Ομερτά #skouries


Ομερτά: Άκρα του τάφου σιωπή λόγω προσυνεννόησης, φόβου αντιποίνων ή συνυπευθυνότητας των όσων γνωρίζουν και θα μπορούσαν να μιλήσουν.


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία μονοπωλούν την επικαιρότητα. Επισκιάζουν δημοσιογραφικά ακόμα και τα λεγόμενα “εθνικά θέματα”. Σκάνδαλα παντού: μικρά, μεγάλα, με ονόματα εμπλεκόμενων ή χωρίς, με φανερούς ή προστατευόμενους καταγγέλοντες μάρτυρες, με ωρυόμενους και μηνύοντες τους ύποπτους εμπλοκής, με μεγάλες ξένες εταιρείες πάντα ως τη μήτρα του κακού.

Θα αποτελούσε λοιπόν πραγματική είδηση να έχει καταγγελθεί ένα σκάνδαλο που αφορά μεγάλης κλίαμακας απώλεια δημοσίων εσόδων εξαιτίας της πολύ κακής εξέλιξης που είχε μια συγκεκριμένη σύμβαση την οποία το Δημόσιο συνυπέγραψε με μια ορισμένη μεταλλευτική εταιρεία, σήμερα εκπροσωπούμενη αποκλειστικά πια από την καναδική Eldorado Gold, και να μην έχει αυτό αποτελέσει θέμα συζητήσεων και μιας αναμενόμενης αντίστοιχης δημοσιογραφικής προβολής. Πολύ περισσότερο αποτελεί αξιοπρόσεκτη είδηση όταν αυτή η καταγγελία έχει γίνει δημόσια, επώνυμα και με στοιχεία δύσκολο να αμφισβητηθούν (ή που εν πάση περιπτώσει κάποιοι -το Δημόσιο- οφείλουν να τα αντικρούσουν αν μπορούν). Περίεργο λοιπόν  που η καταγγελία αυτή έχει στη συνέχεια κυριολεκτικά αγνοηθεί, σκοπίμως αποσιωπηθεί θα έλεγα. Οι δε καταγγελόμενοι (οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου: ΥΠΕΝ και ΥΟΙΚ) σιωπούν επ’ αυτής εκκωφαντικά.

Στις 28 Φεβρουαρίου το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων κοινοποίησε μια Δημόσια Καταγγελία που διαβιβάστηκε στον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, στον Αναπλ. Υπουργό ΠΕΝ κ. Φάμελλο και στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα:

https://antigoldgr.org/blog/2018/02/28/dimosia-epistoli-katangelia-i-aksiopoiisi-tou-oryktou-ploutou-tis-chalkidikis-syntagmatikes-epitages-kai-antisyntagmatikes-praktikes-skouries/

Η δημόσια αυτή καταγγελία αναδημοσιεύθηκε μόνο από ένα μέσο, το TPP:

https://www.thepressproject.gr/article/124656/Dimosio-ofelos-i-dimosia-zimia-apo-tin-Eldorado

Μέχρι σήμερα επ’ αυτού δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη (σχολιασμός, απάντηση, διάψευση των καταγγελομένων ή ό,τι άλλο) από κανέναν υποτίθεται θιγόμενο ή οφείλοντα κάποια παρέμβαση (σχετικά Υπουργεία, την αναφερόμενη ξένη εταιρεία ή όποιον άλλον). Κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει για αυτήν την κραυγαλέα σιωπή.

Κατά την προσωπική μου γνώμη η σιωπή είναι ευεξήγητη και αναμενόμενη. Γιατί κανένας από τους υπάρχοντες σήμερα κομματικούς φορείς δεν είναι απαλλαγμένος είτε από την εμπλοκή του στην αρχική υπογραφή της σχετικής σύμβασης Δημοσίου και εταιρείας, είτε από την μετέπειτα σθεναρή ή έστω και με τη “δέουσα αισχυντηλή επιφύλαξη” υποστήριξη των πεπραγμένων και των συμπεριφορών της εταιρείας αυτής. Αλλά και το σύνολο σχεδόν των λαλίστατων, πιο γνωστών και θεωρούμενων έγκυρων δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργάνων συνεστιάστηκαν με την εταιρεία αυτή και επωφελήθηκαν από τη γενναιοδωρία της (ταξίδια ενημέρωσης ας πούμε) που την ξεπλήρωσαν στη συνέχεια με άρθρα υποστηρικτικά προς την “εμβληματική της επένδυση”. Εμβληματική, όντως, για το σκάνδαλο που συνοδεύει το ναυάγιο της θα μιλήσει όμως κανείς;

Και επειδή η ιστορία έχει και άλλα ντεσού:

https://antigoldgr.org/blog/2018/03/03/i-patenta-i-diaitisia-kai-to-aftogkol-skouries/

Για συμπλήρωμα δε έστω και αυτά:

https://www.thepressproject.gr/article/124814/Tsipras-Ola-sto-fos

 


Μία απάντηση στο “Ομερτά #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.