ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ – Ήπειρος: Κινητοποιήσεις πολιτών για τις έρευνες πετρελαίου #skouries


Η εκπομπή του “Αντιδραστηρίου” της Δευτέρας 23 Απριλίου 2018

Κάτοικοι της Ηπείρου συγκρότησαν μια διατοπική πρωτοβουλία, αντιδρώντας στην έναρξη γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για την εξεύρεση σημείων ενδιαφέροντος για πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Καταγγέλλουν ότι η τοπική κοινωνία δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τη διαδικασία και τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία. Με διάφορες δράσεις ζητούν από την Πολιτεία αναλυτική και σε βάθος διαβούλευση, επιχειρούν να αναδείξουν τα επιχειρήματα υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου ήπιας ανάπτυξης, με αποφασιστικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και προτείνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον προσεγγίσεις για την παραγωγή ενέργειας, ζητώντας την πολιτική ακύρωση των παραπάνω σχεδίων.

Η εκπομπή «Αντιδραστήριο» παρουσιάζει δράσεις που πραγματοποιούν από κοινού άνθρωποι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιβάλλον, εργασία, κοινά αγαθά, δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και άλλα, διεκδικούν αξιοπρέπεια και μας παρακινούν να βγούμε από την ιδιώτευση και την απάθεια.

Πρόκειται για προσπάθειες που οργανώνονται από τους ίδιους τους δρώντες, προωθούν την ισότιμη και οριζόντια συνεργασία για το συλλογικό και κοινωνικό όφελος και αποτελούν βιωματική γνώση που διαμοιράζεται ελεύθερα, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που αυτενεργούν.

Δημοσιογραφική επιμέλεια:Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.