Εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο #skouries #saveEpirus


Κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο αύριο 15/12 στο Δήμο Ζίτσας. Οι πολίτες απαιτούν την ανάκληση της απόφασης για την παροχή άδειας σεισμικών ερευνών σε Δημοτικές Δασικές εκτάσεις και την διοργάνωση αμερόληπτης και πολύπλευρης ενημερωτικής εκδήλωσης για το θέμα.

Τις προηγούμενες μέρες και μετά από τις δυο πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις για τους υδρογονάνθρακες σε Ζαγόρι και Ζίτσα το Σαββατοκύριακο, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν ειρηνικά για να σταματήσουν την υλοτόμηση δάσους που ήδη έχει ξεκινήσει σε περιοχές του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες. Και ενώ ήδη από την πρώτη μέρα που οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τα συνεργεία υλοτομίας της Ιταλικής εταιρείας Geotec αποδείχθηκε περίτρανα οτι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες, η εταιρεία πήγε να συνεχίσει τις εργασίες και την επόμενη μέρα ενώ έστειλε και μπράβο για να τρομοκρατήσει τους κατοίκους!

Διαβάστε παρακάτω την περιγραφή των γεγονότων από τη σελίδα  ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Η σελίδα  ξεπέρασε τα 7.500 μέλη μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Το κίνημα για καθαρή Ήπειρο δυναμώνει και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.

ΜΕΡΑ 1η (Τρίτη 12/12/2017):

Λοιπόν, για να έχετε πλήρη ενημέρωση.

Σήμερα το πρωί μετά τις 11:00 μια ομάδα κατοίκων Δ. Ζίτσας ανεβήκαμε μια βόλτα προς περιοχή που λάβαμε ενημέρωση ότι εκτελεί εργασίες η Ιταλική Geotec, με σκοπό μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Είδαμε πολλά αμάξια της εταιρείας κατά μήκος του κεντρικού δρόμου μεταξύ Πολύδωρου και Γρανίτσας δήμου Ζίτσας. Κατεβήκαμε από τα αμάξια και βγάλαμε το πανό που είδατε στις φωτογραφίες καλημερίσαμε εκεί δυο εργάτες – υπευθύνους που ήταν εκεί Έλληνες και απλά σταθήκαμε μπροστά από το αμάξι τους. Εκεί είχαν στήσει μηχάνημα και κεραίες τα οποία μάλλον έδιναν σήμα σε άλλες ομάδες του συνεργείου.

Μετά από κάνα μισάωρο φύγαμε και κατεβαίνοντας το δρόμο βλέπουμε να βγαίνει από δασική περιοχή μια άλλη ομάδα της εταιρείας αποτελούμενη από 4 άτομα (3 Έλληνες και 1 Ιταλός που έδινε εντολές), οι δύο κρατούσαν αλυσοπρίονα. Κατεβήκαμε τους καλημερίσαμε και βγάλαμε το πανό διαμαρτυρίας μας.

Στη συνέχεια τους ρωτάμε τι κάναν με τα αλυσοπρίονα και ο ένας Έλληνας μας απάντησε πως κόβαν ξύλα. Τον ρωτάμε τι ξύλα; δηλαδή δέντρα; και απαντάει ναι. Τότε ζητήσαμε να μας δείξουν τις ανάλογες άδειες που έχουν.

Όλοι είπαν να μιλήσουμε με τον Ιταλό που ήταν υπεύθυνος ο οποίος κλασσικά έκανε πως δε μιλούσε αγγλικά ούτε άλλη γλώσσα. Ήρθε μια κοπέλα στην παρέα η οποία μιλάει Ισπανικά και λίγα αγγλικά και του εξήγησε. Εκείνος έκανε πάλι πως δεν καταλαβαίνει και αφού δεν μας έδιναν σημασία τους είπαμε παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία.

Είχαν έρθει επι του δρόμου γιατί έβρεχε διαρκώς και έμειναν στο αμάξι. Πήραμε τηλέφωνο το αστυνομικό τμήμα Ζίτσας και μας παρέπεμψαν στο Δασαρχείο. Πήραμε το δασαρχείο και μας είπαν πως έχουν τις άδειες και τους είπαμε εμείς πως είναι υποχρεωμένοι να τις έχουν μαζί και να τις επιδεικνύουν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μετά από ώρες συνομιλίας στα τηλέφωνα με δασαρχείο αστυνομικό τμήμα και άμεση δράση, όπου εμείς περιμέναμε 3 ώρες πια στη βροχή (10 άτομα), ήρθαν τρεις υπάλληλοι του δασαρχείου. Στο μεταξύ οι 2 εργάτες με τον Ιταλό είχαν βγει ξανά από το αμάξι και ανέβηκαν επάνω στο βουνό και συνέχιζαν τις εργασίες τους ενώ δυο άτομα από εμάς πήγαιναν μαζί τους.

Τους παρακαλέσαμε να μην προχωρήσουν σε εργασίες αφού έχουμε καλέσει τις αρμόδιες αρχές, ώσπου να έρθουν, αλλά οι Έλληνες μας είπαν δεν έχουμε κάτι να πούμε μαζί σας, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας ενώ ο Ιταλός υπεύθυνος τους συμβούλευε να μας αγνοούν και να μην ασχολούνται μαζί μας με ύφος αλαζονικό.

Προκλητικοί συνέχιζαν τις εργασίες τους και προέβησαν σε κοπή γράβων και μας περιγελούσαν όταν άκουγαν πως μιλούσαμε στο τηλέφωνο με τις αρμόδιες αρχές λέγοντας: “Χαχαχα μια τηλέφωνο δασαρχείο μια αστυνομιά χαχχαα” αυτό το έλεγαν μεταξύ τους οι δυο Έλληνες και το μετέφραζαν και στον Ιταλό στα αγγλικά (ο οποίος σε εμάς δεν απαντούσε σε καμία γλώσσα).

Όταν αυτοί τελείωσαν και κατέβηκαν στο δρόμο όπου πια περίμενε το δασαρχείο, ετοίμασαν τα πράγματα τους μπήκαν στο αμάξι και ετοιμάζονταν να φύγουν. Οι υπάλληλοι του δασαρχείου τους έκαναν νόημα να μη φύγουν γιατί ήδη μιλούσαν στο τηλέφωνο με τον υπεύθυνο εργασιών στην περιοχή, Έλληνα της εταιρείας. Τους το μετέφρασε και η κοπελιά που ήταν μαζί μας και ο Ιταλός τότε της είπε να μιλήσουν με τον υπεύθυνο και γκάζωσε και έφυγαν. Αγνόησαν ακόμα και τις αρμόδιες αρχές του κράτους (Δασαρχείο).

Στη συνέχεια ο ένας εκ των υπαλλήλων ανέβηκε με δυο άτομα από εμάς, επάνω στο βουνό όπου του έδειξαν πως ήδη είχαν κοπεί δέντρα και τότε διαπίστωσαν παράβαση…

Ήρθαν εδώ στον τόπο μας την ΙΕΡΗ ΗΠΕΙΡΟ οι ξένοι Ιταλοί ως ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ. Αγνοούν τους πάντες και κάνουν ότι θέλουν. Αλαζόνες και υπερόπτες ήρθαν στα ιερά χώματα που θυσίασαν οι πρόγονοι μας τις ζωές τους, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και συμπεριφέρονται υπεροπτικά και χωρίς κανένα σεβασμό!

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ;;;;;;;;;;;; ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙΚΑ ( πολίτες- φορείς- Δημάρχους και τοπική αυτοδιοίκηση).

ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ απλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ!!

Ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” που θέλουμε για την ΗΠΕΙΡΟ.

Όλοι μαζί σε έναν αγώνα για τον ΤΟΠΟ ΜΑΣ για να μείνει καθαρός και αμόλυντος και για τις ζωές μας και την υγεία μας.

Για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν!

ΜΕΡΑ 2η (Τετάρτη 13/12/2017):

Απο τα χωριά του Δήμου Ζίτσας χαιρετουμε ολη την ομάδα! Σήμερα ειχαμε μια μέρα δυναμική αλλά και με δυσαρεστα περιστατικα.

Πολλές ομάδες κατοίκων ξεχύθηκαν σε ολη την περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουμε αμάξια και συνεργεία της εταιρείας που διενεργει τις σεισμικές έρευνες. Εγιναν διαμαρτυρίες σε διάφορα χωριά και σημεία του Δήμου μας.

Στην δική μας ομάδα αφού τέλειωσε η ειρηνική παντα διαμαρτυρίας μας ψηλά στη ράχη του βουνου πανω απο την Γιουργάνιστα, κατεβήκαμε ολα τα αμάξια στον ασφαλτόδρομο συνοδεύοντας τα αυτοκίνητα της εταιρείας με κόρνες ως τον κεντρικό δρόμο στην Περιοχή Βουτσαρά. Εκεί ήταν παρκαρισμένο ασθενοφόρο που οταν μας είδαν οι υπάλληλοι έδειχναν με το χέρι το αμάξι μας ενω ο ένας εκ των δυο μιλούσε με συσκευη ασυρματη.

Κατεβήκαμε απο το αμάξι και ολα τα αμαξια που ήμασταν εκει και τους ρωτήσαμε γιατι μας δείχνουν. Η απάντηση ήταν πως εμεις οι δυο με το συγεκριμένο αμάξι εχουμε φωτογραφίσει δυο φορες το ασθενοφόρο και οτι μιλάνε με τον υπευθυνο της ιδιωτικής εταιρείας που ανηκε και τους ειπε να παρουν τα στοιχεία μας. Εμεις τους ειπαμε οτι κανουμε μια διαμαρτυρία για τον τόπο μας και δεν εχουμε ασκήσει ουτε βία ουτε ενοχλήσαμε με αλλον τρόπο κανεναν. Λογοφέραμε για λιγο και τους εξηγήσαμε πως απλα κάνουμε αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας. Ηταν μαζί μας πανω απο 12 άτομα σε αυτη την ομαδα και ολοι παρόντες.

Στη συνέχεια σταθηκαμε στην περιοχη Σουλοπουλο επι του δρόμου σε καφενειο και ενω συζητούσαμε ησυχα ολη η ομάδα εμφανίστηκε ξαφνικά ενας τύπος με ακουστικο στο αυτι και μεγάλου κυβισμου πολυτελες αμάξι γκαζωτο και βγηκε εξω και αρχισε να ρωταει σε ποιον ανηκει το αυτοκινητο μας. Μετα επικράτησε μια κατάσταση απιστευτη. Σηκωθηκαμε επανω και του ειπαμε οτι ανηκει σε εμας και ο τυπος αυτος μας ζητησε να μπουμε μεσα για αυτόφωρο.

Τοτε ξεσηκωθηκαν ολοι οι παροντες (ακομα και παρέα κυνηγών που μολις ειχαν γυρισει απο κυνηγι) και τον ρωτουσαμε ποιος ειναι. Δεν ελεγε τα στοιχεια του παρα μονο με υφος και τονους και φράσεις που δεν μπορουμε δημοσια να πουμε ελεγε οτι τα δυο άτομα που επεβαιναν στο συγκεκριμένο αμάξι απείλησαν τους δυο υπαλληλους του ασθενοφορου (τα δυο άτομα εγω και ο συζυγός μου). Τοτε εγινε χαμος γιατι ηταν ψέμα αυτο και εχουμε μάρτυρες τουλαχιστον 15 άτομα που ηταν μπροστα. Δεν υπήρξε καμία απειλη γιατι δεν εχουμε να χωρίσουμε τιποτα με τους υπαλληλους και ποσο μαλλον του ασθενοφόρου. Το άτομο αυτο είχε συμπεριφορά μισθωμένου μπράβου και μιλούσε σε στυλ αμα θελετε να μαθω ποιος ειμαι μπειτε μεσα στο αμαξι και παμε.

Μετά απο πιεση αλλων παρευρισκομένων ανεφερε οτι ειναι ο επιχειρηματίας στον οποιον ανηκει το ασθενοφόρο (αυτο κατα ποσο ειναι αληθεια δεν ξερουμε ακομη). Οπως καταλαβαινετε υπήρξε μεγάλη συγχυση και μετά απο αντιδραση ολων εκει εφυγε γκαζάτος μιλωντας σε ολους απειλητικά και υβριστικά.
Το συμβαν αναφέρθηκε στην αστυνομια και οπως καταλαβαινετε ειναι πολυ σοβαρο ενας πολίτης να υποδύεται τον ασφαλιτη και να μας ζηταει να μπουμε στο αμαξι του για αυτοφωρο.

ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και στηριξη απο ολους σας στον αγώνα μας εμπρακτα και με φυσικη παρουσία. Ενας φιλος της ομαδας μετα απο λιγο ειδε τον συγκεκριμένο σταματημένο πιο κάτω με πλάι του ενα φορτηγάκι κλειστο και αλλα δυο αμάξια για ώρα. Ο τύπος αυτος ειχε άγριες διαθέσεις και αν ημασταν μονοι μας δεν ξερω τι ισως θα μας ειχε συμβει. Δε γνωριζουμε τι μπορει να μας συμβει γενικά απο εδω και περα.

Τα πραγματα αγριευουν και οχι απο εμάς οπως καταλαβαινετε. Και ολα αυτα γιατι αντιδρουμε γιατι θέλουμε την ΗΠΕΙΡΟ μας καθαρή χωρις πετρελαια και αερια. Γιατι ειμαστε υπερηφανοι για τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε για το μελλον του..


Μία απάντηση στο “Εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο #skouries #saveEpirus”

  1. παιδια αυτοι θα βαζουν δυναμιτη οταν θα κανουν τις ερευνες η geotec θα βαζουν δυναμιτη καi θα προκαλουν μετασεισμους και θα αλλαξουν την ροη ων υδατων
    σταματηστε τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.