Δίκαιη Φορολόγηση για τον «μοντέρνο τρόπο ζωής που επιλέξαμε» #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Έχει δίκιο ο πρώην πρόεδρος (εδώ):

«Τέλος οι καθηγητές των Γεωλογικών σχολών της χώρας και όχι μόνον πρέπει ανάλογα να τοποθετηθούν & και οι Σχολές Μηχανικών Μεταλλείων & Ορυκτών πόρων ώστε να μάθουμε ότι:  ΣΤΟΝ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΈΞΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ πάνω από το 85% των υλικών που χρησιμοποιούμε ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ δραστηριότητα!!!».

Η αλήθεια είναι πως ο μοντέρνος τρόπος ζωής δεν είναι τζάμπα. Έχει τις απαιτήσεις κάποιων θυσιών από μέρους μας. Δεν υπάρχει απόλαυση χωρίς μια ανάλογη θυσία. Είναι απαραίτητη λοιπόν κάποιου είδους ανταποδοτική φορολόγηση.

Για παράδειγμα: κάθε χώρα να συνεισφέρει με εξορύξεις στην επικράτειά της για το ότι οι πολίτες της απολαμβάνουν τον μοντέρνο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας υλικά εξορύξεων, που ως γνωστόν αποτελούν το 85 % του συνόλου των υλικών που χρησιμοποιούμε.

Μόνο που αυτή η συνεισφορά πρέπει να είναι δίκαια μοιρασμένη, σαν τη δίκαιη φορολόγηση ας πούμε. Να μην υπάρχουν δηλαδή εκείνοι που συνεισφέρουν πολλά και οι άλλοι που συνεισφέρουν λίγα. Και ακόμα χειρότερα: να μην είναι εκείνοι που απολαμβάνουν περισσότερο τον μοντέρνο τρόπο ζωής εκείνοι που συνεισφέρουν τα λιγότερα, ενώ εκείνοι που απολαμβάνουν κάτι λίγα και μίζερα να είναι και εκείνοι που συνεισφέρουν τα περισσότερα.

Εμείς λοιπόν εδώ, ως πολίτες της χώρας μας, μήπως πρέπει να νοιώθουμε ότι αδικούμε τους πολίτες άλλων χωρών απολαμβάνοντας τον μοντέρνο τρόπο ζωής ενώ λουφάρουμε και αποφεύγουμε τη σχετική φορολόγηση, τις αναλογούσες σε μας εξορύξεις δηλαδή; Ή μήπως πρέπει να νοιώθουμε αδικημένοι γιατί σχετικά με την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας μας θα πρέπει να είμαστε μεταξύ των παγκοσμίως βαρύτερα φορολογούμενων με τον εξορυκτικό φόρο λαών; Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή ειδικά η φορολόγηση στον τόπο μας υπάρχει από τότε που υπάρχουμε κι’ εμείς.

Αλήθεια, λίγο φόρο εξορυγμένων υλικών από τα σπλάχνα της γης μας πληρώσαμε; Λίγο συνεισφέραμε στη διαμόρφωση αυτού του παγκόσμιου 85% του συνόλου των υλικών που χρησιμοποιούμε; Λίγο κατασκάψαμε και ξεκοιλιάσαμε τη χώρα μας; Λίγες είναι οι ορθάνοιχτες και αιμορραγούσες πληγές στο σώμα της; Λίγα είναι τα βουνά ολόκληρα των συσσωρευμένων εξορυκτικών σκουπιδιών, πολλά απ’ αυτά τοξικά, που κοντεύουν να μας θάψουν; Που ρυπαίνουν την ξηρά και τις θάλασσές μας; Έλεος λοιπόν. Πληρώσαμε και με το παραπάνω τον αναλογούντα σε μας εξορυκτικό φόρο. Δεν χρωστάμε τίποτα ως προς αυτό. Μάλλον μας χρωστούν άλλοι. Ώρα να ξαποστάσουμε και να κοιτάξουμε πώς θα κλείσουμε τις ανοικτές πληγές στο σώμα της πατρίδας μας. Με τη βοήθεια και των γεωλόγων ασφαλώς.

Η χώρα μας δεν αντέχει περισσότερη εξορυκτική αφαίμαξη. Νισάφι πια.


Μία απάντηση στο “Δίκαιη Φορολόγηση για τον «μοντέρνο τρόπο ζωής που επιλέξαμε» #skouries”

  1. ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ…ΕΠΕΛΕΞΑΝ… ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑς ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝ-ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ..!!! ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΦΥΤΕΥΑΝ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΚΑΙ ΕΒΑΖΑΝ AIR-CONTITION…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.