Έφεση για τα πρόστιμα, αλλά πέραν τούτου ουδέν #skouries


Δελτίο Τύπου εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ (παρατίθεται στη συνέχεια) σχετικά με την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου που ακύρωσε τα πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός. Aπό τη μία, είναι θετικό το οτι το Υπουργείο στηρίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του. Από την άλλη, το να καταφέρει να εισπράξει τελικά το Δημόσιο τα 1,7 εκατ. ευρώ (άντε, και με τόκους) μας αφήνει παγερά αδιάφορους γιατί η βεβαιωμένη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η διακινδύνευση της ανθρώπινης υγείας από την Ελληνικός Χρυσός συνεχίζονται.

Ας μας πει το ΥΠΕΝ τι άλλα μέτρα έλαβε, πέρα από το πρόστιμο που είναι η ηπιότερη διοικητική κύρωση, για να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση η εταιρεία σε σχέση με τις παραβάσεις εκείνες που δεν αφορούν μεμονωμένα περιστατικά ρύπανσης αλλά παράνομες πρακτικές που συνεχίζονται. Ενδεικτικά:

  • Έγινε τροποποίηση της ΑΕΠΟ ώστε να προβλεφθούν έστω και τώρα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος κατά τον χειρισμό των TOΞΙΚΩΝ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ προίόντων και αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός, των οποίων την επικινδυνότητα η εταιρεία απέκρυψε;
  • Υποχρεώθηκε η εταιρεία να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα Πρότυπα Ποιότητας Περιβάλλοντος όσον αφορά την απόρριψη υγρών αποβλήτων σε υδάτινους αποδέκτες, ώστε να σταματήσει η ρύπανση των νερών της περιοχής;
  • Θέωρει το Υπουργείο οτι το ζήτημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη απόθεση διαφόρων στερεών αποβλήτων σε μη αδειοδοτημένους και ακατάλληλους χώρους, επιλύεται ικανοποιητικά με την παράνομη προσωρινή άδεια απόθεσης στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που δεν τηρεί τις εγκεκριμένες κατασκευαστικές προδιαγραφές;
  • Όσο για τις βεβαιωμένες παραβάσεις στην κατασκευή του ίδιου του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που βρίσκεται πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα που έχει δώσει τη μεγαλύτερη επιφανειακή μετατόπιση που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ελληνικό χώρο …δεν έχουμε πλέον λόγια. Η κατασκευή του συνεχίζεται κατά παράβαση της ΑΕΠΟ και της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου εκδίδει προσωρινές άδειες που παρατείνονται ανά εξάμηνο και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού δηλώνει οτι η εταιρεία “ο,τι κάνει το κάνει με δική της ευθύνη”! (εδώ, στο 37:50)

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο για την  “αυστηρότητά” του προς τους κατά συρροή περιβαλλοντικούς παραβάτες… Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Άσκηση Έφεσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατά των δύο αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δύο εφέσεις κατά των υπ’ αριθμ. Α22056/2017 και Α22065/2017 αντίστοιχων αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Οι εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετά και από σχετική επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος.

Όπως έχει δηλώσει ο Αν. ΥΠΕΝ οι δύο προσβαλλόμενες αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταγράφηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις οικείες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, αλλά περιορίζουν το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του “εύλογου χρονικού διαστήματος” των 33 μηνών, κατά το οποίο η Διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων.

Η άποψη του ΥΠΕΝ, που αποτυπώνεται και στους προβαλλόμενους λόγους έφεσης, είναι ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου, που δέον να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου, προκειμένου να λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον παραβάτη, η οποία δεν εμπίπτει σε τέτοιο χρονικό περιορισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει τον υπέρτερο σκοπό της θεσμικής θωράκισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αφήνεται ατιμώρητη καμία περιβαλλοντική παράβαση, διότι ματαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σκοπός του νόμου και αυτό προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα και στην αρχή του κράτους δικαίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.