Ο “άσχημος Καναδός” προελαύνει και ο Τρυντώ είναι το νέο του πρόσωπο #skouries


Τoυ Yves Engler, από το Rabble.ca.

Ο “άσχημος Καναδός” προελαύνει, αλλά τώρα με ένα πολύ πιο όμορφο πρόσωπο στο τιμόνι. Σε όλο τον πλανήτη, οι Καναδικές εταιρείες εξόρυξης βρίσκονται σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινότητες και συνήθως έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης Trudeau.

Μια σειρά από διαμάχες έχουν ανακύψει σε Καναδικά μεταλλεία κατά τις τελευταίες εβδομάδες (σ.σ. συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα με την Eldorado):

– Την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο κεντρικό Μεξικό, τα μέλη της κοινότητας μπλόκαραν τον κύριο δρόμο πρόσβασης στο μεταλλείο Penasquito της Goldcorp Inc. Διαμαρτύρονται εναντίον της εταιρείας που εδρεύει στο Βανκούβερ για τη χρήση και τη μόλυνση του νερού χωρίς την παροχή εναλλακτικών πηγών.

– Στη Βόρειο Ιρλανδία, πριν από δύο εβδομάδες, η αστυνομία εκδίωξε από ένα ξενοδοχείο του Cookstown ακτιβιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να έρθουν αντιμέτωποι με εκπροσώπους της Dalradian Resources. Οι ομάδες πολιτών ανησυχούν οτι το προτεινόμενο από την εταιρεία του Τορόντο μεταλλείο χρυσού και αργύρου  θα βλάψει την Ειδική Περιοχή Προστασίας του ποταμού Owenkillew.

– Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μία γερουσιαστής της Αργεντινής κατήγγειλε τις έρευνες της εταιρείας Blue Sky Uranium στην περιοχή της Παταγονίας. Η Μαγκνταλένα Οντάρντα δήλωσε ότι οι κάτοικοι που ζουν κοντά στo προγραμματιζόμενo μεταλλείο φοβούνται ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας του Βανκούβερ θα βλάψουν την υγεία τους.

– Την Τετάρτη, περισσότεροι από 40 γερουσιαστές των ΗΠΑ, καθώς και ο κυβερνήτης της Αλάσκα, επέκριναν την άρση των περιορισμών εξόρυξης στην περιοχή του Bristol Bay της Αλάσκα, από όπου προέρχεται το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σολομού στον κόσμο. Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Northern Dynasty, Thomas Collier, συναντήθηκε με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) για να ζητήσει την άρση των περιορισμών στο μεταλλείο Pebble, το οποίο αναμένεται να καταστρέψει την αλιεία σολομού της περιοχής. Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κυβερνητική άδεια για να προχωρήσει το έργο, η εταιρεία του Βανκούβερ διόρισε σαν τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο έναν πρώην επικεφαλής  του προσωπικού στο Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ.

– Στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες οικογένειες εκτοπίστηκαν από τον στρατό των Φιλιππίνων  για να ανοίξει ο δρόμος για ένα μεταλλείο που διοικούν από κοινού οι Αυστραλιανές και Καναδικές εταιρείες MRL Gold και Egerton Gold. Η κοινότητα στην επαρχία Batangas μπλοκάρει ένα έργο που αναμένεται να βλάψει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

– Στην ανατολική Μαδαγασκάρη, οι αγρότες βρίσκονται σε διαμάχη με την DNI Metals για αποζημίωση εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις δραστηριότητες της εταιρείας του Τορόντο.

– Τον Αύγουστο, ένας ακόμα άνθρωπος φέρεται ότι σκοτώθηκε από την ασφάλεια της Acacia (Barrick Gold) στο μεταλλείο North Mara στην Τανζανία.

– Την περασμένη εβδομάδα, η Barrick Gold συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα πολιτών της Χιλής μετά από μια ετήσια διαιτησία. Η εταιρεία του Τορόντο είχε υπαναχωρήσει από τη συμφωνία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των κοινοτήτων που πλήττονται από το έργο χρυσού, αργύρου και χαλκού Pascua Lama.

– Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Eldorado Gold απείλησε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, Ελλάδα, εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν ενέκρινε αμέσως τις άδειες για τις δραστηριότητές της. Με τον τοπικό δήμαρχο και το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας να αντιτίθεται στο μεταλλείο, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διερευνούσε αν μια ελλιπής τεχνική μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία του Βανκούβερ συνιστούσε παραβίαση της σύμβασής της.

– Και στη Γουατεμάλα, οι αυτόχθονες διαδηλωτές συνεχίζουν να μπλοκάρουν το μεταλλείο αργύρου Escobal του Tahoe Resources παρ’οτι μια δικαστική απόφαση στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν υπέρ της εταιρείας. Φοβούμενοι για το νερό, την υγεία και τη γη τους, οκτώ δήμοι της περιοχής ψήφισαν κατά του έργου της εταιρείας του Βανκούβερ.

Οι Φιλελεύθεροι διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την επιθετική στήριξη του Stephen Harper για τη μεγάλης κλίμακας διεθνή μεταλλευτική βιομηχανία του Καναδά. Τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Εμπορίου του Καναδά François-Philippe Champagne υποστήριξε την Eldorado, καταγγέλλοντας τις “προβληματικές” καθυστερήσεις αδειών από την Ελληνική κυβέρνηση. Η πρέσβειρα του Καναδά στη Μαδαγασκάρη, Σάντρα ΜακΚάτελ, φαίνεται να έχει υποστηρίξει την DNI Metals κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό εξόρυξης της χώρας αυτής.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κυβέρνηση Trudeau έριξε πρόσφατα το διπλωματικό της βάρος πίσω από την πιο αμφιλεγόμενη εταιρεία εξόρυξης του Καναδά, στη χώρα όπου έχει διαπράξει τις χειρότερες παραβιάσεις της. Ανάμεσα σε δεκάδες θανάτους στο ορυχείο North Mara της Barrick Gold  στην Τανζανία και στην κλιμακούμενη μάχη για δικαιώματα και φόρους που δεν πλήρωσε η εταιρεία, ο Ύπατος Αρμοστής του Καναδά Ian Myles διοργάνωσε συνάντηση μεταξύ του εκτελεστικού προέδρου της Barrick, John Thornton, και του προέδρου της χώρας John Magufuli. Μετά τη συνάντηση, ο Myles επαίνεσε τη δέσμευση της Barrick για «τα υψηλότερα πρότυπα, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των νόμων και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του, το καθεστώς Trudeau δεν έχει ακόμη τηρήσει τις επανειλημμένες υποσχέσεις του να επιβληθεί στην αμφιλεγόμενη διεθνή μεταλλευτική βιομηχανία του Καναδά. Παρά τη δέσμευση αυτή, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο περιορισμού της δημόσιας στήριξης στις Καναδικές επιχειρήσεις εξόρυξης που ευθύνονται για σημαντικές καταχρήσεις στο εξωτερικό.

Ο “άσχημος Καναδός” τρέχει ποδοπατώντας όλη την υδρόγειο και το όμορφο αγόρι Justin είναι το νέο του πρόσωπο.

Δείτε παρακάτω ποιος είναι “ο άσχημος Καναδός”:

Ο άσχημος Καναδός

Ο «άσχημος Καναδός» – η καναδική μεταλλευτική βιομηχανία και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη

Ο «άσχημος Καναδός» 2: οι «επενδύσεις σε μεταλλεία» κάλυμμα για τη λεηλασία του Τρίτου Κόσμου

«Ο άσχημος Καναδός» 3: το Καναδικό κράτος ενάντια στους πολίτες του


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.