Προς μαθητευόμενους μάγους: Μηδέν στο γραπτό σας για τον αμίαντο και τον χαλαζία #skouries


Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Δεν είναι πράγματι ποτέ αργά για να μαθαίνει κανείς.

Έσπευσαν λοιπόν οι πολύ πρόθυμοι να με ενημερώσουν παρατρεχάμενοι της Ελληνικός Χρυσός πως το «πιο Εκτεταμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αέριων Ρύπων στην Ευρώπη» -το δικό τους δηλαδή- πληρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

http://www.metalleiachalkidikis.gr/blog/2017/11/metalleiachalkidikis-sosomotimos/

Αυτό βέβαια το ήξερα και δεν το αμφισβήτησα όταν έγραφα το άρθρο μου για το Σύστημά τους . Και δεν καταλαβαίνω πώς τους φάνηκε ότι έπρεπε να μου το ξαναθυμίσουν και να μου το κάνουν και πιο λιανά. Με επιστημονικοφανή μάλιστα τρόπο: χρησιμοποιώντας άτσαλα όσα λίγα έτυχε να ακούσουν από χημεία και γεωλογία.

Λοιπόν, της Ελληνικός Χρυσός παλικαρόπουλα:

Ερώτημα πρώτο: Σε τι αναφέρεται το «πιο Εκτεταμένο…στην Ευρώπη»; Με βάση ποια στοιχεία προσδιορίσατε εσείς ότι το σύστημά σας κατέχει από την άποψη αυτή τα πρωτεία στην Ευρώπη; Γιατί, ξέρετε, αυτός ο ισχυρισμός δημιουργεί εντυπώσεις. Λοιπόν;

Ερώτημα δεύτερο: Πού είδατε εσείς στο κείμενό μου να υποστηρίζω πως έπρεπε το Σύστημά σας να προσδιορίζει και άλλα μεταλλικά στοιχεία πέρα από αυτά που, με βάση την εθνική και κοινοτική νομοθεσία όπως σημειώνετε, προσδιορίζει στο κλάσμα PM10; Και πού είδατε κάποια ένστασή μου περί του γιατί το Σύστημά σας δεν προσδιορίζει μεταλλικά στοιχεία και στο κλάσμα PM2,5 -πέρα από το ότι σημείωσα απλά το γεγονός πως δεν τα προσδιορίζει; Και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τόσα και τόσο αναλυτικά επ’ αυτών αραδιάζοντας άνευ λόγου και αιτίας άρθρα και κανονισμούς δικούς μας και κοινοτικούς και ΚΥΑ και δε συμμαζεύεται -προς γνώσιν και συμμόρφωσίν μου και προς εντυπωσιασμό των αναγνωστών σας. Το Σύστημά σας αυτό λοιπόν ναι, με το νόμο είναι, δεν το αμφισβητώ. Όπως εξάλλου με το νόμο είναι και το άλλο εκείνο «Σύστημα» των αφεντικών σας. Ξέρετε, της «Ολλανδικής τεχνoγνωσίας» …με τα Barbados islands… Δεν πιστεύω να το ξεχάσατε.

Να έρθουμε τώρα και στα της χημείας και γεωλογίας και να τα εξηγήσουμε σωστά όπως γράφετε. Να τα εξηγήσω εγώ δηλαδή γιατί εσείς με το που το προσπαθήσατε τα κάνατε σαλάτα και φανερώσατε την ασχετοσύνη σας. Γράψατε λοιπόν:

“Όσον αφορά τι ακριβώς είναι το υπολειπόμενο, θεωρώντας ότι οι γνώσεις του (οι δικές μου δηλαδή) περί γεωλογίας δεν είναι καθόλου ρηχές (ευχαριστώ, μένω υπόχρεος) μια και είναι ομότιμος καθηγητής, μπορεί να ανατρέξει στην σύσταση των πετρωμάτων της περιοχής προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος το κοινό σωστά. Για τους υπόλοιπους που δεν είναι ομότιμοι καθηγητές Γεωλογίας να πούμε πως τα συχνότερα χημικά στοιχεία στο γήινο φλοιό σύμφωνα με βιβλίο που διδάσκεται στο γεωλογικό τμήμα του Α.Π.Θ αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα που έχει παρθεί αυτούσιος από το εν λόγω βιβλίο. (Είμαστε σίγουροι ότι ο κύριος Σαράντης γνωρίζει πολύ καλά τον εν λόγω πίνακα.)”

Περί του υπολειπόμενου ο λόγος λοιπόν. Και τι μας λέτε επί τέλους επ’ αυτού: Κάτι μεταξύ του τίποτα και μιας μπαρούφας. Γιατί, εσείς οι άλλοι, οι τρίτοι που μας διαβάζετε, πέστε μου σας παρακαλώ τι καταλάβατε από αυτά που έγραψαν παραπάνω τα παλικαρόπουλα της Ελληνικός Χρυσός; Από τι καταλάβατε εσείς ότι αποτελείται το υπολειπόμενο 99,38% των μετρούμενων PM10; Με βάση την παραπάνω διευκρίνιση των «ειδικών» της Ελληνικός Χρυσός και την παραπομπή τους σε έναν εντελώς άσχετο με το θέμα πίνακα; Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως δεν έβγαλα τίποτα. Και χρειάζομαι εσπευσμένα τη βοήθειά τους (των ειδικών περί τα χημικά και γεωλογικά της Ελληνικός Χρυσός) για να καταλάβω. Να μου (και σας βεβαίως) πουν δηλαδή τι στο καλό νομίζουν ότι είναι αυτό το υπολειπόμενο 99.38 % κατά βάρος των σωματιδίων PM10, έστω μόνο αυτών, με βάση τον άσχετο πίνακα που μας κότσαραν. ΕΓΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. Αλλά μέχρι τότε κάποιες παρατηρήσεις και η δική μου επί του θέματος γνώμη:

Τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο στο κλάσμα PM10 όσο και στο κλάσμα PM2,5 είναι μικροτεμαχίδια διαφόρων ορυκτών. Μεταξύ τους και κάποιων μεταλλικών όπου φιλοξενούνται τα προσδιοριζόμενα και μετρούμενα από το Σύστημα της εταιρείας μέταλλα. Αυτά τα μεταλλικά ορυκτά -των οποίων το είδος δεν προσδιορίζεται με το Σύστημα- που όμως δεν είναι καθαρά μέταλλα, με βάση τις αναλύσεις της εταιρείας είναι βέβαιο πως συμμετέχουν επί του συνόλου των αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε πολύ μικρό ποσοστό. Το υπόλοιπο των μικροσωματιδίων (τόσο στο PM10 όσο και στο PM2,5) που συνιστά το μέγιστο μέρος και των δύο αυτών κλασμάτων είναι διάφορα άλλα μη μεταλλικά ορυκτά, πιθανότατα πυριτικά κατά το πλείστον. Αυτά τα πυριτικά ορυκτά είναι λογικό να θεωρηθεί πως κατά τη λειτουργία του open pit ua αντικατοπτρίζουν χονδρικά την ορυκτολογική σύσταση των κατά την εποχή εκείνη εκσκαφόμενων και εκτινασσόμενων πετρωμάτων. Και ξέρουμε πολύ καλά από τις αναλύσεις της ίδιας της εταιρείας ποια είναι η ορυκτολογική σύσταση των πετρωμάτων αυτών Και ξέρουμε ειδικότερα την περιεκτικότητά τους σε αμίαντο (θέλετε τρεμολιτικό, θέλετε ακτινολιθικό, το ίδιο κάνει), όπως και την περιεκτικότητά τους σε χαλαζία.

Οπότε είναι λογικό, χωρίς να ανατρέξουμε, στον εντελώς εξάλλου άσχετο, πίνακα που μας παραπέμπουν οι παρατρεχάμενοι «ειδικοί» της εταιρείας, να συμπεράνουμε πως αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε ένα σύστημα που προσδιορίζει τα κατ’ εξοχήν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία συστατικά των αέριων ρύπων, είναι απαραίτητο να μπορούμε να έχουμε αντίληψη του πόση είναι η συμμετοχή του τρεμολίτη/ακτινόλιθου και πόση του χαλαζία στα κλάσματα PM10 και PM2,5. Αν οι κοινοτικές οδηγίες δεν απαιτούν κάτι τέτοιο, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία αυτών των δύο επικίνδυνων σε λεπτό διαμερισμό ορυκτών δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΈΝΟ ΠΩΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ. Από αυτή την άποψη λοιπόν το Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης Αέριων Ρύπων της Ελληνικός Χρυσός ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΟΜΜΑΤΟ. Και στο ερώτημα συγκεκριμένα αν μπορεί το Σύστημά τους να ανιχνεύει και προσδιορίζει στους αέριους ρύπους την ποσοτική συμμετοχή των μικροσωματιδίων αμιάντου και χαλαζία, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

Κάτι ακόμα για να το έχουν υπόψη τους οι παρατρεχάμενοι «ειδικοί» της Ελληνικός Χρυσός, κυρίως όμως οι κάτοικοι της ευρύτερης γύρω από τις Σκουριές περιοχής. Τα σε αέρια κατάσταση συστατικά των αέριων ρύπων μετά την εκπομπή τους διασκορπίζονται απεριόριστα στην ατμόσφαιρα και αραιώνονται συνεχώς. Η τυχόν εκτίναξη των τιμών συγκέντρωσης πάνω από το επιτρεπόμενο για το καθένα από αυτά όριο κατά συνέπεια είναι παροδική και στη συνέχεια το περιβάλλον ανακάμπτει στις τιμές βάσης –μέχρι την επόμενη υπέρβαση της τιμής αυτής. Τα στερεά όμως αιωρούμενα συστατικά των αέριων ρύπων δεν αραιώνονται παρά σε περιορισμένο βαθμό. Κυρίως κατακάθονται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση από το σημείο εκπομπής τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΥΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΛΑΖΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ. Τίποτα από αυτά δεν χάνεται. Μένουν εκεί που κατακάθονται και ανακυκλώνονται περιοδικά. Για τους ρύπους αυτούς ειδικότερα εκείνο που απαιτείται είναι η δειγματοληψία από ενδεικτικές επιφάνειες όπου γίνεται διαχρονικά και συνεχόμενα η απόθεσή τους. Και μέθοδοι ανίχνευσης και προσδιορισμού της ποσοτικής τους συμμετοχής ασφαλώς και υπάρχουν.

Τελειώνοντας να σχολιάσω και κάποιες αστειότητες των παρατρεχάμενων «ειδικών» της Ελληνικός Χρυσός που γράφουν:

«Πρώτη παρατήρηση είναι πως –από όσο γνωρίζουμε– μια χημική ανάλυση σου προσδιορίζει ποιοτικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα ή χημικές ενώσεις. Τόσο ο αμίαντος όσο και ο χαλαζίας είναι ορυκτά. Αποδίδουμε τη σύγχυση σε αδυναμία έκφρασης της σκέψης του κυρίου Σαράντη Δημητριάδη και όχι σε ρηχότητα της επιστημονικής του γνώσης.

Δεύτερη παρατήρηση είναι το ότι όπως γνωρίζουμε όσον αφορά τη μέση σύσταση του φλοιού της γης, στον ανώτερο φλοιό το 65,2% των πυριγενών πετρωμάτων περιέχουν SiO2 (χαλαζία).

Αυτό το 65,2% λοιπόν σύμφωνα με το κύριο Σαράντη Δημητριάδη είναι καρκινογόνος χαλαζίας! Το νου σας λοιπόν ανόητοι… Στις παραλίες που τριγυρνάτε τα καλοκαίρια, που το σύνολό τους σχεδόν αποτελείται από χαλαζιακή άμμο ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος…»

Επί της πρώτης παρατήρησης: Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αλλά τα ορυκτά είναι και αυτά χημικές ενώσεις, όπως ίσως δεν γνωρίζετε, η δε έκφραση ότι «η χημική ανάλυση σου προσδιορίζει ποιοτικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα» φανερώνει τη μικρή σχέση που έχουν οι γράψαντες με τα των χημικών αναλύσεων και καθόλου «την σύγχυση και αδυναμία έκφρασης της σκέψης του κ. Σαράντη Δημητριάδη». Αλλά θα μου πείτε, εδώ ο άλλος υποστηρικτής της Ελληνικός Χρυσός, κοτζάμ ομότιμος καθηγητής της περιβαλλοντικής Χημείας μάλιστα, μας βούλωσε το μάτι πληροφορώντας μας ο αθεόφοβος πως ο αμίαντος είναι …..άλας του αργιλίου !!!!.

Επί της δεύτερης παρατήρησης: (εδώ η παχυλή άγνοιά σας επεκτείνεται και στα γεωλογικά θέματα και σπάει κόκαλα):

Τι σχέση έχει ρε ερίφηδες το 65,2% των πυριγενών πετρωμάτων του φλοιού της γης και η περιεκτικότητά τους σε χαλαζία με το θέμα που καταπιαστήκατε να συζητάτε κάνοντας και τους ειδικούς επιστήμονες; Ο χαλαζίας, όποιος χαλαζίας (crystalline silica αν θέλετε να ψάξετε και να μάθετε) ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΟ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΙΣΠΝΕΥΣΙΜΟΣ. Καρκινογόνος μάλιστα κατηγορίας Α. Και τι εξυπνάδα Θεέ μου από μέρους σας η επιστράτευση του χαλαζία στην άμμο και στα βότσαλα της παραλίας. Εσείς όταν λιάζεστε στην παραλία βότσαλα και χαλαζιακή άμμο αναπνέετε;

Τέλος μάθετε ότι όπως για τον αμίαντο υπάρχει συγκεκριμένο όριο ασφαλείας για το εσωτερικό εργοταξίων, και μηδενικό για το περιβάλλον έξω από τα εργοτάξια, έτσι υπάρχει και για τον χαλαζία σε λεπτό διαμερισμό. Σας αφήνω να τα βρείτε μόνοι σας (home work). Και θα σας εξετάσω επ’ αυτών. Λοιπόν δουλειά.

Υ.Γ. Στα σχόλιά σας όταν γράφετε για μένα να είστε προσεκτικοί. Μη μου αποδίδετε πράγματα και λόγια που ο ίδιος δεν είπα και δεν έγραψα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.