Διέρρευσε στις “αγορές” η απόφαση της διαιτησίας; #skouries


Τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες ήταν η χθεσινή χρηματιστηριακή εικόνα της Eldorado Gold ($EGO στο NYSE). Στο chatroom του  Yahoo για την Eldorado (https://finance.yahoo.com/quote/EGO/community?p=EGO), oι μέτοχοι συζητούν οτι έχει διαρρεύσει το θετικό για την εταιρεία αποτέλεσμα της διαιτησίας και οι insiders αγοράζουν.  Πιθανόν ακόμα και σήμερα να έχουμε την επίσημη ανακοίνωση.

Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 23/3 και τη, φανερή πλέον, έλλειψη κεφαλαίων για την ανάπτυξη των προγραμμάτων της, η Eldorado είχε βαλτώσει στα $0,81-0,83 ανά μετοχή. Εξευτελιστική τιμή για μια εταιρεία που το 2012, όταν αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, είχε $15. Χθες είχε εντυπωσιακή άνοδο σχεδόν 10% (11% μαζί με τη διαπραγμάτευση εκτός κανονικών ωρών). Παρ’οτι οι Σκουριές δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Eldorado αυτή τη στιγμή, οι μέτοχοι περιμένουν την απόφαση της διαιτησίας στην Ελλάδα σαν τον καταλύτη για τα κέρδη τους. Και από χθες πανηγυρίζουν. “Christos Anesti” γράφουν, Aνάσταση για την Eldorado, δυο μέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Όπως αναφέρουν μάλιστα, υπάρχουν μεγάλες εντολές αγοράς για πακέτα των 400.000 και των 500.000 μετοχών.

Χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα η τιμή της μετοχής να ανεβαίνει τεχνητά από κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες εν’όψει της ανακοίνωσης της απόφασης, είναι πολύ πιθανόν οι insiders να γνωρίζουν ήδη το αποτέλεσμα και να εκμεταλλεύονται την – ακόμα άγνωστη στους πολλούς – πληροφορία για να κερδίσουν. Εκτός από τους insiders της εταιρείας, υπάρχουν και οι “insiders εσωτερικού”, αυτοί που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαδικασία της διαιτησίας. Το σίγουρο είναι οτι όσοι γνωρίζουν ήδη την απόφαση που θα “λιτανευθεί” στον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου και φροντίσουν να βάλουν στο “καλάθι” τους μετοχές της Eldorado στα τωρινά χαμηλά επίπεδα, θα ξυπνήσουν την Κυριακή της Ανάστασης με πολλαπλασιασμένα τα λεφτά τους. Και βέβαια υπάρχουν τρόποι να “ποντάρει” κάποιος σε μια μετοχή χώρις να την αγοράσει άμεσα, αγοράζοντας π.χ. μερίδια της Blackrock ή κάποιου άλλου fund που έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Όπως είναι φυσικό, τα διαδικτυακά φόρουμ των μετόχων είναι γεμάτα από ευσεβείς πόθους για τρελά κέρδη, ασχετοσύνη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και …μπόλικη ανοησία. Για παράδειγμα, κάποιοι νομίζουν οτι η διαιτησία, τη Μεγάλη Παρασκευή, θα εγκρίνει τις άδειες για τις Σκουριές, παρ’οτι η ίδια η εταιρεία έχει κάνει σαφές οτι αυτό θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί που καταλαβαίνουν, όπως και εμείς στην Ελλάδα, οτι η διαιτησία είναι στημένη υπέρ της Eldorado καθώς και το ρόλο που παίζει ή έχει παίξει ο επιδιαιτητής Κων. Μενουδάκος.

Για παράδειγμα εδώ, μέτοχος της Eldorado στο Yahoo ρωτάει: “γιατί η διαιτησία που αφορά μια επένδυση των $3 δις (με πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον και ελάχιστο κέρδος για το Κράτος) να κρατήσει μόνο 6 μήνες” και απαντάει μόνος του: “Γιατί το αποτέλεσμα είναι προσυμφωνημένο!

Επίσης “γιατί ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επέτρεψε να είναι ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ που 13 φορές προηγουμένως έκρινε υπέρ της Eλληνικός Χρυσός, ο επιδιαιτητής και τελικός κριτής;”.

Το δεύτερο ερώτημα απαντιέται σε άλλο σχόλιο, άλλου μετόχου:

“H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χάσει την επένδυση και έχει σημαδέψει την τράπουλα για να το εξασφαλίσει”.

Για τους μετόχους της Eldorado ο κ. Μενουδάκος είναι ο άνθρωπος που θα σώσει την εταιρεία και τον περιμένουν σαν τον Μεσσία. Το σημαδεμένο χαρτί στην τράπουλα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, σύντομα θα γνωρίζουμε. Ίσως ακόμα και σήμερα.


Μία απάντηση στο “Διέρρευσε στις “αγορές” η απόφαση της διαιτησίας; #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.