Ευλογία, ευλογιά, ανεμοβλογιά και ανεμογκάστρι #skouries #saveEpirus


Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Πολλές φορές ξορκίζουμε -ή νομίζουμε πως ξορκίζουμε- κάποιο κακό δίνοντάς του ένα όνομα που θυμίζει το αντίθετό του: κάτι καλό και επιθυμητό. Έτσι π.χ. τη βαριά αρρώστια που προκαλεί άσχημα εξανθήματα στο πρόσωπο όπου και αφήνει μόνιμα σημάδια, αν δεν οδηγεί και στο θάνατο, την ονοματίσαμε ευλογιά και όχι κατάρα όπως θα ήταν σωστότερο.

Αυτή η πρακτική της αποτρόπαιης ονοματοδοσίας δεν συμβαίνει όμως μόνο με τις αρρώστιες. Συμβαίνει συχνά και με τις πράξεις που ξεκινούν από παράτυπες ή και παράνομες αποφάσεις οι οποίες υποσυνείδητα δημιουργούν ενοχικά σύνδρομα. Πολύ συχνά επίσης συναντάται στις πράξεις της εξουσίας (κάθε βαθμού και είδους) η οποία για να μετριάσει τη βαριά επίπτωση κάποιων έργων ή αποφάσεών της (στην περίπτωση που δεν τις αποκρύπτει τελείως) τις ντύνει με χαρακτηρισμούς παραπειστικούς και καθησυχαστικούς. Το ξεπούλημα π.χ. δημόσιας περιουσίας τo ονομάζει κατά κανόνα αξιοποίησή της, τη με χίλιους δυο τρόπους υποβάθμιση του περιβάλλοντος την ονομάζει άλλοτε προστασία, άλλοτε αναβάθμιση και άλλοτε ανάδειξή του κ.ο.κ.

Πρόσφατα, σε αγιασμό που έγινε για τα «θυρανοίξια» ενός χώρου …υγειονομικής (ουάου) ταφής επικίνδυνων (τοξικών) αποβλήτων στην Χαλκιδική [1], διαβάσαμε το εκπληκτικό, και άκρως καθησυχαστικό βεβαίως, ότι εγκαινιάστηκε με τον πρέποντα αγιασμό ένα έργο ‘’μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας’’ (sic) –ουδεμία αναφορά φυσικά στην ΧΥΤΕΑ ταυτότητά του. Το ενδεδειγμένο βέβαια στην περίπτωση αυτή θα ήταν αντί αγιασμού να γινόταν μια πλήρης και με όλους τους σχετικούς κανόνες τελετή εξορκισμού (του παραμονεύοντα στα θεμέλια του ΧΥΤΕΑ αυτού κακού).

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος ιδιαίτερα ενθουσιώδης αρθρογράφος στην προσπάθειά του να παρουσιάσει τις επικείμενες έρευνες, και οσονούπω γεωτρήσεις, για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο αλλά και στην Ήπειρο, ως περιβαλλοντικά εντελώς ακίνδυνες -αν όχι και ωφέλιμες- έγραψε την εξής φράση [2]:

«Η κινδυνολαγνεία για την αξιοποίηση των πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων συνεχίζεται. Μετά τα Ιόνια νησιά σειρά έχουν τα Ιωάννινα (Ωστόσο μία απορία πρέπει να εκφρασθεί ειδικά για τα Ιόνια νησιά. Από τι κινδυνεύουν πραγματικά τα Ιόνια νησιά και γενικότερα οι τουριστικές περιοχές;)».

Προσέξτε στο παραπάνω τον ενστικτώδη ενδοιασμό του γράφοντος όταν εκφέρει τη ρητορική απορία του: «Από τι κινδυνεύουν…..». Φρόνιμα ποιώντας αμέσως μετά φροντίζει να αναφερθεί «ειδικά για τα Ιόνια νησιά» και τις «τουριστικές περιοχές», βγάζοντας από το κάδρο του ρητορικού του ερωτήματος ειδικότερα τα Ιωάννινα των χερσαίων ερευνών και γεωτρήσεων. Γιατί αντιλαμβάνεται βεβαίως ότι για την περίπτωση των Ιωαννίνων στο ρητορικό του ερώτημα χωρούν μία ή πολλές απαντήσεις που δεν στηρίζουν καθόλου την ιστορία που αφηγείται στο υπόλοιπο άρθρο του.

Πολύ πρόσφατα επίσης ένας καθόλα αξιοσέβαστος και με πλήθος ακαδημαϊκών τίτλων και διακρίσεων καθηγητής του ΕΜΠ, έγραψε, προφανώς επιστρατεύοντας τη σουρεαλιστική αυτόματη γραφή, τα εξής [3]:

Η ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ “ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ” ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!
ΤΗΝ ΧΛΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ (δηλ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ) ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΒΟΣΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΚΕΣ “NATURA” KAI TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ -ΠΟΥ ΗΔΗ 400.000 ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ- ΘΑ ΦΥΓΟΥN ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ AHΔΙΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ)……………

Παραβλέποντας το υποσυνείδητα κατευθυνόμενο οργίλο του ύφους της κεφαλαιογράμματης μάλιστα γραφής των παραπάνω και τις αναφορές ειδικότερα στους Έλληνες του μέλλοντος που θα βόσκουν αποκλειστικά κοπάδια από κατσίκες NATURA, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα τα εξής:

Η, δύο μάλιστα φορές, διευκρίνιση του αξιότιμου κ. καθηγητή ότι όταν μιλάει για ελληνικό ορυκτό πλούτο αναφέρεται ειδικότερα και αποκλειστικά στο φυσικό αέριο και όχι στο πετρέλαιο. Και αναρωτιέται κανείς ποια η ανάγκη αυτής του της ρητής επισήμανσης. Μήπως γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι στον «ελληνικό ορυκτό πλούτο» δεν συμπεριλαμβάνονται και τα πετρέλαια; Μήπως γιατί είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχει καθόλου πετρέλαιο, ούτε στις θάλασσές μας ούτε στην ξηρά (στην Ήπειρο ας πούμε); Ή μήπως γιατί ο νεοέλληνας που τον διαβάζει έχει στο νου του την (λανθασμένη) εντύπωση ότι το φυσικό αέριο είναι κάτι καθαρό, φτηνό και περιβαλλοντικά ακίνδυνο, ενώ το πετρέλαιο, πώς να το κάνουμε, είναι κάτι βρώμικο, ακριβό και περιβαλλοντικά επιζήμιο; Ή μήπως γιατί πιστεύει κατά βάθος πως, στην Ήπειρο ειδικότερα, όπου και αναμένονται οι ισχυρότερες αντιδράσεις των κατοίκων για τις γεωτρήσεις, το πιθανότερο ίσως είναι να βρεθεί σε μεγάλα βάθη σχιστολιθικό αέριο οπότε θα χρειαστεί να επιστρατευθεί η εξορυκτική μέθοδος του fracking και να ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό ψυχολογικά και νομικά; Οφείλει ο αξιότιμος κ. καθηγητής του ΕΜΠ να δώσει μια απάντηση στις παραπάνω εύλογες νομίζω απορίες μας.

Όσον αφορά την ένταξη και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στις κατά τον κ. καθηγητή του ΕΜΠ «οικολογικά ενδιαφέρουσες επενδύσεις», αιωρείται η απορία, που επίσης χρήζει διευκρίνισης, τι ακριβώς είναι εκείνο που κάνει τις επενδύσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων «οικολογικά ενδιαφέρουσες»;

Και τι σύμπτωση: «μεγάλης οικολογικής σημασίας» ο ΧΥΤΕΑ στην πρώτη περίπτωση, «οικολογικά ενδιαφέρουσες» οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στη δεύτερη. Οι λέξεις όμως, όσο πλανεύτρες κι’ αν είναι, δεν ξεπλένουν από μόνες τους τις βρωμιές. Και η ευλογιά δεν είναι ευλογία. Ούτε βαφτίζοντας την ευλογιά ανεμοβλογιά την θεραπεύουμε. Ούτε κρινόμαστε ως αθώοι του αμαρτήματος με το να χαϊδεύουμε τ’ αυτιά λέγοντας ότι ψάχνουμε δήθεν για φυσικό αέριο και όχι για πετρέλαιο, όπως δεν κρίνεται ως αθώος της πράξης του και εκείνος που με χαϊδολογήματα ξεγέλασε το θύμα του λέγοντάς του: μη φοβάσαι, δεν μιλάμε για εγκυμοσύνη, μιλάμε για ανεμογκάστρι.

ANAΦΟΡΕΣ:

[1] Μαντέμ Λάκκος: Αγιασμός έγινε στο φράγμα Κοκκινόλακκα

[2] Αξιοποίηση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα: με γνώση χωρίς φόβο

[3] Ηλίας Κονοφάγος: “Η κακόβουλη επαγγελματική απαξίωση του Ελληνικού ορυκτού πλούτου είναι εδώ!”

Διαβάστε επίσης το άρθρο της κ. Θεοδότας Νάντσου “Ελληνικές κατά φαντασίαν Σαουδικές Αραβίες”, ως σχόλιο στην οποία κατατέθηκε η πιο πάνω άποψη του κ. Κονοφάγου


Μία απάντηση στο “Ευλογία, ευλογιά, ανεμοβλογιά και ανεμογκάστρι #skouries #saveEpirus”

  1. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ…….. ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ -ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ- ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ 500.000 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΗΜΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΖΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ……..
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΟΡΓΙΛΟ ΜΟΥ ΥΦΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝEIΔHΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ…….
    ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ… ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ……..
    ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ ΠΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΡΑΦΩ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΑΤΟΜΑ Ή ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ & ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΩ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ…………..
    ΤΩΡΑ -ΟΣΟΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ- ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΧΛΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑ….. “ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ” ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ…………..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.