Fracking guys #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ / zagorivillages

Ομολογώ πως έπεσα από τα σύννεφα όταν ψάχνοντας με αφορμή το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο συνειδητοποίησα το πόσο πολύ ‘’προχωρημένοι’’ στο θέμα των λεγόμενων εναλλακτικών μεθόδων εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι κάποιοι συνάδελφοί μου γεωλόγοι. Και πόσο σοβαρά, για να μην πω με φανατικό ενθουσιασμό, αντιμετωπίζουν την πλέον αμφιλεγόμενη από αυτές: την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (fracking). Επειδή συμβαίνει η μέθοδος αυτή να μην είναι απλά αμφιλεγόμενη, αλλά ολέθρια για το περιβάλλον.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει πως αυτό το τελευταίο που έγραψα παραπάνω δεν είναι αβάσιμος ισχυρισμός. Είναι μια οδυνηρή διαπίστωση απόλυτα τεκμηριωμένη εμπειρικά από τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες που υπήρξαν εκεί όπου η μέθοδος εφαρμόστηκε –και όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται επειδή, δυστυχώς, μπροστά στα κέρδη των άπληστων εξορυκτικών εταιρειών η προστασία του περιβάλλοντος και οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν την ατυχία να υφίστανται τις δυσάρεστες συνέπειες του fracking αγνοούνται παντελώς. Για όσους θέλουν να το ψάξουν μόνοι τους στο διαδίκτυο, η αναζήτηση με τις λέξεις ‘’fracking environmental hazards effects‘’ θα τους οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό σχετικών άρθρων από τα οποία θα αποκομίσουν μια καλή γνώση του θέματος.

Και ενώ τα παραπάνω είναι βέβαιο πως πολύ καλά τα γνωρίζουν οι συνάδελφοι γεωλόγοι οπαδοί και διαφημιστές αυτής της ολέθριας μεθόδου εξόρυξης, εν τούτοις στα γραφόμενά τους, άρθρα και επιστημονικές εργασίες, τίποτα σχετικό επί του θέματος δεν αναφέρεται και καμία σοβαρή ανησυχία δεν εκφράζεται. Όλη η συζήτησή τους περιστρέφεται στην εκτίμηση αποθεμάτων και στο τι καλά θα ήταν να εφαρμόζαμε κι’ εμείς στη χώρα μας (στην Ήπειρο μάλιστα) αυτήν την θεόσταλτη και μοντέρνα εξορυκτική μέθοδο. Να μπορέσουμε δηλαδή να υπονομεύσουμε στην κυριολεξία όλη την Ήπειρο και να την τινάξουμε στον αέρα μια και καλή. Και να δοξάζουμε μετά και τους fracking guys γεωλόγους για τη σπουδαία έμπνευση που είχαν για το μέλλον της Ηπείρου και για τη σωτηρία της πατρίδας μας με το μεγαλοπρεπέστατο αυτό και τελειωτικό νέο Κούγκι.

Να με συγχωρήσουν λοιπόν οι φανατικοί fracking guys αλλά δεν θα τους χαριστώ. Γιατί δεν τους αξίζει. Θέλουν να κατεβάσουν την ηπειρωτική γη στο πεζοδρόμιο και να διαλαλούν κιόλας πως την προστατεύουν, ενώ δεν ονειρεύονται τίποτ’ άλλο απ’ το να γίνουν οι νταβατζήδες της. Θεωρητικοί της εκμετάλλευσης με κάθε μέσο δεν είναι παρά στυγνοί περιβαλλοντικοί δολοφόνοι.  Ανέραστοι με τη φύση, ανίκανοι να την εκτιμήσουν και να την απολαύσουν στο μεγαλείο της ομορφιάς της, παθαίνουν ονειρώξεις φαντασιαζόμενοι ξεσκισμένα και ξεκοιλιασμένα βουνά.

Όταν όμως σακατεύεις τα θεμέλια ενός οικοδομήματος δεν σακατεύεις μόνο αυτά. Σακατεύεις όλο το οικοδόμημα.

Μοιραίοι fracking guys. Σαν τα μωρά παιδιά. Που αρπάξανε ένα μπιτόνι βενζίνη κι’ ένα κουτί σπίρτα και μες την τρελή χαρά τρέχουνε να παίξουνε στον αχυρώνα. Frack you.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.