Εκδήλωση για τις Σκουριές στη Ζυρίχη με το ντοκυμαντέρ “ELDORADO” και το Παρατηρητήριο #skouries


Εκδήλωση ενημέρωσης για την υπόθεση των Σκουριών διοργανώνουν στις 3 Μαΐου στη Ζυρίχη η ομάδα Antithesis και η Rote Fabrik. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την πρώτη προβολή/avant-premiere του ντοκυμαντέρ “Eldorado- O αγώνας για τις Σκουριές” των Leopold Helbich και Wasil Schauseil. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δύο δημιουργούς και με τους εκπροσώπους του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” Μαρία Κάδογλου και Τόλη Παπαγεωργίου. 

Το ντοκυμαντέρ “Eldorado- O αγώνας για τις Σκουριές” (70 λεπτά) καταγράφει τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της υψηλού κινδύνου εξόρυξης χρυσού, στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο της Ευρώπης. Με μια μοναδική πρόσβαση στην αντίσταση των κατοίκων και εκτεταμένο αρχειακό υλικό, η ταινία παρουσιάζει τις ιστορίες ακτιβιστών που διώχθηκαν για την αντίστασή τους στο έργο εξόρυξης και καταγράφει την υψηλή τιμή της εξόρυξης χρυσού για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Rote Fabrik Zυρίχη, 3 Μαΐου, 2018 στις 8 μμ.

Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται ταχέως σε μια περιοχή όπου η Καναδική εταιρεία εξόρυξης Eldorado Gold δημιουργεί ένα κερδοφόρο χρυσό μονοπώλιο για τον εαυτό της. Αν και τα σχέδια εξόρυξης στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν μη αναστρέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, η εταιρεία υποστηρίζεται από τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροφοδοτείται από την πολύπλοκη οικονομική πολιτική της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, στο όνομα των «αναγκαίων επενδύσεων».

Η πίεση είναι μεγάλη για να καθίσει ο κόσμος ήσυχα τη στιγμή που αρκετά μεγάλα έργα εξόρυξης βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραχώρησης ή ανάπτυξης στις περιοχές της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης. Ενώ οι τοπικές κοινότητες επί πολλά χρόνια αντιστέκονται σθεναρά σε αυτά τα έργα έρευνας  και εξόρυξης, έχει καταστεί σαφές ότι ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί «ανοικτή για τις επιχειρήσεις εξόρυξης» στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η μετατροπή της Ελλάδας, ιδιαίτερα του πλούσιου σε μεταλλεύματα Βορρά, σε ένα εξορυκτικό κράτος προωθείται ενεργά από την ΕΕ στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών για τις διψασμένες για ορυκτά βιομηχανίες της, με κόστος τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και αμελητέο ή κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα. https://rotefabrik.ch/de/programm.html#/events/499

https://www.facebook.com/events/184787068911551/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.