Περί συμβατών και ασύμβατων (ορατών τε και αοράτων) ο λόγος και οι εικόνες #saveEpirus #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ


Ήταν ξεκάθαρος ο κ. Γενικός: Οι επιστήμονες που ρώτησε, αφού πρώτα μελέτησαν όλες τις παραμέτρους του θέματος, αποφάνθηκαν τελικά πως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι απόλυτα συμβατές με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής: τη φυσική, την πολιτισμική, την παραγωγική και την τουριστική (εδώ).

Θα είναι δηλαδή η διασπορά γεωτρητικών εργοταξίων στην ηπειρωτική γη, μας λένε ο κ. Γενικός και οι επιστήμονες-συμβουλάτορές του, κάτι που καθόλου δεν θα παρεμβληθεί με αρνητικές συνέπειες στο μοναδικό της τοπίο, την πανίδα και χλωρίδα της, τα πολιτιστικά της μνημεία και τη ζώσα παράδοσή της, τις παραγωγικές της δραστηριότητες και την αύξουσα όπως είναι σήμερα τουριστική της ανάπτυξη. Σε αυτό το βαθυστόχαστο συμπέρασμα κατέληξαν οι συμβουλάτορες επιστήμονες, στη σοφία των οποίων κατέφυγε ο κ. Γενικός -το υπουργείο και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί ακριβέστερα.

Όσοι δεν έχουμε τη σοφία αυτών των επιστημόνων-υπουργικών συμβούλων, θα πρέπει είτε να αρκεστούμε στο βαθυστόχαστο συμπέρασμά τους και να περιμένουμε απόλυτα καθησυχασμένοι -αφού το λένε ο Γενικός και οι επιστήμονές του- την ‘’ευτυχή’’ εκείνη ημέρα που οι υδρογονάνθρακες θα αναβλύζουν επί τέλους από την ηπειρωτική γη, είτε, αν είμαστε από τη φύση μας ή επειδή καήκαμε στο χυλό δύσπιστοι, να το ψάξουμε και από μόνοι μας κάπως το πράμα. Να μην τα αφήνουμε δηλαδή όλα στους Γενικούς, που έχουν και ένα σωρό άλλες σκοτούρες στο κεφάλι τους και που, στο κάτω κάτω, δεν θα είναι αυτοί που θα βλέπουν από το σπίτι τους ή απ’ το χωράφι τους τα γεωτρητικά εργοτάξια, ούτε θα ακούνε τους θορύβους, τα σκουξίματα και τα στριγκλίσματά τους , ούτε θα μυρίζουν τα αναδυόμενα αρώματά τους, ούτε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν αν κάτι πάει στραβά.

Να λοιπόν στη συνέχεια με κάποιες εικόνες αυτές οι τόσο πολύ συμβατές με την ηπειρώτικη φυσιογνωμία γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες. Και να οι αποκαλούμενοι ‘’σκληροτράχηλοι’’ γεωτρυπανιστές με το επίδομα βαρείας και ανθυγιεινής εργασίας τους. Και να η συνεχής ρύπανση και να τα στριγκλίσματα και σκουξίματα που συνοδεύουν την κανονική, την κανονική συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των γεωτρητικών εργοταξίων.

https://www.youtube.com/watch?v=SIZDjyjZYA8

Και αν κάτι δεν πάει καλά; Ψυχραιμία, stay cool και όλα διορθώνονται. Ή σχεδόν όλα:

Εμείς λοιπόν, οι δύσπιστοι, βασιζόμενοι στα δικά μας μάτια, τα δικά μας αυτιά και τη δική μας κρίση, όχι εκείνα των επιστημόνων-συμβούλων του κ. Γενικού και του υπουργείου του, καθόλου, μα καθόλου συμβατά δεν βρίσκουμε όλα τα παραπάνω με τη σημερινή φυσιογνωμία της Ηπείρου, την πολιτισμική της κληρονομιά, τις υφιστάμενες σήμερα παραγωγικές της δραστηριότητες και δυνατότητες και την ανερχόμενη τουριστική της ανάπτυξη. Και για το λόγο αυτόν πάψαμε να είμαστε δύσπιστοι και γίναμε απόλυτα συνειδητά, απόλυτα αποφασιστικά, απόλυτα αντίθετοι σε κάθε απόπειρα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Αλλά, ακούσαμε τελευταία, εμείς οι όχι πια δύσπιστοι αλλά απόλυτα αντίθετοι στις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, πως γίνονται προτάσεις στο υπουργείο να εξαιρεθούν με νόμο από τις γεωτρήσεις τουλάχιστον οι υπό περιβαλλοντική προστασία περιοχές (natura κ.λπ). Αυτό βέβαια για όσους δεν καταλαβαίνουν, ή για όσους καταλαβαίνουν πολύ καλά, ισοδυναμεί με παραδοχή πως οι γεωτρήσεις μπορούν να γίνουν στις εκτός τέτοιας προστασίας περιοχές. Όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις θα πρέπει να ξέρουν πως το υπουργείο δεν θα έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις σ’ αυτό. Και θα φανεί πως κάνει υποχωρήσεις προς την τοπική κοινωνία. Από την οποία θα ζητήσει μετά μια από μέρους της υποχώρηση. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα γεωτρητικά συνεργεία μπορούν να φτάσουν στους στόχους τους οπουδήποτε, ξεκινώντας τη γεώτρηση από σημεία που θα βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών. Και σκεφτείτε νησίδες προστατευόμενων περιοχών να περιβάλλονται από πεδία γεωτρήσεων: σας φαίνονται συμβατά πράγματα αυτά;

Το ερώτημα λοιπόν το μόνο ουσιαστικό που απαιτεί άμεση απάντηση είναι: Αποδέχονται οι ηπειρώτες την καθησυχαστική επιβεβαίωση του κ. Γενικού και των συμβούλων-επιστημόνων του και αποσύρονται περιμένοντας τη μοίρα τους ή συνεχίζουν τον ανυποχώρητο αγώνα τους για την αποτροπή της οποιασδήποτε εξόρυξης υδρογονανθράκων οπουδήποτε στην Ήπειρο;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.