Δήμος Μαρώνειας-Σαπών: “Επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμητη η εξόρυξη και μεταλλουργία χαλκού και χρυσού” #skouries


Παραθέτουμε απόσπασμα από την από 20-11-2017 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση/γνωμοδότηση υπ’αριθ. 154/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών για το έργο “Ερευνητικό Πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5, Π.Ε. Ροδόπης”. Ολόκληρη η απόφαση εδώ.

Εικόνα: ο μισθωμένος στην “Μεταλλευτική Θράκης” Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Ε5 Π.Ε. Ροδόπης, έκτασης 87.865 στρεμμάτων, με σημειωμένες τις περιοχές-στόχους εκμετάλλευσης.

Η αίτηση για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις εκκρεμεί, χωρίς να εγκρίνεται ή να απορρίπτεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από το 2012 – πριν ακόμα η Eldorado Gold γίνει ιδιοκτήτρια της “Μεταλλευτικής Θράκης” (δείτε εδώ). Ο λόγος είναι φυσικά η απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη και μεταλλουργία χαλκού και χρυσού, η οποία τα τελευταία 18 χρόνια διατρανώνεται διαρκώς, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους. Τόσο ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά το 2012.

Πέντε χρόνια μετά το θέμα επανήλθε. Η νέα γνωμοδότηση του Δήμου είναι ένα νέο κάθετο ΟΧΙ στο ερευνητικό πρόγραμμα της Μεταλλευτικής Θράκης / Eldorado Gold, ενώ αναμένεται και η νέα γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η τελική απόφαση για την έγκριση ή μη των γεωτρήσεων θα ληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Είναι καιρός να ακουστεί επιτέλους η τοπική κοινωνία.

Είναι καιρός η Διοίκηση να σεβαστεί τα επαναλαμβανόμενα ΟΧΙ και τη διαρκή, συνεχή και συνεπή εναντίωση των κατοίκων και των αιρετών εκπροσώπων τους σε αυτή τη δραστηριότητα.

Είναι καιρός για μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Ακολουθεί το απόσπασμα από την απόφαση του Δήμου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποφασίζει Ομόφωνα

ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΕΙ την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με την μεταλλουργία του χαλκού και του χρυσού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμη.

ΖΗΤΑ από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να μην βάλουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών σε περιπέτειες διότι ο πλούτος αυτής της περιοχής πρωτίστως είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον.

ΕΚΦΡΑΖΕΙ την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ερευνητικό πρόγραμμα της Μεταλλευτικής Θράκης ΑΕ την οποία θεωρεί ανεπιθύμητη στον τόπο και καλεί όλους τους δημότες να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση η ένταση της οποίας θα αποτρέψει την όποια σκέψη ανοίγματος της καταστροφικής κερκόπορτας στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.