Ήπειρος-Υδρογονάνθρακες: Πεδίο βολής για τεχνοκράτες #SaveEpirus #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Ένας καθαρός τεχνοκράτης δεν πρέπει να είναι απλά καλός γνώστης των τεχνικών του κλάδου του, αλλά να κατέχει και τις μεθόδους ώστε τις γνώσεις αυτές να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο και αποδοτικότερο για τον ίδιο τρόπο. Σε πρώτη προσέγγιση αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Μόνο που … να, σε κάποιες περιπτώσεις το ‘’ίδιον συμφέρον’’ του τεχνοκράτη είναι εκείνο που κυριαρχεί και κατευθύνει την παροχή των γνώσεων του, παρά οι ανάγκες και το συμφέρον εκείνων που τις επιζητούν ή, κάτι χειρότερο, εκείνων που έχουν πειστεί από τον ίδιο αυτόν τεχνοκράτη πως είναι απαραίτητο να τις επιζητήσουν. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ο τεχνοκράτης δεν είναι μόνο καθαρός, άσπιλος δηλαδή και αμόλυντος από συναισθηματισμούς και κοινωνικοπολιτικούς περιορισμούς, αλλά είναι και, όπως ιταλιστί θα λέγαμε, capace di tutto. Ένας που με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια θα μπορούσαμε να τον δοξάσουμε κάπως έτσι: ‘’η μαγκιά στη ναφθαλίνη με κασμίρι και λουστρίνι’’.

Ο σεισμολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης έλαβε μέρος στις πρόσφατες ενημερώσεις (ο Θεός να τις κάνει) που έγιναν σε Ζίτσα και Ζαγόρι για το θέμα των εξορύξεων Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Για την ακρίβεια έλαβε μέρος στη μία εξ αυτών, την πρώτη, στη Ζίτσα. Δεν ξέρω γιατί δεν έλαβε μέρος και στη δεύτερη, παρότι η συμμετοχή του είχε προαναγγελθεί. Μπορεί να του έτυχε κάτι σημαντικό του ανθρώπου.

Ο κ. Τσελέντης είχε προηγουμένως αρθρογραφήσει πολλές φορές περιγράφοντας και επισείοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις, τόσο τις ερευνητικές όσο και τις παραγωγικές στη Δυτική Ελλάδα, σε ξηρά και θάλασσα. Μια μέρα πριν τις δύο αυτές ενημερώσεις (ο Θεός να τις κάνει) σε Ζίτσα και Ζαγόρι, ο κ. Τσελέντης προσκλήθηκε από ενδιαφερόμενους πολίτες (και πώς να μην προσκληθεί μετά τις τόσες του δημοσιογραφικές παρεμβάσεις για επικρεμάμενους κινδύνους) να κάνει μια ομιλία στα Ιωάννινα για το θέμα ακριβώς αυτών των κινδύνων. Εκεί, χωρίς να διστάσει καθόλου και προς έκπληξη των περισσότερων ακροατών που ήρθαν να τον παρακολουθήσουν με την ελπίδα πως θα προσθέσει κάτι στις προσπάθειες αποτροπής της υλοποίησης του σχεδίου εξόρυξης των υδρογονανθράκων, έκανε τις εξής τρείς εναρκτήριες δηλώσεις: α) ότι μιλάει ως τεχνοκράτης και μόνο, β) ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι γεωτρήσεις και η άντληση των υδρογονανθράκων θα γίνει βρέξει χιονίσει, και γ) ότι αν θέλουν οι ηπειρώτες να μετριάσουν τους κινδύνους από τις γεωτρήσεις αυτές (τις ερευνητικές και παραγωγικές) θα πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να συμμετέχει και ο ίδιος στο όλο project με εφαρμογή μιας δικής του κατάλληλης για την περίσταση μεθόδου σεισμικής παρακολούθησης. Γιατί, ήταν προφανές, πως μέχρι την ημέρα εκείνη στο αρμόδιο υπουργείο σνόμπαραν τις προτάσεις του κ. Τσελέντη.

Την επόμενη, στο Δήμο Ζίτσας, ο κ. Τσελέντης είπε τα ίδια πράγματα ενώπιον των ανθρώπων του υπουργείου. Που τα ήξεραν ασφαλώς πολύ καλά και, υποθέτω, θα τα είχαν μέχρι τότε θεωρήσει ως αχρείαστες και άνευ ιδιαίτερης σημασίας παρεμβάσεις στο έργο αυτών που ανάλαβαν τις σεισμικές έρευνες στην Ήπειρο. Μόνο που τώρα, την ημέρα εκείνη, μπροστά στον κόσμο που είχε ακούσει πως ο κ. Τσελέντης κατέχει τον τρόπο να κάνει το όλο εγχείρημα πιο ασφαλές, ήταν δύσκολο στους ανθρώπους του υπουργείου να του αρνηθούν τη χάρη. Και, με βαριά καρδιά φαντάζομαι, μετά ασφαλώς και από κάποια τηλεφωνήματα εκεί που χρειαζόταν, τον πληροφόρησαν κατ’ ιδίαν πως θα συμμετάσχει και εκείνος με τη μέθοδό του και τους συνεργάτες του στο project της έρευνας και, γιατί όχι, και της εκμετάλλευσης που οι άνθρωποι του υπουργείου ευελπιστούν και εύχονται να ακολουθήσει.

Την επόμενη μέρα, στο Ζαγόρι, ανακοινώθηκε από μέρους του υπουργείου και επίσημα πως ο κ. Τσελέντης θα είναι πια συνεργαζόμενος με τα ερευνητικά επιτελεία και θα εφαρμόσει τη μέθοδό του (αφού τόσο πολύ το θέλει και αφού κάτι τέτοιο μπορεί να καθησυχάσει κάπως κάποιους πολίτες, πράγμα που ήταν και το κύριο επιζητούμενο από το υπουργείο κατά τις δύο ενημερώσεις –ο Θεός να τις κάνει). Ίσως γι’ αυτό ο κ. Τσελέντης δεν χρειαζόταν πια να μιλήσει στη δεύτερη εκείνη ενημέρωση και, αν δεν υπήρχε άλλος λόγος, ίσως γι’ αυτό δεν παρευρέθηκε καν. Τι παραπάνω να πει ο άνθρωπος και ποιον να πείσει; Mission had been accomplished. Α, και κάτι ακόμα: ο κ. Τσελέντης υπολόγιζε μας είπε πως για να εφαρμόσει τη μέθοδό του θα πρέπει να του εξασφαλιστούν κάπου ενάμισι εκατομμύριο ευρά.

Ένας καθαρός τεχνοκράτης πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να πείθει τον κόσμο -και όχι μόνο αλλά ενίοτε και τους υπεύθυνους που πρέπει να λάβουν μια βαρύνουσα απόφαση- ότι η λύση που επεξεργάστηκε και προτείνει είναι η άριστη δυνατή και η μόνη εφαρμόσιμη. Έστω και αν αυτή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η χειρότερη που θα μπορούσε να επιλεγεί, ενίοτε δε και επικίνδυνη έως καταστροφική. Και είναι δυο φορές καθαρός τεχνοκράτης αν μπορεί να υπερασπίζεται (με τη σιωπή του καμιά φορά ή με άνευ νοήματος επιχειρήματα) μια τέτοια πρότασή του, ακόμα και όταν το λαθεμένο, παράνομο ή επικίνδυνό της έχει πια φανερωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Πιστεύοντας ότι είναι τόσο πειστικός που τα λόγια του επισκιάζουν την τραγική για τον ίδιο και τους άλλους πραγματικότητα.

Ο κ. Σ. Παπαγρηγορίου είναι ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ENVECO, της μελετητικής εταιρείας που εκπόνησε το Σχέδιο Δράσης του προγράμματος των σεισμικών ερευνών στην Ήπειρο και που ασφαλέστατα θα αναλάβει -αν δεν έχει ήδη- να εκπονήσει και τις όποιες περιβαλλοντικές μελέτες χρειαστούν στο επόμενο στάδιο υλοποίησης των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες, αν και όταν αυτές ξεκινήσουν προς μέγιστη ικανοποίηση των ανθρώπων του υπουργείου που είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε από κοντά.
Ο κ. Παπαγρηγορίου δεν μπορούσε ασφαλώς να λείψει από τις δύο ενημερώσεις (ο Θεός να τις κάνει) στους Δήμος Ζίτσας και Ζαγορίου. Και ασφαλώς δεν περίμενε κανείς να αναφερθεί σε τίποτε άλλο από το πόσο υπεύθυνη δουλειά γίνεται και στην περίπτωση αυτή από το επιτελείο των επιστημόνων της ENVECO και πόσο πολύ σέβονται και τηρούν, αυτός και οι συνεργάτες του, το δόγμα: ‘’όλα γίνονται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και στην προστασία του, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος’’.

Στον κ. Παπαγρηγορίου τέθηκε από κάτω το ερώτημα κατά πόσο το δόγμα αυτό τηρήθηκε στην περίπτωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η ENVECO εκπόνησε για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός (Σκουριές, Ολυμπιάδα κ.λπ.). Στην ερώτηση αυτή δεν απάντησε ευθέως, έδωσε όμως μια έμμεση και αποστομωτική όπως μάλλον νόμισε απάντηση πως η συγκεκριμένη ΜΠΕ διδάσκεται, ως υπόδειγμα περιβαλλοντικής μελέτης, στα ελληνικά, δεν θυμάμαι αν είπε και σε ξένα, Πολυτεχνεία.

Νέος ονειρευόμουνα να γίνω μηχανικός, αλλά οι καταστάσεις και κάποιες μου αδυναμίες δεν μου επέτρεψαν να εκπληρώσω αυτή μου την επιθυμία. Έτσι έγινα ένας απλός γεωλόγος. Θα ήθελα όμως τώρα, έστω και ως ακροατής, να παρευρεθώ και παρακολουθήσω τα μαθήματα εκείνα στις πολυτεχνικές σχολές όπου διδάσκεται η υποδειγματική ΜΠΕ για τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Και αν σ’ αυτά τα μαθήματα επιτρέπονται ερωτήσεις και από απλούς ακροατές, να σηκωθώ και να ρωτήσω αυτούς που τα διδάσκουν τις τρείς συγκεκριμένες ερωτήσεις που στις δύο ενημερώσεις (ο Θεός να τις κάνει) τέθηκαν στον κ. Παπαγρηγορίου από κάτω, από το κοινό. Και να δω αν θα λάβω τις ίδιες απαντήσεις που ‘’έδωσε’’ ο κ. Παπαγρηγορίου.

Στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε το αν η απόσταση μεταξύ του Στρατωνίου και του φράγματος ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα είναι 3,5 χιλιόμετρα, όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ της ENVECO για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, ή μόλις 400 μέτρα -όπως είναι εύκολο να διαπιστωθεί από χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες- ο κ. Παπαγρηγορίου απάντησε προβάλλοντας ακριβώς το γεγονός της διδασκαλίας αυτής της ΜΠΕ από τις πολυτεχνικές σχολές. Σα να μας έλεγε δηλαδή πως εκ του γεγονότος αυτού και μόνο η απόσταση αυτή οφείλει να είναι 3,5 χιλιόμετρα. Και αυτήν την απόσταση πρέπει να αναφέρουν οι καθηγητές που επιφορτίστηκαν με τη διδασκαλία της ΜΠΕ της ENVECO.

Στη δεύτερη ερώτηση που του τέθηκε, αν δηλαδή ήταν η βέλτιστη ή μήπως η τεχνικά χειρότερη δυνατή λύση η επιλογή να κατασκευαστεί ένα λιθόρριπτο και άνευ θεμελίωσης φράγμα συγκράτησης δεκάδων εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σχεδόν ιππαστί ενός από τα πιο επικίνδυνα ενεργά σεισμικά ρήγματα στη χώρα μας, ακριβώς δε πάνω από κατοικημένη περιοχή, ο κ. Παπαγρηγορίου απάντησε με μια εκκωφαντική σιωπή. Είμαι περίεργος αν οι καθηγητές που διδάσκουν τη ΜΠΕ της ENVECO στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν να προσθέσουν κάτι στην αιδήμονα επί του θέματος σιωπή του κ. Παπαγρηγορίου.

Στην τρίτη ερώτηση που του τέθηκε, για το αν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η προταθείσα στη ΜΠΕ της ENVECO ως βέλτιστη και μόνη εφαρμόσιμη (state of the art τρομάρα τους) τεχνική μεταλλουργικής επεξεργασίας (μια στην πραγματικότητα εντελώς αδόκιμη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ελληνικής έμπνευσης τροποποίηση της μεθόδου της ακαριαίας τήξης) είναι πράγματι η βέλτιστη και η μόνη εφαρμόσιμη, απάντησε πως η μελετητική του εταιρεία έχει βοηθήσει στον χαρακτηρισμό …..ως natura πολλών περιοχών ……στη Θράκη. Έτσι ακριβώς, από την πόλη έρχομαι….. Κάτι όμως έπρεπε να πει πέραν του κλασικού ψαλτικού βηξίματος. Πρόσθεσε όμως, νομίζοντας πως απαντάει επί του θέματος, πως οι προτάσεις αυτής της ΜΠΕ πέρασαν επιτυχώς την αμφισβήτησή τους στο ΣτΕ. Μόνο που παρέλειψε να πει ο κ. Παπαγρηγορίου το πόσο πολύ εξέθεσε ο ίδιος και το μελετητικό του γραφείο τους δικαστές του ΣτΕ που, άσχετοι με τεχνικά θέματα και ως μη όφειλαν, υιοθέτησαν χωρίς ενδοιασμούς και ασμένως τον state of the art χαρακτηρισμό μιας μεθόδου που πρόσφατα ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι μια αδοκίμαστη και πουθενά στον κόσμο χρησιμοποιούμενη δική τους ‘’πατέντα’’: πατέντα της εταιρείας του (της Ελληνικός Χρυσός) δηλαδή, αλλά και της ENVECO του κ. Παπαγρηγορίου.

Ας είναι λοιπόν καλά οι υδρογονάνθρακες της Ηπείρου. Πληρώθηκαν οι πρώτες έμμεσες θέσεις και με την ευκαιρία γνωριστήκαμε και καλύτερα.


9 απαντήσεις στο “Ήπειρος-Υδρογονάνθρακες: Πεδίο βολής για τεχνοκράτες #SaveEpirus #skouries”

  1. Με έκπληξη διάβασα αυτό το ρυπαρό ψευδές επαίσχυντο άρθρο του «Πανεπιστημιακού συναδέλφου» αγνώστου σε εμένα κ. Δημητριάδη ο οποίος δε ξέρω τι σκοπούς εξυπηρετεί και ελπίζω να έχει τον ανδρισμό να απαντήσει στο τηλέφωνό μου. Ίσως αυτός ο άγνωστος «Παν/κος» να ψάχνει για δημοσιότητα αλλά όχι εκμεταλλευόμενος το όνομά μου. Φυσικά οι νομικοί μου σύμβουλοι θα με καθοδηγήσουν για τις περαιτέρω ενέργειες μου…
    Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα
    1) Στα Ιωάννινα ήλθα με δικά μου έξοδα κατόπιν πρόσκλησης της προτοβουλίας πολιτών να μιλήσω για ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και μέρος της ομιλίας μου θα διαπραγματευόταν το θέμα για το αν η προβλεπόμενη συμβατική άντληση (όχι το fracking) μπορεί να διεγείρει κοντινά ρήγματα.
    Απάντησα με παραδείγματα ότι τέτοιος κίνδυνος είναι μεν υπαρκτός αν κοιτάξουμε την παγκόσμιο βιβλιογραφία ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ.

    2) Το θέμα αυτό το περιέλαβα ποιο αναλυτικά στην ομιλία μου στη Ζίτσα όπου παρέθεσα διάφορα παραδείγματα και μάλιστα έκανα και ένα αρχικό υπολογισμό για το αν μπορεί να διεγερθεί ένα μεγάλο κοντινό ρήγμα.

    3) Φυσικά και ανέβηκα ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ να μιλήσω με αλήθειες. Προς τιμή τους η προτοβουλία των πολιτών ΜΕ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΚΦΕΡΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΣΕΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΣΩ είναι ταυτιστώ με τις απόψεις της.

    4) Στις ομιλίες μου ανέφερα ότι άλλο οι προσωπικές μου απόψεις καθ´ ότι δεν πιστεύω ότι πρέπει να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας με ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής ενέργειας αφού η φύση μας παρέχει πλουσιοπάροχα ενέργεια από τον Ήλιο και τον αέρα, και άλλο οι τεχνοκρατικές μου απόψεις σχετικά με ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ που έχει να κάνει με την πιθανότητα επαγόμενης σεισμικότητας από τις αντλήσεις.

    5) Σας υπενθυμίζω ότι εμένα ΔΕ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για τον απλούστατο λόγο ότι οι απόψεις μου ενοχλούν. Αλλλοι πήραν ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΛΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ τις περιβαντολογικές μελέτες…

    6) Ναι ανέφερα ότι επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια βλέπω πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η έρευνα και εξόρυξη (εφ´ όσον υπάρχει πετρέλαιο) γιαυτο είπα ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ να επιβάλουμε μέτρα παρακολούθησης με στόχο την ελαχιστοποίησης της πιθανότητας διέγερσης κάποιου κοντινού ρήγματος.

    Τι θέλατε να πάρω ένα πανό και να βγω να φωνάζω στις πλατείες σταματείστε τις έρευνες εδώ και τώρα? Αυτός δεν είναι ο ρόλος για τον οποίο κλίθηκα.

    7) Αυτός ο λασπολόγος «συνάδελφος» είπε ότι ΖΗΤΗΣΑ να εφαρμοσθεί η ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚA φιλική μέθοδος μου με 1,5 εκ€!!!! ΠΟΤΕ ΔΕ ΖΗΤΗΣΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΥΤΕ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Άλωστε η ερευνητική μέθοδος ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ. Απλώς συνέκρινα το κόστος μιας τέτοιας τεχνικής με το κόστος συμβατικών μεθοδολογιών. Δεν υπήρχε λόγος να ζητήσω να εφαρμοσθεί η μέθοδος μου αφού ήδη η μεθοδολογία είχε προαποφασιστεί.

    8 ) Εκείνο το οποίο ζητησα ήταν ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ να εγκατασταθούν συστοιχίες παρακολούθησης ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΔΩ : από κάποιο κρατικό φορέα πχ Παν/μιο Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Γεωδυναμικό κλπ!!!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΜΟΝΟ!

    9) ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΟΥ ΑΝΕΘΕΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΟΥΤΕ ΥΗΡΞΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.

    Όλα αυτα είναι μαγνητοφωνημένα. ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΕ κ. «συνάδελφε» να διαστρεβλώσεις τα λεγόμενα μου? Ποιός σε έβαλε? Εδώ καλώ και τη πρωτοβουλία να πάρει θέση.

    Σχετικά τώρα με την μη συμμετοχή μου στην ημερίδα στο Ζαγόρι έπρεπε να φύγω εκτάκτως για ένα εντελώς προσωπικό θέμα σχετικά με την υγεία μέλους της οικογένειας μου.

  2. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, όπως και εσείς λέτε αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ κ. Τσελέντη (οι απαντήσεις μου ακολουθούν την αρίθμηση των δικών σας διευκρινήσεων):

    1) Δεν ισχυρίστηκα ποτέ και καθόλου στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι πηγατε στα Ιωάννινα με έξοδα άλλων. Και βέβαια ανέφερα οτι πήγατε εκεί μετά από πρόσκληση της πρωτοβουλίας πολιτών. Ούτε ανέφερα στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι πήγατε στα Ιωάννινα για να μιλήσετε για κάτι άλλο εκτός από ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ της Ηπείρου. Ούτε αμφισβήτησα στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι σε μέρος της ομιλίας σας διαπραγματευτήκατε και το θέμα αν η προβλεπόμενη συμβατική άντληση (και όχι το fracking) μπορεί να διεγείρει κοντινά ρήγματα.

    2) Δεν έχω κάποιο σχόλιο για όσα αναφέρετε εδώ

    3) Δεν αμφισβήτησα στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι “ανεβήκατε” ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ, ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ για να μιλήσετε με αλήθειες. Δεν ανέφερα στο “ρυπαρο, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι η πρωτοβουλία των πολιτών προσπάθησε να σας πει να κινδυνολογήσετε ή να ταυτιστείτε με τις απόψεις της.

    4) Δεν έκανα στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις στις προσωπικές σας απόψεις για όσα αφορούν το θέμα της εξόρυξης ή μη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ που έχει να κάνει με την πιθανότητα επαγόμενης σεισμικότητας από τις αντλήσεις -με την οποία γνώμη σας εξάλλου συμφωνώ.

    5) Δεν ανέφερα πουθενά στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι προσκληθήκατε από κάποιο υπουργείο, μάλλον δε σωστά διέγνωσα οτι οι απόψεις και προτάσεις σας ενοχλούν (να υποθέσω και το υπουργείο). Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο να μας πείτε ποιοί είναι οι “άλλοι που πήραν ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΛΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ τις περιβαλλοντικές μελέτες” -και όταν λέτε ΚΑΛΗΣ, να υποθέσω πως εννοείτε ΑΔΡΑΣ (υπέρμετρης δηλαδή).

    6) Στο “ρυπαρό, ψευδές και αναίσχυντο” άρθρο μου ανέφερα ακριβώς αυτά που λέτε.

    7) Δεν αναφέρθηκα πουθενά στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι ΖΗΤΗΣΑΤΕ να εφαρμοστεί η ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΑ φιλική μέθοδός σας έναντι (αμοιβής προσωπικής το εκλάβατε) 1,5 εκ. Ευρώ. Ούτε ανέφερα πως σας ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ανέφερα απλά, όπως και εσείς στο σχόλιό σας τώρα, ποιο το κόστος για την εφαρμογή της μεθόδου σας.

    8) Δεν ανέφερα πουθενά στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι η εφαρμογή της μεθόδου σας θα γίνει ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ. Ανέφερα οτι θα γίνει από εσάς και τους συνεργάτες σας (προερχόμενους από το παν. Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Γεωδυναμικό, καμιά αντίρρηση).

    9) Δεν ανέφερα πουθενά στο “ρυπαρό, ψευδές και επαίσχυντο” άρθρο μου οτι το υπουργείο ΑΝΕΘΕΣΕ στον κ. Τσελέντη κάποιο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ανέφερα μόνο τι ανακοινώθηκε από πλευράς υπουργείου στα Άνω Πεδινά, στην ημερίδα από την οποία απουσιάζατε: οτι η μέθοδος του κ. Τσελέντη θα εφαρμοστεί στην περίπτωση των ερευνών και των γεωτρήσεων στην Ήπειρο -με τη συμμετοχή και τη δική σας προσωπικά, υποθέτω. Και φαντάζομαι σας κοινοποιήθηκε αυτή η απόφαση του υπουργείου. Αν όχι δεν φταίω εγώ.

    Αγαπητέ κ. Τσελέντη: Κανένας δεν με έβαλε να διαστρεβλώσω τα λεγόμενά σας. Έχω τις δικές μου απόψεις και τις δημοσιοποιώ χωρίς φόβο και πάθος. Παρακαλώ δε να αφήσετε έξω από τις όποιες παραμένουν μεταξύ μας παρεξηγήσεις την πρωτοβουλία των πολιτών. Που έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνει. Αυτή εξάλλου θα βγάλει ή έχει ήδη βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, που μας ξεπερνούν, εμένα και εσας.

    Για τη μη συμμετοχή σας στην ημερίδα στο Ζαγόρι δεν μπορείτε να πείτε πως σας αδίκησα. Ανέφερα στο άρθρο μου σε δύο σημεία …”μπορεί να του έτυχε κάτι σημαντικό του ανθρώπου” και …”αν δεν υπήρχε άλλος λόγος ίσως γι’ αυτό δεν παρευρέθηκε”.

    Ο ρυπαρός, ψεύτης και επαίσχυντος συνάδελφός σας.

    υ.γ. Το οτι είμαι άγνωστος σε εσας δεν αποτελεί θέμα. Δεν χάνετε και τίποτα.

  3. Διαβάστε το κείμενό μου και ξανακοιτάξτε και το δικό σας. Και πέστε μου τι ακριβώς ”μάζεψα” εγώ και τι μήπως εσείς. Θα διαπιστώσετε πως όσα μου καταμαρτυρούσατε ήταν της φαντασίας και της υπερευαισθησίας σας, που κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να αποδώσει και σε μύγιασμα.

    Στόχος μου είναι ένας και μόνος: η ακύρωση της αδειοδότηση της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτω. Στόχος αν θέλετε ουτοπικός. Εσείς πάντως είστε έξω από το στόχο μου αυτόν.

    Ο μη “μαζεμένος” συνάδελφός σας

  4. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ, ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΚΩΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΨΕΥΔΗ

  5. Επιμένετε πως έγραψα απαράδεκτα ψεύδη. Αλλά καθόλου δεν μπορέσατε να υποδείξετε ποια είναι αυτά. Και αυτοί που μας διαβάζουν έχουν ασφαλώς κρίση.

    Χαίρομαι που λέτε οτι είστε από την πλευρά με την οποία είμαι και εγώ. Και ελπίζω να το αποδείξετε με πράξεις. Όχι σε μένα, στους ηπειρώτες.

    Οψόμεθα όποτε προκύψει.

  6. Μια δήλωση από τις από το FB. Αδίκως με στοχοποιησατε και υπονοησατε εμένα σα Δούρειος Ίππο. ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΗΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ…

    Σχολιαστής
    «Εχω ολη τη καλη διαθεση να δεχτω οτι ο Κος Καθηγητης του ΑΠΘ πραγματι δεν συμφωνει με την ανεξελεγκτη ”αναπτυξη” αντλητικων εγκαταστασεων. Διαβαζοντας το κειμενο του, συμφωνω επισης οτι ο ρολος και οι μεθοδευσεις της εταιρειας περιβαλλοντολογικων μελετων και συμβουλων που επωνυμως αναφερει, ειναι αμφιλεγομενα και προκαλουν ερωτηματικα. Εν τουτοις, δεν καταλαβαινω τι σχεση μπορει να εχει ο Τσελεντης με ολα αυτα, γιατι ξεκιναει το κειμενο απο τον Τσελεντη και σε τι – τελικα – ευθυνεται σαν σεισμολογος. Κι αν υποθεσουμε οτι ο στοχος του Κου καθηγητη του ΑΠΘ ειναι να εμποδισει τις ανεξελεγκτες αντλησεις, γιατι σχολιασε με δεικτικοτητα τις 3 δηλωσεις Τσελεντη. Θα μπορουσε (με την ιδιοτητα του πανεπιστημιακου) να μιλησει σε απ’ ευθειας προσωπικη επαφη με τον Διευντη του Γεωδυναμικου, κι οχι να τον συμπεριλαμβανει σε ανοιχτο δημοσιο σχολιο μαζι με την ”εταιρεια συμβουλων”. Μαλλον αστοχη ενεργεια ενος κλασικου ”πανεπιστημιακου”. Αυτο καταλαβα.»

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ?

  7. Προς Σχολιαστή:

    The medium is the message. Αν ξέρεις τι σημαίνει η έκφραση.
    Θα δείξει πάντως Σχολιαστή, θα δείξει.

    Ο κλασικός σου “πανεπιστημιακός”.

    υ.γ. στόχος μου πάντως δεν είναι να εμποδίσω τις ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ αντλήσεις. Για τις ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ενδιαφέρομαι. Και το “εταιρεία συμβούλων” είναι δικό σου -τι άραγε εννοείς;

  8. Δυστυχώς σας αρέσει δεν σας αρέσει η «επίθεση» στο προσώπου μου ήταν ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ … ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα ελπίζω όχι κατόπιν υποδείξεων κάποιων κύκλων.(…) Ο Σχολιαςτής δεν είναι ο μόνος υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα σχόλια. Το ειρωνικό «υφάκι» δεν τεριάζει με την θέση σας ως πανεπιστημιακός με οικολογικές ανησυχίες Να ξέρετε έχουν γνώσιν οι φύλακες. Θα μπορούσα να σας μηνύσω για προσβολή στο προσώπου μου…. το σταματώ εδώ και επιφυλάσσομαι ….
    αἰδώς Ἀργεῖοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.