Έξι ατυχήματα σε μεταλλεία μέσα σε ένα μήνα – Bραζιλία, Αυστραλία, Ρουμανία, Μεξικό #skouries


Πότε καταρρέει κάποιο φράγμα αποβλήτων, πότε σπάει μια σωλήνα, πότε ξεχνάνε μια βαλβίδα ανοιχτή. Πότε διαρρέει κυάνιο, ποτε θειϊκό οξύ, πότε τοξικά απόβλητα. Πότε λένε οτι φταίνε οι βροχές, πότε οι σεισμοί, πότε η μαύρη μας η μοίρα. Το σίγουρο είναι οτι σχεδόν ποτέ δεν αποδίδονται ποινικές ευθύνες στις εκμεταλλεύτριες εταιρείες, που συνήθως είναι πολυεθνικοί κολοσσοί, παρ’οτι τις περισσότερες φορές ήταν οι εγκληματικές αβλεψίες και παρακινδυνευμένες επιλογές τους που οδήγησαν στην καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία του Καναδά, από την κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων του Mount Polley που 4 χρόνια μετά αποφασίστηκε σκανδαλωδώς να μην ασκηθεί καμμία δίωξη στην υπεύθυνη εταιρεία. Θα ήταν κακό για τις μπίζνες.

Παντού τα ίδια, ξανά και ξανά τα ίδια. Παντού μένουν οι κάτοικοι να κλαίνε τα σπίτια τους, τα νερά τους, τις ζωές τους που ρημάχτηκαν. Διαρκώς με την ψυχή στο στόμα, με την αγωνία αυτού που μπορεί να φέρει η επόμενη στιγμή αν τύχει να βρέξει λίγο παραπάνω.

Αλήθεια θέλουμε εμείς, που έχουμε τον παράδεισο της Ελλάδας, να ζήσουμε έτσι;

Ο Μάρτιος του 2018 ήταν “πλούσιος” σε τέτοια “ατυχήματα”:

Tέλος Φεβρουαρίου, Βραζιλία:

Οι λεκάνες απόθεσης  του Alunorte, του μεγαλύτερου εργοστασίου αλουμίνας στον κόσμο, υπερχείλισαν μετά από ισχυρή βροχή, γεμίζοντας με κόκκινη τοξική λάσπη ρέματα και χωράφια γύρω από την πρωτεύουσα της πολιτείας Πάρα, Μπελέμ. Υψηλά επίπεδα μολύβδου, αλουμινίου, και άλλων επικίνδυνων ουσιών βρέθηκαν στα δείγματα από τα εδάφη της περιοχής. Η ιδιοκτήτρια Norsk Hydro δεν ενημέρωσε τους περίοικους και επί μία εβδομάδα αρνούνταν οτι συνέβη οτιδήποτε. Στις 28/2 έλαβε εντολή απο τις δικαστικές αρχές να μειώσει την παραγωγή της στο μισό και να διακόψει τη χρήση του ενός από τα δύο φράγματα αποβλήτων του μεταλλείου βωξίτη Paragominas, λόγω φόβων για την ασφάλειά του. Εν τέλει αναγκάστηκε να παραδεχθεί το γεγονός και η ολη ιστορία έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο για τη Νορβηγική πολυεθνική που περηφανευόταν για την “υπευθυνότητά” της…

http://riotimesonline.com/brazil-news/rio-politics/toxic-water-seeps-from-norwegian-mining-site-in-brazils-amazon/

http://www.newsinenglish.no/2018/03/12/hydro-admits-to-spills-in-brazil/

12 και 30 Μαρτίου, Βραζιλία ξανά:

Στις 12 Μαρτίου, η πολυεθνική Anglo American ανακοίνωσε διαρροή από ένα σπασμένο αγωγό μεταφοράς λάσπης σιδηρομεταλλεύματος, από την επαρχία Minas Gerais στο λιμάνι του Ρίο ντε Τζανέιρο. 300 τόνοι υλικού εισήλθαν στον τοπικό υδροφορέα και οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να μη χρησιμοποιούν το νερό. Η καλή εταιρεία που τους κατέστρεψε το νερό πληρώνει για υδροφόρες.

http://www.falachico.org/2018/03/more-about-anglo-american-pipeline.html

Στις 30 Μαρτίου, μετά από νέα διαρροή, οι περιβαλλοντικές αρχές της Βραζιλίας διέταξαν επιτέλους την Anglo να διακόψει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/03/30/business/30reuters-anglo-american-brazil.html

10 Mαρτίου, Αυστραλία:

Ένα τμήμα του νότιου φράγματος της εγκατάστασης αποβλήτων στο μεταλλείο Cadia της εταιρείας Newcrest στη Νέα Νότια Ουαλλία κατέρρευσε. Το Cadia που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία χαλκού-χρυσού στην Αυστραλία, αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά. Το ατύχημα συνέβη λίγες μέρες μετά από δύο σεισμούς των 2,7 Ρίχτερ στην περιοχή.

https://blogs.agu.org/landslideblog/2018/03/12/cadia-1/

11 Μαρτίου, Μεξικό:

Πάνω από 200 λίτρα διαλύματος κυανίου διέρρευσαν από μεταλλείο χρυσού και αργύρου της Καναδικής εταιρείας Primero Mining στον ποταμό  Piaxtla, στην επαρχία Durango. Η αιτία της διαρροής ήταν η αμέλεια στο κλείσιμο μιας βαλβίδας στον αγωγό μεταφοράς του διαλύματος, με αποτέλεσμα το θάνατο ψαριών που η καλή εταιρεία φρόντισε να αφαιρέσει από το ποτάμι.https://www.telesurtv.net/english/news/Cyanide-Spill-in-Mexico-Traced-Back-to-Canadian-Mining-Company-20180324-0016.html

27 Mαρτίου, Ρουμανία

Διαρροή όξινων νερών από τις εγκαταλελειμμένες μεταλλευτικές γαλαρίες στην περιοχή Μαραμούρες, στη βόρεια Ρουμανία πλημμύρισαν την κοινότητα Μπαγιούτς. Οι κάτοικοι λένε οτι στις 3:30 το πρωί άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και κατάλαβαν τι θα ακολουθούσε. Τα σκούρα κόκκινα νερά της όξινης απορροής (γνωστά και στη Χαλκιδική) μπήκαν στον ποταμό Lăpuș και έφτασαν στην προστατευόμενη Νatura2000 περιοχή Cheile Lapusului.

http://miningwatch.ro/lapusul-poluat-un-nou-accident-ecologic-la-o-veche-mina-din-maramures/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.