Πότε θα ξαναξεκινήσουν οι Σκουριές; Συμπεράσματα από τις ανακοινώσεις της Eldorado #skouries


Σημαντικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα παίρνουμε (ως συνήθως) από τις τελευταίες της ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια:

Την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας με οικονομικούς αναλυτές (22/3/2018).

Συνολικά, οι ανακοινώσεις ήταν τόσο απογοητευτικές για τους επενδυτές ώστε η μετοχή της εταιρείας, που βρισκόταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση, φτάνοντας στα $0,83, με απώλειες 20% μέσα σε 4 συνεδριάσεις. Η μακρόχρονη παραμονη σε επίπεδα κάτω του $1 μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της διαπραγμάτευσης, αν η εταιρεία δεν λάβει άλλα μέτρα όπως η συνένωση πολλών μετοχών σε μία (reverse split). Η διοίκηση της εταιρείας δέχεται τα πυρά των εξαγριωμένων μετόχων ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για πώληση περιουσιακών στοιχείων (μεταλλείων) ή ολόκληρης της εταιρείας. Από τη διοίκηση έχει ήδη εκδιωχθεί όλη σχεδόν η παλαιά “φρουρά” ενώ έχουν προσληφθεί δύο δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων με τη θέση του αντιπροέδρου για τις “Κυβερνητικές Σχέσεις στην Ευρώπη!” (Government Relations Europe) και αποστολή “να υποστηρίξει την ανάπτυξη των συμφερόντων της εταιρείας στην Ευρώπη”. Λομπίστας δηλαδή.

Όσον αφορά την Ελλάδα:

1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για την εξέλιξη και το πιθανό αποτέλεσμα της διαιτησίας, η Eldorado δεν δίνει φυσικά συγκεκριμένες ενδείξεις. Αλλά το σχόλιο του CEO George Burns, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν πρέπει να αφήνει καμμιά αμφιβολία οτι στόχος της διαιτησίας είναι η παραμονή της εταιρείας στη Χαλκιδική:

“Βάσει εκτενούς συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πιστεύω οτι η διαιτησία ακολουθήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως μέσο επίλυσης των διαφορών και κανονικοποίησης της επένδυσης“.

2. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Στο τέλος του 2017 το μεταλλείο μπήκε σε εμπορική παραγωγή 400.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο. Ήδη στη διάρκεια του 2017 η εταιρεία πήρε από την Ολυμπιάδα 18.472 ουγγιές χρυσού, που παρήχθησαν για λογαριασμό της στην Κίνα χωρίς η Ελλάδα να εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Δείτε σχετικά εδώ.

Στο 2ο τρίμηνο 2018 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα, παράνομα αδειοδοτημένη, μονάδα λιθογόμωσης “πάστας”. Παραμένει το ζήτημα της αδειοδότησης του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα για το οποίο φυσικά η Eldorado δεν αναφέρει τίποτα.

Ξεκινάει ερευνητικό πρόγραμμα γεωτρήσεων στο μεταλλείο Ολυμπιάδας, επικεντρωμένο στην ανατολική ζώνη. Δηλαδή αυτήν που έχει περισσότερο χρυσό αλλά και περισσότερο αρσενικό, που αναπόφευκτα θα το βρούμε ή στον αέρα ή στο νερό μας.

3. ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι Σκουριές μπαίνουν σε φάση “φροντίδας και συντήρησης” (care and maintenance). Η εταιρεία ανέφερε οτι είχε κάποιες ζημίες στα πρόδρομα χωματουργικά έργα στη βάση του φράγματος (Καρατζά) λόγω καταιγίδας κατά τους τελευταίους μήνες του ’17. Όταν ολοκληρωθούν και αυτά, το έργο θα μπει στη συντήρηση, με ετήσιο κόστος 3-5 εκατ. δολάρια.

Στις 29 Μαρτίου πρόκειται να κατατεθεί η αναθεωρημένη “τεχνική” μελέτη για το μεταλλείο των Σκουριών, τα βασικά σημεία της οποίας βρίσκονται ήδη στο site της Eldorado: Skouries Project (Greece) – Updated Technical Report. Tουλάχιστον, εκείνη τη μέρα θα κατατεθεί στα χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία, γιατί το πώς θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο στις Ελληνικές αρχές είναι μια εντελώς διαφορετική και καθόλου απλή ιστορία.Για τις επερχόμενες αλλαγές στο σχεδιασμό του υποέργου των Σκουριών, το antigoldgr.org έχει ενημερώσει τους αναγνώστες του εδώ και 7 μήνες και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ πολύ νωρίτερα. Η εταιρεία έχει μονομερώς τροποποιήσει ριζικά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό εξόρυξης στις Σκουριές και έχει υιοθετήσει νέα μέθοδο απόθεσης των αποβλήτων που οδηγεί στη δημιουργία ενός «βουνού» αποβλήτων στο ρέμα Καρατζά. H επιφανειακή εξόρυξη παρατείνεται από τα 7 στα 10 χρόνια, ενώ αυξάνεται σημαντικά η ποσότητα των τελμάτων εμπλουτισμού κατά την πρώτη φάση.

Στις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου θα αναφερθούμε αναλυτικά όταν δημοσιοποιηθεί, την επόμενη εβδομάδα. Το βέβαιο είναι οτι μια τέτοια συνολική ανατροπή απαιτεί νέα περιβαλλοντική και στη συνέχεια τεχνική αδειοδότηση διότι οι υφιστάμενες ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 και έγκριση Τεχνικής Μελέτης Σκουριών παραβιάζονται συνολικά. Παραβιάζεται επίσης ο βασικότερος όρος της Απόφασης Παραχώρησης του δάσους στις Σκουριές που είναι η «πιστή τήρηση των όρων της ΚΥΑ».

Τη δυσκολία αδειοδότησης του νέου σχεδίου αναγνωρίζει και ο CEO της Eldorado, George Burns. Σε ερώτηση αν θα απαιτηθεί τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απάντησε:

“Εργαζόμαστε πάνω σε μια τροποποιημένη τεχνική μελέτη και θα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση. Σε αυτό το στάδιο θεωρούμε οτι θα απαιτηθεί μια τροποποίηση της άδειας.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη αλλά η απάντηση δεν είναι, γιατί φαίνεται οτι μιλάει για τροποποίηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ. Θεωρούμε οτι είναι απολύτως μέσα στη λογική και την πρακτική αυτής της εταιρείας να προσπαθήσει να αποφύγει την περιβαλλοντική αδειοδότηση για ευνόητους λόγους: είναι χρονοβόρα ως διαδικασία, απαιτεί γνωμοδοτήσεις, δημοσιοποίηση του σχεδίου, δημόσια διαβούλευση και μοιραία θα ανοίξει και άλλα ζητήματα που η εταιρεία δεν επιθυμεί να ανοίξουν. Αντίθετα, η τεχνική αδειοδότηση γίνεται από μία μόνο υπηρεσία (τη ΔΜΕΒΟ/ΥΠΕΝ) και εν κρυπτώ από τους πολίτες αφού οι τεχνικές μελέτες δεν δημοσιοποιούνται. Δύσκολο να περάσει κάτι τέτοιο, γιατί καμία τεχνική μελέτη δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν είναι σύμφωνη με την εγκεκριμένη ΜΠΕ – αλλά οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ συστηματικά παρανομούν υπέρ της Eldorado.

Πότε θα ξαναρχίσει το έργο;

Οι διακεκομμένες γραμμές στην εικόνα κάτω, από την παρουσίαση της αναθεωρημένης τεχνικής μελέτης, σημαίνουν “ΑΓΝΩΣΤΟ”. Η εταιρεία δηλώνει οτι δεν βιάζεται.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι Σκουριές δεν θα ξαναρχίσουν πριν τη λήψη όλων των αδειών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Τροποποιημένη άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (είναι η μία από τις άδειες για τις οποίες η εταιρεία έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Βεβαίως η άδεια αυτή απορρέει από την ήδη εγκεκριμένη τεχνική μελέτη και τώρα που αλλάζουν τα πάντα, η εταιρεία δεν έχει καμμία νομιμοποίηση να τη ζητάει).
  • Άδεια δόμησης (δεν είναι σαφές ποια άδεια δόμησης εννοεί. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει άδεια δόμησης, παράνομη και αυτή, και έχει ολοκληρωθεί κατά 50%)
  • Μετακίνηση των αρχαιοτήτων από το επιφανειακό όρυγμα.
  • Άδεια για το χώρο απόθεσης αποβλήτων με τη νέα μέθοδο (dry-stack tailings)

Κατά τον CEO:

“Εξαρτάται από την αναθεωρημένη τεχνική μελέτη μας και τις αιτήσεις για άδειες που πρόκειται να καταθέσουμε. Νομίζω οτι σε ένα καλό σενάριο θα μπορούσαμε ίσως να πάρουμε τις άδειες μέσα σε ένα χρόνο και έχουμε περίπου δύο χρόνια κατασκευής από κει και μετά. Έτσι νομίζω οτι σε μια ιδανική κατάσταση είμαστε τρία χρόνια μακριά (από την παραγωγή) και εξαρτάται μόνο από το πόσο γρήγορα θα πάρουμε τις άδειες”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με όσα λέει τώρα η Eldorado (που βέβαια δε φημίζεται για σταθερότητα στις αποφάσεις της) οι εργασίες στις Σκουριές δεν πρόκειται να ξαναξεκινήσουν πριν από ένα χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας που προφανώς η εταιρεία προεξοφλεί οτι δεν θα της δημιουργήσει προβλήματα. To μεγάλο χρονικό διάστημα του ενός έτους μένει ανοιχτό σε ποικίλες ερμηνείες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.