Ντου γιου νόου οφ vespa; #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Ο αξιότιμος κ. Δημ. Δημητριάδης, μηχανικός μεταλλείων και Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, φέρεται να έχει δηλώσει ότι:

Σ’ αυτή τη μέθοδο (της ακαριαίας τήξης) «δεν απασχολεί αν το ποσοστό του αρσενικού είναι 0% ή 20%. Η μέθοδος λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα».

http://politesaristoteli.blogspot.gr/2017/10/off-gas-system.html

Φαίνεται ότι για το σχετικό θέμα, εγώ τουλάχιστον, έχω μείνει πολύ πίσω. Έχω μείνει στην μακρινή εκείνη εποχή που η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) εφαρμοζόταν μόνο σε «καθαρά» συμπυκνώματα θειούχων μεταλλευμάτων χαλκού. Τότε που η παγκόσμια πρακτική ήταν να προηγείται, εφόσον ήταν δυνατό, η απομάκρυνση του τυχόν πέραν αυτής της περιεκτικότητας συνυπάρχοντος αρσενικού με κάποια υδρομεταλλουργική επεξεργασία, ή η αραίωσή του με εκτεταμένη μίξη συμπυκνωμάτων, πριν την εισαγωγή στον μεταλλουργικό κλίβανο. Μάλιστα, σα να έχει πάρει κάπου το μάτι μου πως και η ίδια η Φινλανδική Outotec πειραματίστηκε σε βιομηχανική κλίμακα με μια τέτοια σε δύο στάδια επεξεργασία των θειούχων μεταλλευμάτων χαλκού με υπερβάλλουσες περιεκτικότητες σε αρσενικό. Αλλά αυτό θα ήταν ασφαλώς πριν την ανακάλυψη της επαναστατικής one step μεθόδου που φαίνεται να έχει υπόψη του ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός. Εγώ έχω μείνει στην εποχή που ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ανοχής ως προς την περιεκτικότητα των τελικών μιγμάτων που εισάγονται σε τέτοιους κλιβάνους στο εξαιρετικά τοξικό και εξαχνώσιμο αρσενικό εθεωρείτο το 0,2 %. Εκατό φορές δηλαδή μικρότερο από μια τιμή (20%) που ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός θεωρεί ως απόλυτα ασφαλή για την εισαγωγή «βρώμικων», πλούσιων δηλαδή σε αρσενικό, συμπυκνωμάτων σε μια μεταλλουργική κλίβανο flash smelting, σαν κι’ αυτήν που είπε η Ελληνικός Χρυσός ότι θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο Στρατώνι μεσάνυχτα και χωρίς φεγγάρι. Και χωρίς καν να προσδιορίζεται από τον Δ/ντα Σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός ότι αυτό το όριο περιεκτικότητας σε αρσενικό (20%) το θεωρεί, έστω, ως το ανώτατο ασφαλές, αλλά να αφήνεται να εννοηθεί πως μπορεί και να ξεπεραστεί απεριόριστα «χωρίς κανένα πρόβλημα».

Για την επικαιροποίηση των σχετικών γνώσεών μου λοιπόν θα σπεύσω να αναζητήσω την τεκμηρίωση των όσων ισχυρίζεται ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός σε επιστημονικές ανακοινώσεις και σε καταχωρημένες υπέρ της εταιρείας του, ή της μητρικής Eldorado Gold, ή κάποιας άλλης παρόμοιας, βιομηχανικές πατέντες. Όπως επίσης θα ψάξω να εντοπίσω μεταλλουργίες ανά τον κόσμο που εφαρμόζουν τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης και οι οποίες τροφοδοτούν, «χωρίς κανένα πρόβλημα» και χωρίς προηγούμενη σχεδόν πλήρη απομάκρυνση του αρσενικού, θειούχα μεταλλευτικά συμπυκνώματα με περιεκτικότητες σε αρσενικό ως 20% ή ενδεχομένως και ακόμα υψηλότερες. Φαντάζομαι θα βρω πολλά τέτοια παραδείγματα. Θα με βοηθούσε όμως πολύ και θα με έβγαζε από σημαντικό κόπο ο συνεπώνυμος Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός αν είχε την καλοσύνη και μου υποδείξει τα σχετικά. Έστω κάποια από αυτά.

Και βέβαια, εφόσον όσα ισχυρίζεται ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός ισχύουν, αναρωτιέμαι σε τι μπελάδες πάει και μπλέκει ο υπουργός ΠΕΝ κ. Σταθάκης με μια διαιτησία που ασχολείται με την αναζήτηση μιας βελόνας στον αχυρώνα. Τι κι αν τήρησε ή δεν τήρησε η εταιρεία τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε σχέση με τις δοκιμές ασφαλούς εφαρμοσιμότητας της μεθόδου flash smelting στα συγκεκριμένα μίγματα των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Σκουριών που θα έχουν περιεκτικότητα -σιγά την περιεκτικότητα δηλαδή- 8% σε αρσενικό. Εδώ κοτζάμ Δ/νων Σύμβουλος μας βεβαιώνει ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί «χωρίς κανένα πρόβλημα» ακόμα και αν θελήσουμε να εμπλουτίσουμε τεχνητά τα μίγματα αυτά με αρσενικό που μπορούμε να το προμηθευόμαστε από το εξωτερικό δωρεάν, μια και εκεί το τοξικό αυτό στοιχείο είναι, άκουσον άκουσον, ανεπιθύμητο. Εμείς εδώ μπορούμε το άχρηστο αυτό υλικό να το αξιοποιούμε ρίχνοντάς το στον κλίβανο του Στρατωνίου, που όπως ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει, και να το μετατρέπουμε σε αρσενικούχο λίπασμα ή σε pellets για τις σόμπες μας, δημιουργώντας έτσι επί πλέον θέσεις εργασίας και, το κυριότερο, βελτιώνοντας αισθητά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας.

Τα παραπάνω βέβαια μου δημιούργησαν και ιδέες για μια πιθανή αξιοποίηση εκρηκτικών βλημάτων που παραμένουν σε μεγάλους αριθμούς αποθηκευμένα και αχρησιμοποίητα επειδή καταργήθηκαν τα συγκεκριμένα πυροβόλα για τα οποία κατασκευάστηκαν. Σκέφτομαι συγκεκριμένα ότι θα μπορούσαν και αυτά μια χαρά να χρησιμοποιηθούν ανακυκλούμενα στην τροφοδοσία της μελλοντικής μεταλλουργικής κλιβάνου flash smelting του Στρατωνίου. Για τα παραγόμενα εντός του κλιβάνου αέρια των εκρήξεών τους φαντάζομαι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι αυτά θα μπορούν να εξουδετερωθούν εύκολα με ένα προσαρμοσμένο off gas system.

 


2 απαντήσεις στο “Ντου γιου νόου οφ vespa; #skouries”

  1. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ. ΟΙ ΜΕΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΟΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΧΟΥΝ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΗΛ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ (ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.