Για ποια διαιτησία; #skouries


Στο παρασκήνιο (μπορεί και στο προσκήνιο) του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη συνεδρίου για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας (26, 27, 28 Μαρτίου) θα πλανώνται και δύο Ερινύες. Που και οι δυο θα παρευρίσκονται εξαιτίας μεθοδευμένων διαιτησιών. Η μια για διαιτησία που αφορά τον ΠΑΟΚ και η άλλη για διαιτησία που αφορά την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.

Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Για την πρώτη, ως καθόλου επαΐων περί τα ποδοσφαιρικά, δεν πρόκειται να μιλήσω, παρόλο που ακόμα και εγώ διαισθάνομαι ότι υπήρξε πράγματι μεθόδευση: ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος διαιτητής του συγκεκριμένου αγώνα δεν διαιτήτευσε απλά και μόνο. Για την άλλη διαιτησία όμως έχω νομίζω πιο τεκμηριωμένη γνώμη και αυτήν μπορώ να την μοιραστώ με όσους τυχόν αναρωτιούνται ποιο το σφάλμα (η μεθόδευση) της διαιτησίας στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός. Και όταν λέω διαιτησίας, εννοώ της διαιτητικής διαδικασίας στην οποία προσέφυγε προ εξαμήνου περίπου ο υπουργός ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκης για να διευκρινισθεί εάν και κατά πόσο η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβιάσει μονομερώς την υπογραφείσα μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου Σύμβαση παραχώρησης προς εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ανατολική Χαλκιδική.

Το συγκεκριμένο δε επίδικο στη Διαιτησία αυτή αφορά στο αν υπήρξε παραβίαση της Σύμβασης από μέρους της εταιρείας ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Μεταλλουργία. Αν αθέτησε δηλαδή την υποχρέωσή της η εταιρεία να εγκαταστήσει ειδική Μονάδα Μεταλλουργίας στο Στρατώνι η οποία θα παράγει ως τελικά προϊόντα στη χώρα μας καθαρά μέταλλα (χαλκό, χρυσό και άργυρο). Θα έπρεπε να είναι δε η μονάδα αυτή Μεταλλουργίας περιβαλλοντικά απόλυτα ασφαλής και απαραίτητο επί μέρους υποέργο της μιας, ενιαίας και αδιαίρετης επένδυσης. Η οποία επένδυση παύει να έχει το όποιο σημαντικό για την εθνική οικονομία όφελος χωρίς την Μεταλλουργία όπως αυτή αρχικά και με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (περιβαλλοντική ασφάλεια) και απαιτήσεις (παραγωγή ως τελικών προϊόντων καθαρών μετάλλων: χαλκού, χρυσού και αργύρου) αδειοδοτήθηκε.

Το θέμα όμως, και το μέγα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η εταιρεία, είναι πως πολύ πριν την παρέμβαση Σταθάκη και την παραπομπή σε Διαιτησία, υπήρξαν απόλυτα τεκμηριωμένες αποδείξεις πως η μεταλλουργική μέθοδος που πρότεινε η εταιρεία για να εφαρμοστεί στην Μονάδα της στο Στρατώνι (μια δικής της έμπνευσης, μη δοκιμασμένη, μη εγκεκριμένη και μη κατοχυρωμένη τροποποίηση της μεθόδου ακαριαίας τήξης –μια εμπειρική πατέντα δηλαδή όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας) όχι μόνο δεν ήταν περιβαλλοντικά ασφαλής, αλλά θα συνιστούσε και μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αν ποτέ εφαρμοζόταν. Πέρα από αυτό, η ίδια η εταιρεία, κυρίως η μητρική της Eldorado Gold, ομολόγησε πως τροποποιεί μονομερώς το παραγωγικό της πλάνο στη Χαλκιδική και αποβλέπει στην παραγωγή ως τελικών προϊόντων στη χώρα μας όχι πλέον καθαρών μετάλλων (χαλκού, χρυσού και αργύρου) αλλά μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων που θα αποστέλλονται στο εξωτερικό προς ανάκτηση εκεί των εμπεριεχόμενων σ’ αυτά καθαρών μετάλλων. Πράγμα που συνεπάγεται τη σημαντικότατη μείωση του όποιου αναμενόμενου οικονομικού οφέλους για τη χώρα μας από την όλη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.

Προ αυτών των εξελίξεων η τότε (η προ Σταθάκη) ηγεσία του ΥΠΕΝ (υπουργός Π. Σκουρλέτης) εξέδωσε δύο συνεχόμενες αποφάσεις με τις οποίες -τη δεύτερη καταληκτική ιδίως- τεκμηριώνεται απόλυτα η ακαταλληλότητα της μόνης προταθείσας από την εταιρεία, μάλιστα και ως βέλτιστης, μεταλλουργικής μεθόδου/πατέντας και επισημαίνεται επί πλέον η προφανώς αντισυμβατική και ομολογημένη από την ίδια την εταιρεία πρόθεσή της για παραγωγή στη χώρα μας απλών μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων και όχι καθαρών μετάλλων. Κατά της δεύτερης αυτής καταληκτικής απόφασης Σκουρλέτη προσέφυγε η εταιρεία στο ΣτΕ, με ανύπαρκτες όμως ελπίδες δικαίωσής της καθόσον η καταληκτική απόφαση Σκουρλέτη αφορούσε θέμα καθαρά τεχνικό και η τεκμηρίωσή της είναι αμάχητη. Ως εκ τούτου, το δυσοίωνο μέλλον της εταιρείας και της επένδυσής της ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο στη φάση εκείνη.

Τότε ακριβώς έγινε η αντικατάσταση του Σκουρλέτη από τον Σταθάκη στο ΥΠΕΝ και πολύ σύντομα μετά από αυτό, αφού μεσολάβησαν συναντήσεις και συνεννοήσεις του κ. Σταθάκη με τον CEO της Eldorado Gold –ο οποίος παρεμπιπτόντως εκμυστηρεύτηκε πολύ πρόσφατα πως έχει χάσει το λογαριασμό για το πόσες φορές ταξίδεψε αεροπορικώς στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε- συνομολογήθηκε η προσφυγή στη διαδικασία της Διαιτησίας. Για το ίδιο θέμα για το οποίο ήδη είχε υπάρξει καταληκτική απόφαση κατά της εταιρείας από το ίδιο το ΥΠΕΝ και για το οποίο οι όποιες αντιρρήσεις της εταιρείας είχαν συμπεριληφθεί στην προσφυγή της προς το ΣτΕ.

Είναι πολύ δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως εδώ υπήρξε μεθόδευση ώστε να βρεθεί ένας κάποιος δρόμος διαφυγής της εταιρείας πριν από την οριστική γνωμάτευση του ΣτΕ πως η σύμβαση έχει παραβιασθεί μονομερώς από εκείνη, μέσω μιας, οπωσδήποτε αμφιβόλου εγκυρότητας και νομιμότητας, ευνοϊκής για την εταιρεία προηγούμενης απόφασης της Διαιτησίας. Ίσως για το λόγο αυτό μετατέθηκε για τον προσεχή Δεκέμβριο η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ που είχε ορισθεί να γίνει πριν από λίγες μέρες, πριν δηλαδή από την αναμενόμενη μέχρι τις 6 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή κατά σύμπτωση) απόφαση της Διαιτησίας.

Προσωπικά είμαι πολύ περίεργος αν υπάρχει και αν οι δικαστές διαιτητές βρουν ένα τρόπο να ξελασπώσουν την εταιρεία από την κινούμενη άμμο στην οποία είναι βυθισμένη, με εντελώς δική της υπαιτιότητα να εξηγούμαστε. Και είμαι πολύ περίεργος πώς θα αποφευχθεί το μοιραίο για την εταιρεία: η συζήτηση δηλαδή στο ΣτΕ τον προσεχή Δεκέμβριο όπου εκκρεμοδικεί χωρίς ελπίδα δικαίωσης η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης Σκουρλέτη. Η οποία απόφαση, όσο και αν προσποιούνται όλοι πως την αγνοούν, δεν μπορεί να ακυρωθεί με μια δίκην χρησμού του μαντείου των Δελφών απόφαση της Διαιτησίας -τουλάχιστον χωρίς κάποιοι να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, εξυπηρετώντας, αναρωτιέμαι, ποιανών τα συμφέροντα.


Μία απάντηση στο “Για ποια διαιτησία; #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.