Save Ιππόκαμπος! #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Υπάρχει περίπτωση όσα δεν πέτυχε μέχρι τώρα το κίνημα κατά της επένδυσης της Eldorado, κόντρα δε ακόμα και σε μια υπέρ της εταιρείας κατάληξη της Διαιτησίας, τη λύση του δράματος να την δώσει ένα ταπεινότατο πλάσμα. Που με όλες του τις λιγοστές δυνάμεις, και μέχρι τώρα επιτυχώς όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αγωνίζεται υπό την σκιά των μεταλλείων να επιβιώσει, έχει δε καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές και τη συμπάθεια όλων μας. Θεωρώ μάλιστα πως το αντιμεταλλευτικό κίνημα θα έπρεπε να καθιερώσει ως σύμβολο και μασκώτ του τη φιγούρα αυτού του πλάσματος. Τυπωμένη στα μπλουζάκια, μαζί με τα SOS Χαλκιδική και τα Save Skouries.

Αναφέρομαι στον ιππόκαμπο του κόλπου του Στρατωνίου. Αυτόν τον ήρωα, τον μέχρι τώρα πρωταθλητή survivor, που όμως τα ψωμιά του θα είναι μετρημένα μετά την εγκατάσταση της μεταλλουργικής μονάδας και τη μετατροπή του λιμανιού του Στρατωνίου σε Rotterdam όπου θα μπαινοβγαίνουν δεξαμενόπλοια γαι να μεταφέρουν καθημερινά τις χιλάδες τόνους θειικού οξέος. Θα το αντέξουν αυτό οι ιππόκαμποι του Στρατωνίου; Πολύ αμφιβάλλω.

Γι’ αυτό προτείνω να ξεκινήσει από τώρα μια διεθνής καμπάνια σωτηρίας αυτού του τόσο πολύτιμου και συμβολικού πλάσματος που η απειλείται άμεσα με πλήρη εξαφάνιση.

Είμαι βέβαιος πως όλες οι μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις θα σπεύσουν να συμπαραταχθούν με το αίτημα:
No to mining in Halkidiki. Yes to Sea Horse of Stratoni.

Και ίσως ακόμη και η Ελληνικός Χρυσός ζητήσει να είναι χορηγός στη σχετική καμπάνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.