Γαλλία: Oλική απαγόρευση έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων #skouries #saveEpirus


Η σημαντική είδηση είναι μόλις μιας εβδομάδας. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων – την έρευνα άμεσα και την εξόρυξη μέχρι το 2040. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Μέχρι το 2040 επίσης θα έχουν απαγορευθεί στη Γαλλία (την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου) τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, αλλά και κάθε νέο έργο χρήσης βενζίνης, φυσικού αερίου, άνθρακα ή σχιστολιθικού πετρελαίου. Σχέδια αντικατάστασης του συνόλου των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ινδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Ο κόσμος πάει μπροστά κι εμάς μας τραβάνε διάφοροι καριερίστες να πάμε ντε και καλά προς τα πίσω.

Τα δύο άρθρα που παρατίθενται είναι από τη “Ναυτεμπορική”.

Η Γαλλία ενέκρινε την πρώτη ολική απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017
Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε αυτή την εβδομάδα νέο νόμο που απαγορεύει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2040 τόσο στην ηπειρωτική Γαλλία, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές της.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η Γαλλία δεν θα χορηγήσει νέες άδειες ή δεν θα ανανεώσει τις υπάρχουσες που επιτρέπουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης μεθόδου του fracking (υδρορωγμάτωσης).

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει την περιβαλλοντική προστασία ως βασική πολιτική προτεραιότητα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ψηφοφορία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει τις νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου με άμεση ισχύ και της εξόρυξης πετρελαίου από το 2040», δήλωσε ο Μακρόν.

Ωστόσο, η κίνηση θεωρείται από αρκετούς ως συμβολική, καθώς η χώρα εξαρτάται κατά 99% από εισαγωγές υδρογονανθράκων και παράγει ελάχιστο από το δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Γαλλία παράγει περίπου 16.000 βαρέλια την ημέρα. Ενδεικτικά, η Σαουδική Αραβία παράγει 10,4 εκατομμύρια βαρέλια, και η Ρωσία 10,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει πως η κίνηση της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα εμπνεύσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η Γαλλία έχει κάνει φιλόδοξες δεσμεύσεις στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 75% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στο 32% μέχρι το 2030 και να μειώσει γενικά την κατανάλωση ενέργειας κατά 50% μέχρι το 2050.

Γαλλία: Σχέδια απαγόρευσης όλων των οχημάτων βενζίνης και ντίζελ μέχρι το 2040

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017
Η Γαλλία σκοπεύει να απαγορεύσει όλα τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ μέχρι το 2040, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Ουλό.

Επίσης, η κυβέρνηση θα απαγορεύσει κάθε νέο έργο χρήσης βενζίνης, φυσικού αερίου ή άνθρακα, καθώς και σχιστολιθικού πετρελαίου, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Τα ριζοσπαστικά μέτρα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του σχεδίου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050.

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες θα έχουν οικονομικά κίνητρα για την κατάργηση των ρυπογόνων οχημάτων τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προσφέρει σε κάθε Γάλλο ένα οικονομικό μπόνους για να αντικαταστήσει κάθε όχημα ντίζελ που χρονολογείται πριν από το 1997 ή όχημα βενζίνης προ του 2001, με ένα καινούριο ή μεταχειρισμένο όχημα.

Η κίνηση είναι μία «πραγματική επανάσταση», δήλωσε ο Ουλό, προσθέτοντας ότι η επίτευξη του στόχου θα είναι «σκληρή», ιδιαίτερα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά πιστεύει ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είναι καλά εξοπλισμένη για να κάνει τη μετάβαση.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων Peugeot, Citroen και Renault κατέχουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στη λίστα των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το 2016, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ο Ουλό ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Volvo, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα από το 2019. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η κίνηση υπαγορεύτηκε από τη ζήτηση των πελατών.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που στοχεύει σε κάποια μορφή απαγόρευσης των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει το 100% τέτοιων οχημάτων μέχρι το 2030, όπως και η Ινδία, ενώ η Ολλανδία και η Νορβηγία επιθυμούν να το πράξουν έως το 2025.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα σταματήσει να παράγει ενέργεια από σταθμούς παραγωγής με καύση άνθρακα μέχρι το 2022. Η χώρα επιθυμεί επίσης να μειώσει το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο 50% μέχρι το 2025, από το 75% σήμερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.