O θίασος Σταθάκη στην Ήπειρο των πετρελαίων #saveEpirus #skouries


Πάνος Καμμένος., 25.01 2018: ”Στα πετρέλαια θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας”. Ξεκινώντας προφανώς από τα πετρέλαια της δυτικής Ελλάδας, σε στεριά και θάλασσα, αφού εκεί κανένας Ερντογάν δεν μπορεί να πουλήσει τσαμπουκά. Αλλά ο Υπουργός Ενέργειας κ.Σταθάκης θα έπρεπε να ενημερώσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο ότι και στην Ήπειρο το πεδίο δεν είναι ακριβώς “φιλικό” προς την εξόρυξη υδρογονανθράκων.Φωτό: Τα … ΠΟΠ τοπικά προϊόντα Ηπείρου με τα οποία υποδέχθηκαν τους “ενημερωτές” του ΥΠΕΝ στο Ζαγόρι.

Την υπερεπείγουσα σύσκεψη που κάλεσε στις 18 Ιανουαρίου ο κ. Σταθάκης για την αντιμετώπιση της “κρίσης” της αφύπνισης των πολιτών στην Ήπειρο, ακολούθησε η μετάβαση 12μελούς θιάσου “ενημερωτών” στην Ήπειρο. Οι δύο παραστάσεις του έργου “Ενημέρωση των κατοίκων” επί της – αποφασισμένης χωρίς εκείνους – έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίων στον τόπο τους, δόθηκαν στις 22/1 στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας και στις 23/1 στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου. Ακολούθησε και μία τρίτη “ιδιωτική” ενημέρωση το πρωί της 24/1 στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών. Κεκλεισμένων των θυρών αυτή η συνάντηση και χωρίς καν να κληθούν οι δημοτικές παρατάξεις – αποφασισμένη προφανώς από μέρες (αφού σε αντίθετη περίπτωση ο θίασος θα είχε αποχωρήσει από νωρίς για Αθήνα) αλλά μη ανακοινωμένη για να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες.

Βεβαίως Σύνταγμα, Νόμοι και Ευρωπαϊκές Οδηγίες επιτάσσουν η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία να γίνεται ΠΡΙΝ από οποιαδήποτε μελέτη, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πριν υπογραφούν συμβάσεις και αυτόνόητα πριν από κάθε αδειοδότηση. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα αφού η εξόρυξη υδρογονανθράκων θεωρείται “εθνικού συμφέροντος” καθότι “εθνικός πλούτος”, ακόμα και αν θέτει σε κίνδυνο τον άλλο εθνικό πλούτο, αυτόν του απαράμιλλου φυσικού κάλλους και της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής. Έτσι οι κάτοικοι της Ηπείρου αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει  μόνον όταν είδαν συνεργεία της εργολάβου εταιρείας να οργώνουν τα βουνά και να κόβουν δέντρα για τις “σεισμικές έρευνες”.

Το ΠΜΔ έχει σε μια 20ετία παρακολουθήσει πλήθος παρόμοιων παραστάσεων “ενημέρωσης” που οργανώθηκαν από το ίδιο υπουργείο. Στη Χαλκιδική, στη Θράκη, στο Κιλκίς. Οι “ενημερωτές” ήταν κάθε φορά τρεις, άντε το πολύ τέσσερις. Δώδεκα? Αυτό δεν είναι “ενημέρωση”, είναι εκστρατεία. Και αυτό αποκαλύπτει τον πανικό Σταθάκη – αναδόχου κοινοπραξίας από την αναπάντεχη για αυτούς δυναμική αντίδραση των Ηπειρωτών. Που είναι στα πρώτα της, αυθόρμητα και ανοργάνωτα ακόμη, βήματα. Για αυτό και η πρώτη κλούβα ΜΑΤ έκανε διακριτικά την παρουσία της στον Βουτσαρά. Και επειδή εγινε απολύτως σαφές από τον εκπρόσωπο του Υπουργού Γενικό Γραμματέα του και τον εκπρόσωπο των εταιρειών που μίλησε ως guest-star στα Άνω Πεδινά, ότι ο αναπτυξιακός οίστρος της Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την εκτίμηση της βούλησης των ιθαγενών κατοίκων, η επιχείρηση “έρευνα-εξόρυξη” αναμένεται να συνεχισθεί.

Η κυβέρνηση θα χρησημοποιήσει κάθε μέσο για να καταδείξει – προς το εσωτερικό και το εξωτερικό – την αποφασιστικότητα της στην υλοποίηση του “οράματος Μανιάτη”, της (αναπόδεικτης βεβαίως) σωτηρίας της οικονομίας της χώρας με την εξόρυξη των σπλάχνων όλων των περιοχών στις οποίες έχουν εντοπισθεί ή θα εντοπίσθουν Ορυκτές Πρώτες Ύλες ή Υδρογονάνθρακες. Εάλω η Ηπειρος λοιπόν, τώρα. Στο όνομα της Συνταγματικής επιταγής του “μείζονος Δημοσίου Οφέλους”, όπως σε κάθε περίπτωση αυτό προσδιορίζεται από τους “επενδυτές” και υλοποιείται ευπειθώς από την πρώτη φορά αριστεροδέξια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αλλά το ίδιο αναμένουμε οτι θα συνεχισθεί η αντίσταση των κατοίκων, σταδιακά πιο οργανωμένη, γι’αυτό και η ανησυχία της ηγεσίας του Υπουργείου. Η πρωτοφανής καταστολή του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη στη Χαλκιδική δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που το εν τω γεννάσθαι κίνημα της Ηπείρου αποκτήσει διαστάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.