρισσαίο Κόλπο αποτελεί μία μοναδική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα που πέραν της άυλης αξίας της (που πολλοί προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν), πέραν των δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας στην επιβίωση (αριστερές ευαισθησίες), έχει και πολύτιμες αναπτυξιακές δυνατότητες για το σύνολο της Ελλάδας της κρίσης (που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε). (https://antigoldgr.org/blog/2017/04/07/o-megalos-ploutos-tvn-delfon-den-einai-o-voxitis/) .

Πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που στήριξε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα συμφέροντα εξόρυξης βωξίτη που επιδιώκουν την καταστροφή του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου. Μετά … , ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία.

Η περιοχή ήταν η πρώτη της ηπειρωτικής Ελλάδας (εκτός από τον Πειραιά) που ανέπτυξε έντονη Τουριστική κίνηση στα τέλη του 19 ου αιώνα και το ίδιο άρχισε να συμβαίνει και μετά το τέλος του εμφυλίου στα τέλη της δεκαετίας του 50. Κύριος τρόπος μεταφοράς των επισκεπτών όπως και πριν χιλιάδες χρόνια το λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα. Στα βουνά των Δελφών είχε αναπτυχθεί και δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη από τους Αδελφούς Ηλιόπουλους, πρωτοπόρους και κορυφαίους έμπορους ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο από την πρώτη στιγμή που αυτά ποινικοποιήθηκαν στις ΗΠΑ (1930). Σε απόσταση 1 χλμ από το λιμάνι των Δελφών στη Ιτέα φτιάχτηκαν οι βασικές εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία (και τι «κορυφαίοι» θα ήταν αν δεν φορτοεκφόρτωναν εκεί και το «άλλο» εμπόρευμα με τα τεράστια κέρδη). Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού μετά το 1960 στην «βολικά» απομακρυσμένη περιοχή του ιδιωτικού λιμανιού τους στους Δελφούς θα έφερνε πολλά «ξένα» μάτια, θα πρόσφερε εναλλακτικό τρόπο επιβίωσης στην τοπική κοινωνία και δεν θα ήταν εύκολη η επιβολή «ομερτά». Αν δεν είναι σήμερα το «άλλο» εμπόρευμα που θέλει μακριά τα ξένα μάτια και την ανάπτυξη , είναι μία δραστηριότητα που βάζει το περιβαλλοντικό κόστος στην τσέπη αφήνοντας πίσω καταστροφή και πάλι είναι απαραίτητο να μην μιλάει κανείς.

Από το 1972 και μετά (που υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία), η εταιρία βωξίτη στους Δελφούς αντεπετέθηκε στην τουριστική ανάπτυξη. Μπάζωσε παράνομα θάλασσα, καταπάτησε δημόσιο δρόμο, συνέχισε να φτιάχνει νέα κτίρια χωρίς άδειες (ακόμη και όταν στην περιοχή το 1985 απαγορεύτηκαν ακόμη και οι αγροτικές αποθήκες χάριν της προστασίας του Δελφικού Τοπίου), κ.α. . Οι μικρές αρχικές εγκαταστάσεις βωξίτη κυριάρχησαν στο τοπίο του λιμανιού των Δελφών. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη ανασχέθηκε, τελικά ο τουρισμός εκδιώχθηκε και χιλιάδες θέσεις εργασίας που είχαν ήδη αναπτυχθεί χάθηκαν και περιμένουν μέχρι σήμερα να ξαναβρεθούν.

Το 2011 νέα κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής οδήγησε σε προσφυγές, καταγγελίες κ.λ.π. κατά της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών. Η άδεια ανανεώθηκε παραβλέποντας τις καταγγελίες μέσα από ένα όργιο διαπλοκής. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τους αγώνες κατά της αδικίας αλλά όταν πήρε της εξουσία … δεν απάντησε στις καταγγελίες ούτε ακύρωσε τις παράνομες άδειες. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια νέας παράνομης επέκτασης των εγκαταστάσεων βωξίτη εις βάρος του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου έγινε το 2016. Με ποιο θάρρος να το έκαναν άραγε ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κος Τσίπρας «της πάταξης της διαπλοκής» είχαν ήδη ένα χρόνο στην εξουσία; Στην καταγγελλόμενη βρώμικη μεθόδευση «μεταλλευτικοποίησης» του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου περιλαμβανόταν και ο χαρακτήρας του λιμανιού των Δελφών.

Τον Μάρτιο του 2016 η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» ξανακατάθεσε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας που περιφρόνησαν οι προηγούμενοι «κακοί» το 2013. Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής με ενσωματωμένα κάποια συνημμένα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αλήθειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2012 δημοσιεύτηκε η «Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 – 2018» από το Υπ. Ναυτιλίας (συν.1). Σύμφωνα με αυτή στο λιμάνι των Δελφών στην πόλη της Ιτέας αποδίδονταν οι χαρακτηρισμοί «Χύμα Φορτίου» και «Εμπορικό» και δεν αποδίδονταν ο χαρακτηρισμός «Κρουαζιέρα». Σε ερώτηση στην Βουλή για το λάθος αυτό (συν.2) με επισήμανση για τις προεκτάσεις και επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία και όχι μόνο, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου της 8 Νοεμβρίου 2013 (συν.3 ) αναφέρει στην δεύτερη παράγραφο «Η αποτύπωση αυτή βασίζεται στην πραγματική κίνηση του λιμένα και δεν προδικάζει τις χρήσεις που ο λιμένας θα μπορούσε να έχει στο μέλλον.».

Στο έγγραφο της 3-4-2014 του Υπολιμεναρχείου Ιτέας (συν.8) αποτυπώνεται η αλήθεια για την πραγματική κίνηση του Λιμανιού από το 2005 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά και του 2013.

Σύμφωνα με τα πραγματικά αυτά στοιχεία, η κίνηση στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα από το 2005 μέχρι και το 2012 ήταν μηδενική σε «Εμπόριο», μηδενική σε «Χύμα Φορτίο», και κάθε χρόνο και με αυξητικές τάσεις παρουσίαζε μόνο κίνηση «Κρουαζιέρας».

..

Σήμερα, εάν οποιοσδήποτε υποψήφιος επενδυτής, ή επιχειρηματίας της κρουαζιέρας ή υποψήφιος τουρίστας των Δελφών αναζητήσει στοιχεία για το ποιες χρήσεις έχει το λιμάνι τους θα βρει ψευδώς τους χαρακτήρες «χύμα φορτίο» και «εμπορικό» μαζί με τον αληθινό της «κρουαζιέρας» για ένα μώλο μήκους μόλις διακοσίων μέτρων (δύο πλευρές). …..

Σας γνωρίζουμε επίσης εάν σας διαφεύγει ότι το λιμάνι της Ιτέας (Δελφών) δεν έχει καμία σχέση με τις εγκαταστάσεις βωξίτη δυτικά της Ιτέας για τις οποίες σημειωτέων εκκρεμεί η απάντηση της Ελληνικής Πολιτείας για το εάν είναι νόμιμες.

(όλη η επιστολή της ΑΛΚΥΩΝΑΣ εδώ)

Βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας τον Μάρτιο του 2016 ήταν να αποκατασταθεί το ύπουλο «λάθος» των διαπλεκόμενων προηγούμενων κυβερνήσεων και να χαρακτηριστεί το λιμάνι των Δελφών σύμφωνα με την πραγματική κίνηση των τελευταίων ετών πριν το 2012 για να μην ξανασυμβεί όπως το 2013 να ξεφορτώνουν χύμα φορτίο στο λιμάνι στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Να παραμείνει ο χαρακτήρας «ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ» και να διαγραφεί το «ΕΜΠΟΡΙΚΟ» και το «ΧΎΜΑ ΦΟΡΤΙΟ». Η επιστολή αυτή δεν έχει απαντηθεί δύο χρόνια μετά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το πάζλ της αλήθειας για το «ήθος της αριστεράς» συμπληρώνεται από μόνο του.

Αρχικά προβλημάτισε η πρόσφατη εκπομπή της κρατικής ΕΤ3 «24 ώρες Ελλάδα» για την περιοχή των Δελφών (http://webtv.ert.gr/ert3/24-ores-ellada/22dek2017-24-ores-ellada-itea-galaxidi-amfissa/). Όπως μπορεί να δει ο καθένας, παρουσιάζει ψευδώς το λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα να ταυτίζεται με τις παράνομες ιδιωτικές εγκαταστάσεις βωξίτη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Κρύβει όλα τα χαρακτηριστικά της παραλίας των Δελφών που την έκαναν πρωτοπόρο στην ανάπτυξη τουρισμού δύο φορές στην Ελληνική ιστορία. Κρύβει την ύπαρξη τουριστικών υποδομών που κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγο της Ελληνικής σημερινής πολιτικής αθλιότητας. Δεν αναφέρει ότι η Δημοτική αρχή του Κου Παναγιωτόπουλου, η Περιφερειακή αρχή του Κου Μπακογιάννη και ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κωστοπαναγιώτου εκ μέρους της κυβέρνησης τάζουν συστηματικά στους κατοίκους της Ιτέας και σε όλο το Δήμο Δελφών την τουριστική ανάπτυξη (αλλά όλοι κάτω από το τραπέζι στηρίζουν την εξόρυξη βωξίτη). Για την εκπομπή της ΕΤ3 «24 ώρες Ελλάδα» δεν αποτέλεσε αντικείμενο «σοβαρής δημοσιογραφίας» η αθλιότητα της παράνομης βωξιτικής θέας στην καρδιά του κατά τα άλλα προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου, UNESCO κ.λ.π., κ.λ.π. . Αντιθέτως η εκπομπή εξαπατά τον θεατή δίνοντας την εντύπωση του «όλα καλά» και το λιμάνι των Δελφών είναι εμπορικό εξαγωγής βωξίτη!!! Άρα πιο είναι το πρόβλημα αν στα Χωροταξικά που έρχονται η Κυβέρνηση του Κου Τσίπρα χαρακτηρίσει την περιοχή «μεταλλευτική»;

Το πιο πάνω θα μπορούσε να είναι ένα λάθος κακής ή βρώμικης δημοσιογραφίας αλλά …

Σε αναφορά της τοπικής εφημερίδας «Η Ώρα της Φωκίδας» της 28 Απριλίου 2018 σε συζήτηση που έχει προκαλέσει ένα τραγελαφικό κομφούζιο σχετικά με το Λιμενικό Ταμείο ( που θα διαχειριστεί την παραλιακή περιοχή των παράνομων εγκαταστάσεων βωξίτη στους Δελφούς) , η Κα Καλοδούκα, σύμβουλος του Υπουργού Κου Σκουρλέτη «τα ομολογεί όλα». Πάντα βολικά για τα συμφέροντα του βωξίτη και την γραμμή της ΕΤ3, η Κα Καλοδούκα χαρακτηρίζει το λιμάνι της Ιτέας «ΚΑΘΑΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ» και το λιμάνι του Γαλαξιδιού «ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ». Το Γαλαξίδι της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας το γνωρίζει, τους Δελφούς τους αγνοεί! Αγνοεί βολικά πως το λιμάνι της Ιτέας δεν εξυπηρετεί καμία εμπορική δραστηριότητα. Αγνοεί βολικά πως εάν η Κυβέρνησή της δεν συνέχιζε την διαπλοκή των προηγούμενων στο ακέραιο, θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ «ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ». ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ στην Ιτέα, στην καρδιά του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου, 7 χιλιόμετρα σε ευθεία από τον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα (ένα χιλιόμετρο δυτικά) από το αρχαίο λιμάνι του ιερού των Δελφών, ΔΕΝ ΕΧΕΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ»!

Ασφαλέστατο συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση δεν έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Ομοσπονδία και την τοπική κοινωνία των Δελφών λόγω φόρτου εργασίας. Η ΕΤ3 δεν έκανε λάθος προβάλλοντας σήμερα τα ψεύδη τα οποία έχτισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της διαπλοκής. Η Κα Καλοδούκα δεν «τα έχασε». Ο Βουλευτής Κος Κωστοπαναγιώτου δεν περιορίστηκε επι τρία χρόνια στο να χρησιμοποιήσει τις καταγγελίες για να ξαναδιορίσει αυτούς που απέλυσαν «τα μεταλλεία» μόλις ανάλαβε την εξουσία. Για να έχει να λέει για το έργο του και να έχει να περιμένει ψήφους που ποτέ δεν θα δει και απλά δεν κατάλαβε ότι υποτάχθηκε και αυτός μαζί με το «ήθος της αριστεράς» στην παλιά τέχνη του αποικιοκράτη.

Οι εξαγγελίες για «παραγωγική ανασυγκρότηση» με τις οποίες σέρνεται ανά την Ελλάδα ο Κος Τσίπρας για να πείσει αποτελούν μαύρο ανέκδοτο και για τους Δελφούς. Ο επιχειρηματίας της εξόρυξης βωξίτη είπε τα θέλω όλα ή φεύγω, λες και εάν φύγει θα πάρει μαζί του και τα κοιτάσματα βωξίτη. Η Κυβέρνηση Τσίπρα της «πρώτης φοράς μαχητικής αριστεράς» συμβιβάστηκε, δήθεν για να μην χαθούν 200 θέσεις εργασίας σε ένα πληθυσμό 28.000 κατοίκων και ας αποκλείει έτσι οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη όπως αυτή των χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό που χάθηκαν και περιμένουν κάποιον τίμιο να τις ξαναβρεί. Η Κυβέρνηση Τσίπρα του «ήθους της αριστεράς» έκανε και κάνει ότι χρειάζεται για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα βωξίτη του Κου Κυριακόπουλου και της IMERYS (πλέον) και ας σημαίνει αυτό την καταστροφή ενός από τα τρία κορυφαία μνημεία της Ελλάδας και την εξαθλίωση μιας κοινωνίας 28.000 Ελλήνων.

Τελευταίο εγχείρημά τους, να μας πείσουν πως το λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, δηλαδή αυτό:

…είναι το ίδιο με τις ιδιωτικές παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη της ΙΜΕΡΥS (πρώην S&B) που βρίσκονται ένα χιλιόμετρο μακρύτερα.

Αποδεδειγμένος στόχος τους, να το χαρακτηρίσουν «μεταλλευτικό» μαζί με όλο το μνημείο του Δελφικού Τοπίου.

Το ερώτημα που προκύπτει δεν χρειάζεται απάντηση, αντιθέτως απαντά αυτόματα σε πλήθος ερωτημάτων που θέτει ο κάθε πολίτης της πολύπαθης χώρας μας.

Εάν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ του Κου Τσίπρα συνεχίζει τα εγκλήματα της διαπλοκής των προηγούμενων διεφθαρμένων Κυβερνήσεων, ακόμη και εις βάρος ενός από τα κορυφαία μνημεία της Ελλάδας και μιας κοινωνίας 28.000 Ελλήνων, τότε ποια περιοχή της Ελλάδας έχει να περιμένει οτιδήποτε καλό από αυτούς;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.