Ελληνικός Χρυσός: Έδραση του φράγματος Κοκκινόλακκα σε …συστοιχία αμορτισέρ! #skouries


Του Τόλη Παπαγεωργίου, πολιτικού μηχανικού

Τελικά η ”Άγια Σκουριά” έκανε και άλλα θαύματα εκτος από την Ακαριαία Τήξη- πατέντα που καταβροχθίζει Αρσενικό. Η εκπομπή αποκάλυψε την πρωτοποριακή μέθοδο κατασκευής του φράγματος Κοκκινόλακκα, που θα συγκρατεί 20.000.000 τόννους επικίνδυνα απόβλητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, επάνω σε μια συστοιχία “αποσβεστήρων”, αμορτισέρ δηλαδή, κατά το πρότυπο της κρεμαστής γέφυρας Ρίου-Αντίρριου!

Η καινοτόμος αυτή τεχνική λύση επελέγη λόγω της “ιδαιτερότητας” της θέσης που επέλεξε για το φράγμα η Ελληνικός Χρυσός – και εγκρίθηκε από τη Διοίκηση – την οποία περιέγραψε στην “Άγια Σκουριά” ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ως εξής:

“Έχουμε γειτνίαση του φράγματος με ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Ελληνικού χώρου, το οποίο στο σεισμό του 1932 (7,2 Ρίχτερ) έδωσε τη μεγαλύτερη επιφανειακή μετατόπιση που έχουμε δει στην εσωτερική περιοχή του Αιγαίου, μια μετατόπιση 2 μέτρων. Το ρήγμα πέρασε τότε μέσα από την περιοχή της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης και έκοψε το μεταλλικό κτίριο μεταφοράς βαγονιών στα δύο… Η κατασκευή του κυρίως φράγματος που θα δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα πάνω στο ενεργό ρήγμα που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες παρατηρούμενες μετατοπισεις σε ηπειρωτική Ελληνική περιοχή, μου φαίνεται από μόνη της εξαιρετικά παράδοξη”.

Ιδού και η φωτογραφία-απόδειξη, από το σεισμό του 1932:

Αλλά στην “Άγια Σκουριά” είχαμε την τύχη να εμφανιστεί και ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Στράτος Ζαχαρέας, που “κατατρόπωσε” επιστημονικά τον παγκoσμίου κύρους σεισμολόγο:

”Η μελέτη έχει λάβει υπόψη ότι βρισκόμαστε στο ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας και η επίλυση είναι να μήν αστοχήσουν τα φράγματα με σεισμό 7.3 R σε απόσταση 8 έως 34 km … Παράδειγμα η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου την οποία αν λάβουμε υπόψη τον Πατραϊκό κόλπο – που είναι σεισμογενής περιοχή – δεν θα την είχαμε κάνει ποτέ. Απλώς, εκεί ακριβώς θέλαμε μια γέφυρα!”, δήλωσε ατενίζοντας περήφανα το φράγμα ο κ.Ζαχαρέας.

Η επίλυση είναι να μην αστοχήσουν τα φράγματα, τι θαυμάσια ιδέα! Μα πώς δεν τη σκέφτηκαν αυτή τη “λύση” σε όλες τις σεισμογενείς χώρες του πλανήτη και αποφεύγουν να κατασκευάσουν φράγματα επάνω στα σεισμικά ρήγματα;

Όπως αποκάλυψε το blog της Ελληνικός Χρυσός “Πολίτες Αριστοτέλη”, ο μεταλλειολόγος κ. Ζαχαρέας συμμετείχε ο ίδιος στην υλοποίηση του έργου της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, οπότε είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει διότι διαθέτει το know-how. Αν λοιπόν ένα βάθρο της γέφυρας στη θέση που θέλαμε – ακριβώς – να το θεμελιώσουμε, καθόταν “ιππαστί” σε ένα σεισμικό ρήγμα με τα πρωτοφανή χαρακτηριστικά που κατέθεσε ο κ.Παπαζάχος για το επίμαχο φράγμα, ο  κ.Ζαχαρέας δεν θα το μετακινούσε. Επειδή το ήθελε ακριβώς εκεί!

Έχω και εγώ θαυμάσει τη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου και, λόγω της επιστημονικής μου ειδικότητας ως πολιτικός μηχανικός, μελέτησα ειδικά την προστασία της από ανέμους έντασης τυφώνα και σεισμό μεγέθους του Ιζμίτ Τουρκίας (17 Αυγούστου 1999) 7,4 R. Στο εξαιρετικό video του National Geographic “Rio Antirio bridge in Greece”, στο 32:00, παρουσιάζεται εντυπωσιακά ο τρόπος που αντιμετωπίσαν οι μελετητές, μεταξύ των οποίων και ο κ.Ζαχαρέας βεβαίως, τα πιο πάνω ακραία φαινόμενα:

Η γέφυρα δεν “κάθεται” πάνω στους πυλώνες της έδρασης,  αλλά κρέμεται από τα συρμάτινα καλώδια στην κορυφή και συνδέεται με τους πυλώνες με ένα σύστημα “αποσβεστήρων” (αμορτισέρ).

”Δεν υπάρχει σημείο επαφής του καταστρώματος της γέφυρας με τους πυλώνες. Όλος ο δρόμος είναι σαν μια τεράστια κούνια. Σε περίπτωση σεισμού θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, ανεπηρέαστος από την πιο βίαιη δόνηση… Όταν έχουμε κάτι πιο ακραίο από ισχυρούς ανέμους, όπως ένα σεισμό, οι αποσβεστήρες θα αποροφήσουν τη δόνηση. Οι αποσβεστήρες λειτουργούν όπως τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου, επεξηγεί μηχανικός της γέφυρας στο βίντεο.

Μετά και τη δήλωση του συν-μελετητή της γέφυρας κ.Ζαχαρέα, κατανοήσαμε απόλυτα το λόγο που η αρμόδια ΔΜΕΒΟ/ΥΠΕΝ αρνήθηκε να μας χορηγήσει την μελέτη του φράγματος Κοκκινόλακκα επικαλούμενη το “βιομηχανικό απόρρητο” της εταιρείας. Ένα “κρεμαστό” φράγμα επικινδύνων αποβλήτων που θα μπορεί κινηθεί ελεύθερα, σαν μια τεράστια κούνια και έτσι θα αντέξει τα χτυπήματα ενός σεισμού  7.3 R ακριβώς από κάτω του… Το θαύμα θα γίνει πραγματικότητα χάρη στη συστοιχία των αμορτισέρ στην περιοχή της έδρασης του. Αυτή η καινοτόμος ιδέα προφανώς εμπίπτει στο “βιομηχανικό απόρρητο” και πρέπει να προστατευθεί από τους ανταγωνιστές της εταιρείας. Πρόκειται για άλλη μια πρωτοποριακή πατέντα, εφάμιλλη – αν όχι ανώτερη – από την πατέντα της ακαριαίας τήξης σε αρσενοπυρίτες! Θα ήταν πολύ χρήσιμο ο κ. Ζαχαρέας να μας έδειχνε τα αμορτισέρ από τα οποία κρέμεται το φράγμα του Κοκκινόλακκα ή εκείνα που τοποθετήθηκαν στη βάση του. Αν όχι τα ίδια και επί τόπου, έστω παρουσιάζοντας τα σχετικά τεχνικά σχέδια. Για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε τις καταπληκτικές αντιστοιχίες ή τις τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο έργων.

Πιστεύουμε ότι η πρόσληψη του κ.Ζαχαρέα στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν είναι άσχετη με την έδραση του φράγματος σε συστοιχία αμορτισέρ. Η “πατέντα Ζαχαρέα” μετά την θριαμβευτική της εφαρμογή στην state of the art γέφυρα σε περιοχή μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας, σφραγίζει την παγκόσμια αναγνώριση της με την απολύτως ασφαλή έδραση μεγάλων φραγμάτων βαρύτητας ιππαστί σε ενεργά ρήγματα με πρόσφατο ιστορικό σεισμού 7.3 R. Και μάλιστα φράγματα που καλούνται ειδικά να συγκρατήσουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους επικινδύνων αποβλήτων. Τίποτα λιγότερο από ένα τεχνολογικό θαύμα, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το τυχερό Στρατώνι!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.