Αρχική Ενημέρωση 27/3 Συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στη στημένη διαιτησία (βίντεο) #skouries

27/3 Συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στη στημένη διαιτησία (βίντεο) #skouries

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η «Αυγή» έχει ήδη διαρρεύσει ότι με το αποτέλεσμα της διαιτησίας θα φύγει από τη μέση το «αγκάθι» της μεταλλουργίας

Κείμενο: omniatv

Επιτροπές Αγώνα από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη καλούν σε συλλαλητήριο την Τρίτη 27 Μαρτίου 18:00 στην Καμάρα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διαιτησία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση με την «Ελληνικός Χρυσός» μεθοδεύεται, με σκοπό να κουκουλωθούν οι κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις της σύμβασης από την θυγατρική της Eldorado Gold.

Ο πολυετής αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για μεταλλείο ανοιχτής εξόρυξης χαλκού-χρυσού στις Σκουριές του Κακκάβου και αφορά στις ανεξέλεγκτα καταστροφικές συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας για το σύνολο της περιοχής. Η εταιρεία έχει προσπαθήσει να παρακάμψει τους περιβαλλοντικούς σκοπέλους με ανεδαφικούς ισχυρισμούς, τόσο για την «πρωτοποριακή» μέθοδο μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης («flash smelting») όσο και για δήθεν αντιμετώπιση εκ μέρους της των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει ήδη να μεταβάλει μονομερώς τους όρους της «επένδυσης»:

Η τρέχουσα διαιτησία έχει προκύψει από την εκ μέρους της εταιρείας παράβαση των όρων της σύμβασης που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου και, συγκεκριμένα, την μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας. Ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προέβη στην καταγγελία της σύμβασης ως όφειλε – και όπως δήλωνε προεκλογικά σε όλους τους τόνος – αλλά προτίμησε την μέθοδο της διαιτησίας.

Η διαιτησία δίνει την ευχέρεια στην εταιρεία να διαπραγματευτεί αλλαγή των όρων της σύμβασης και συνέχιση της κατασκευής του ανοιχτού ορύγματος στις Σκουριές. Η εφημερίδα «Αυγή» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαρρεύσει ότι με το αποτέλεσμα της διαιτησίας θα φύγει από τη μέση το «αγκάθι» της μεταλλουργίας, προκειμένου να συνεχιστεί η «επένδυση».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη εξάγει συμπύκνωμα από την Ολυμπιάδα, για μεταλλουργία χρυσού και αργύρου στο εξωτερικό, που στην Ελλάδα δηλώνεται ως πρώτη ύλη ευτελούς αξίας, αποφεύγοντας έτσιτην φορολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.