Ακυρώθηκε το πρόστιμο 1,7 εκ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός #skouries


Από το The Press Project. Για την προκλητική αυτή απόφαση θα ακολουθήσει φυσικά σχολιασμός.

Ήταν Ιανουάριος του 2016 και επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε εισηγήσεις για πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός για σειρά παραβάσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τα έτη 2012-2014, τόσο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ολυμπιάδα όσο και στις Μαύρες Πέτρες και τον Μαντέμ Λάκκο. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία γλιτώνει τα πρόστιμα μετά από πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ελέγχθηκε κατά την περίοδο 2012 έως και τα μέσα του 2014, οι εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2015. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει ακόμη ένας χρόνος, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τα πρόστιμα για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας στις αρχές του 2016. Η καθυστέρηση αυτή είναι η αιτία στην οποία στέκεται το Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, «η διοικητική διαδικασία ελέγχου παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρώνεται και το οικείο διοικητικό πρόστιμο για τις παραβάσεις αυτές πρέπει να επιβάλλεται εντός εύλογου χρόνου από την τέλεση της παράβασης, συνεκτιμώμενων των ιδιαίτερων συνθηκών της κάθε περίπτωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά, το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου στο συγκεκριμένο υποέργο (5.4.2013) μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης (8.1.2016) υπερβαίνει, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως το δικαστήριο δεν αμφισβητεί τις περιβαλλοντικές παραβάσεις, αποφασίζει να ακυρώσει την επιβολή του προστίμου, ενώ όπως σημειώνεται, απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ελληνικού Δημοσίου, ότι νομίμως εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη, δεδομένων της πολυπλοκότητας του έργου, της ανάγκης για πληρέστερη τεκμηρίωση και του όγκου των προς συγκέντρωση και αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε επίσης το χρονοβόρο της διαδικασίας, το γεγονός πως είναι σύνθετη (δειγματοληψίες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων, αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν κυρίως κατόπιν καταγγελιών), καθώς και πως οι επιθεωρητές χειρίζονται παράλληλα και άλλες υποθέσεις.

Τα πρόστιμα

Τον Ιανουάριο του 2016, η απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορούσε συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για δώδεκα (12) παραβάσεις. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:

1. Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
3. Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
4. Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
5. Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
6. Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.
7. Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
8. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.
9. Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.
10. Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.
11. Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.
12. Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.

Ακόμη, η απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορούσε συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα (9) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:

1. Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.
3. Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.
4. Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.
5. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
6. Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
7. Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.
8. Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200 ευρώ.
9. Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.