George & George Co. #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Ακόμα βέβαια δεν είδαμε την 76 σελίδων -όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα των Συντακτών- απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός. Μέχρι στιγμής έχουμε τις ανακοινώσεις για την απόφαση αυτή από μέρους της Eldorado και από μέρους του ΥΠΕΝ.

Διαβάζουμε στη σημερινή (5-4-2018) Αυγή πως κατά τον Σύριζα Χαλκιδικής με την απόφαση αυτή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ακύρωση της Σύμβασης. Αδιόρθωτα αισιόδοξος ο Σύριζα Χαλκιδικής. Παθαίνει αλλά δεν μαθαίνει. Η Eldorado από την άλλη πλευρά διαλαλεί ότι δικαιώθηκε στο διαιτητικό δικαστήριο και η τιμή της μετοχής της πήρε την ανιούσα, αρχίζοντας την ανοδική πορεία μια μέρα πριν την κοινοποίηση και από τα δύο μέρη για την κατάληξη σε απόφαση. Κάποιοι ήξεραν ήδη το αποτέλεσμα και έσπευσαν να αγοράσουν μαζικά τις σε εξευτελιστική τιμή τότε διακινούμενες μετοχές της Eldorado. Χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Ο George Burns, μετά την διαιτητική απόφαση ζητάει άμεση χορήγηση από το ΥΠΕΝ στην εταιρεία όλων των τεχνικών αδειών που εκκρεμούν. Ο Γιώργος Σταθάκης (το ΥΠΕΝ για να ακριβολογούμε) αναφέρεται σε όρους και προϋποθέσεις για να κάνει αυτό το χατίρι στην εταιρεία. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου λέει -κατά την εφημερίδα των Συντακτών- ότι η υποβληθείσα το 2014 από την εταιρεία τεχνική μελέτη που προβλέπει την παραγωγή εκχυλίσματος μάτας και όχι καθαρών μετάλλων δεν αποτελεί τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου, και από την άλλη λέει επίσης η ίδια απόφαση ότι η παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος (πλην των καθαρών μετάλλων) συνιστά παραβίαση της σύμβασης και ματαίωση του αντικειμενικού της σκοπού. Εν τω μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός μια χαρά παράγει άλλα προϊόντα (πλην των καθαρών μετάλλων) και τα εξάγει κανονικά, κανονικότατα, καραβιές ολόκληρες που τις βλέπουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς. Και θα συνεχίσει να το κάνει αφού από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις δεν προκύπτει ότι έχει τεθεί όρος άμεσης συμμόρφωσης της εταιρείας με την προϋπόθεση αυτή, της παραγωγής καθαρών μετάλλων δηλαδή. Και τα κοιτάσματα αναλώνονται, δεν είναι ανεξάντλητα.

Ο Γιώργος Σ. αναφέρεται σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά όχι σε συμμόρφωση με τους ειδικότερους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης που το 2011 είχαν τεθεί με την ΚΥΑ του 2011. Ήταν αυτοί ακριβώς οι όροι στους οποίους η εταιρεία αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Και ήταν αυτοί με βάση τους οποίους είχαν εκδοθεί οι δύο αποφάσεις Σκουρλέτη που ουσιαστικά τελείωναν την εταιρεία. Και είναι αυτές οι δύο αποφάσεις Σκουρλέτη τις οποίες το διαιτητικό δικαστήριο ακυρώνει με την απόφασή του. Νεκρανασταίνοντας έτσι την εταιρεία και καθιστώντας άνευ αντικειμένου την εκκρεμούσα προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ το οποίο βέβαια δεν μπορεί να υπεισέλθει σε τεχνικά θέματα.

Όλα αυτά ελέω της διαιτητικής εμπνεύσεως του Γεωργίου Σ. που έκανε -όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- το χατίρι του George Β. ο οποίος βρισκόταν σε απόγνωση, ένα βήμα πριν το χαρακίρι. Προφανώς οι μεταξύ τους πολλές φιλικές και γεμάτες κατανόηση συναντήσεις και συζητήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο George Β. απέδωσαν. Στις 23 Απριλίου θα το γιορτάσουν και οι δυο τους. Και ας είναι ο ένας μόνο που σκότωσε τον Δράκο που θα τον έτρωγε. Ο άλλος απλά βοήθησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.