Θέσεις του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας για τις εξορύξεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ #skouries


Παραθέτουμε αποσπάσματα που αφορούν την εξορυκτική δραστηριότητα από την κατάθεση προτάσεων του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας στο Αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί αίτηση της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ», θυγατρικής κατά 100% της Eldorado Gold,  για 16 ερευνητικές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών (Αρσάκειο, Κασσιτερά, Σάπες, Συκορράχη κ.α.). Το Δημοτικό Συμβούλιου Μαρώνειας-Σαπών στις 15-11-2017 γνωμοδότησε ΟΜΟΦΩΝΑ αρνητικά για τις γεωτρήσεις και πλέον αναμένεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης για το ίδιο θέμα.

Χάρτης από το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης του 2003
(υπό αναθεώρηση)

Καβάλα 31-10-2017

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Συνοπτική κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια του συνεδρίου για την διαμόρφωση σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην  Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στόχος του ΤΕΕ είναι η θετική συμβολή του Φορέα και των μελών του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Φορέας μας θεωρεί το Αναπτυξιακό συνέδριο, ως συνέχεια των συλλογικών διαδικασιών για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της ΑΜΘ και των αντίστοιχων για την προετοιμασία της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ-ΑΜ αντλούνται από τις διαδικασίες διαβούλευσης και τις αποφάσεις που λήφθηκαν με συμμετοχή του ΤΕΕ-ΑΜ σε Περιφερειακό Πλαίσιο για τα θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ανάπτυξη και γενικών θέσεων και προτάσεων του ΤΕΕ.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

– Ένταξη των δραστηριοτήτων εξόρυξης μαρμάρου στον Αναπτυξιακό Νόμο.

– Εκσυγχρονισμός/βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου εξόρυξης μαρμάρου/ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης και αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο εξαγόμενο προϊόν.

– Ανασυγκρότηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων εξόρυξης του κύριου κλάδου της Περιφέρειας, αυτού των μαρμάρων, με παράλληλη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο επίπεδο της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και του τοπίου.

– Απαγόρευση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο νησί της Θάσου.

– Αποκλεισμός με απόλυτη κατηγορηματικότητα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων (χρυσός, λιγνίτης, τύρφη) καθώς και της δημιουργίας πλωτού ή χερσαίου τερματικού σταθμού εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή του νέου λιμένα της Καβάλας, που έχουν μείζονες περιβαλλομτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και δεν συνάδουν με το αναπτυξιακό πρότυπο της περιφέρειας, ενώ ε΄ρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες απόψεις των τοπικών κοινωνιών (αποφάσεις και ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων, περιφερειακού συμβουλίου, τοπικών φορέων κλπ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.