Συνέντευξη με τα μέλη της επιτροπής Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική Φ.Δημητριάδου και Μ.Καδόγλου #skouries


Πηγή: Με Άποψη

Β: Γιατί οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και όχι μόνο είστε αντίθετοι με την επένδυση της Eldorado Gold?

Η Eldorado Gold δεν αποτελεί επένδυση για τη χώρα μας. Είναι μια εταιρεία που αποσκοπεί στο μέγιστο κέρδος και αδιαφορεί για αυτά που θ’αφήσει πίσω της. Η κληρονομιά για τις επόμενες γενεές και τη χώρα μας θα είναι μια μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ρύπανση και αποστράγγιση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών), ρύπανση του εδάφους από όξινες απορροές και βαρέα τοξικά μέταλλα, ρύπανση του αέρα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και καρκινογόνο αμίαντο, ρύπανση της θάλασσας και κίνδυνος να καταστραφούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες τς περιοχής και όχι μόνο (τουρισμός-αλιεία, μελισσοκομία, γεωργία-ελαιουργία, κτηνοτροφία, εμπόριο)

ΚΑΡΚΙΝΟΣσοβαρές ασθένειες και ΘΑΝΑΤΟΣ για τις επόμενες γενεές.

B:Σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες της εταιρείας σήμερα στις Σκουριές;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια σημεία στους αναγνώστες. Το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο αφορά:

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας (υπόγεια εξόρυξη) και το παλιό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (υπόγεια εξόρυξη) τα οποία βρίσκονται στη φάση της παραγωγής, το “τέρας” των Σκουριών (επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη) που είναι στη φάση της προετοιμασίας και η μεταλλουργία χαλκού-χρυσού. Η παραγωγή καθαρών μετάλλων μέσω της μεταλλουργίας είναι προϋπόθεση της σύμβασης και βασικός όρος της αδειοδότησης, διότι είναι αυτή που πρόκειται να φέρει φορολογικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι σήμερα όλες οι ενέργειες της εταιρείας δείχνουν οτι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει τη μεταλλουργία χαλκού-χρυσού, εφ’όσον η μέθοδος μεταλλουργίας που επέλεξε, η περιβόητη “ακαριαία τήξη”, είναι ακατάλληλη για τα μεταλλεύματα της περιοχής λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Και θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία στην περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί. Για την εταιρεία η μεταλλουργία θα σήμαινε επενδυτική δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το εργοστάσιο και μεγάλη απώλεια κερδών γιατί θα πρέπει να τα καταβάλει ως φόρους στο Δημόσιο.

B: Τι συμβαίνει από πλευράς κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ);

Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο οτι βρίσκεται με την πλευρά της εταιρείας. Καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να “περάσει” επικοινωνιακά οτι θα τηρήσει τη νομιμότητα και θα υπερασπιστεί το περιβάλλον. Όμως με μεγάλη ευκολία αδειοδότησε το υποέργο της Ολυμπιάδας και έδωσε προσωρινή άδεια στο φραγμα επικίνδυνων αποβλήτων Κοκκινόλακκα, αν και η εταιρεία δεν τηρεί το βασικό όρο της σύμβασης, τη μεταλλουργία. Το ΥΠΕΝ και ο Υπουργός Γ. Σταθάκης έχει στα χέρια του ένα δυνατό χαρτί για την ακύρωση της σύμβασης, τις δύο “αποφάσεις Σκουρλέτη”, που απορρίπτουν τη μέθοδο μεταλλουργίας για πολύ σοβαρούς περιβαλλοντικούς και τεχνικούς λόγους. Από πλευράς υπουργείου έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Η νομιμότητα την οποία επικαλείται ο κ. Σταθάκης του επιβάλει να ακυρώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της “επέδυσης”, να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία αλλά και για να αξιώσει και αποζημίωση από αυτήν για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκάλεσε. Έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του για να το κάνει. Αντ’αυτού όμως τι κάνει; Καταφεύγει στη διαδικασία της διαιτησίας.

B:Τι συμβαίνει ακριβώς με τη διαιτησία;

Η διαιτησία είναι μια κλειστή και αδιαφανής διαδικασία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός Αφορά την υπόθεση της μεταλλουργίας που είναι βασικός όρος της σύμβασης και της αδειοδότησης του έργου. Με βάση τις αποφάσεις Σκουρλέτη, η συγκεκριμένη μέθοδος μεταλλουργίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική άρα η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση. Το διαιτητικό δικαστήριο είναι τριμελές, το Δημόσιο και η εταιρεία διορίζουν από έναν δικαστή και υπάρχει και ένας επιδιαιτητής, ο οποίος θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους πρωταγωνιστές αυτής της “καλοστημένης παράστασης”:

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέτοχος της BlackRock, μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που είναι βασικός μέτοχος της Eldorado Gold.

Ι. ΔΡΥΛΛΕΡΑΚΗΣ: Δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του οποίου ανέθεσε ο κ. Σταθάκης τη σύνταξη του κειμένου της διαιτησίας. Μέλος του ΔΣ της προηγούμενης εκμεταλλεύτριας εταιρείας των μεταλλείων της Χαλκιδικής, TVX Gold, και συνάδελφος των σημερινών ανωτάτων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός. Είχε αναμιχθεί στη σκανδαλώδη μεταβίβαση των μεταλλείων στην TVX, με μια βρώμικη διαδικασία που μας έγινε γνωστή από αποφάσεις Καναδικών δικαστηρίων.

Κ. ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ: Πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, κατά την περίοδο που εκδικαζόταν οι προσφυγές των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός. Όλες οι αποφάσεις ήταν υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.

Η διαιτησία είναι μια προσωπική επιλογή του κ. Σταθάκη για να παρακάμψει τις αποφάσεις Σκουρλέτη που οδηγούν σε ακύρωση της “επένδυσης”. Σε αυτή τη διαδικασία μπήκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Η διαιτησία αναμένεται οτι θα έχει εξάμηνη διάρκεια ενώ, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, εκτός και αν η απόφαση είναι προσυμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών.

Εμείς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας που εικάζουμε πώς θα είναι υπέρ της εταιρείας, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, να διεκδικούμε το μέλλον των παιδιών μας, την αξιοπρέπεια μας, το δίκιό μας. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της χώρας μας και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Eldorado Gold να πάει στο σπίτι της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.