Ομιλίες Τσίπρα – Μητσοτάκη, χορηγίες «Ελληνικός Χρυσός» – ΕΛΠΕ – Πειραιώς #skouries


σχόλιο του Θάνου Καμήλαλη / The Press Project

Σε συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) θα παραστούν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σκέψεις προσφέρουν οι χορηγοί του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων η «Ελληνικός Χρυσός», τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι χορηγοί της «ανάπτυξης για λίγους» δηλαδή, που παράλληλα έχουν και ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο και τους πολίτες

Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσουν από το βήμα του «Thessaloniki Summit» που διοργανώνεται σήμερα, 5 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum. Η ομιλία Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, ενώ λίγο νωρίτερα υπάρχει κάλεσμα για διαδήλωση στην Καμάρα.

Ανάμεσα στους χορηγούς του συνεδρίου για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπάρχουν ορισμένα πολύ… ενδιαφέροντα ονόματα, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το ελληνικό κράτος. Ένα παράδειγμα είναι η «Ελληνικός Χρυσός», η θυγατρική δηλαδή της Eldorado Gold, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο για την μέθοδο μεταλλουργίας flash smelting, υπόθεση που έχει οδηγηθεί στη διαιτησία, με τις δύο πλευρές όμως να έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τον τεχνικό διάλογο στο ενδιάμεσο διάστημα. Τον «επενδυτή» δηλαδή που δεν μπορεί να αποδείξει εδώ και 6 χρόνια ότι η μέθοδος του είναι εφαρμόσιμη στα εδάφη της Χαλκιδικής (ενώ καταστρέφει ανενόχλητος το περιβάλλον), που εκβιάζει επανειλημμένα το ελληνικό κράτος, ζητώντας με κάθε τρόπο την χορήγηση των απαραίτητων αδειών.

Δεύτερο παράδειγμα είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια», η δραστηριότητα των οποίων απασχολεί έντονα εδώ και πολλα χρόνια την κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να αποδίδουν την έντονη δυσοσμία της περιοχής στο εργοστάσιο που βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια τους. Τα ΕΛΠΕ επίσης, βρέθηκαν πριν από έναν περίπου μήνα στη δημοσιότητα, όταν διέρρευσε η έρευνα της εταιρείας επικοινωνίας «ΟΝΕ ΤΕΑΜ» στην οποία γίνοταν «φακέλωμα» πολιτών που αντιδρούσαν στη δραστηριότητα της εταιρείας. Μολονότι τα ΕΛΠΕ είχαν παραγγείλει την έρευνα της ONE TEAM και αυτή ήταν έτοιμη 4 μήνες πριν τη διαρροή της, δεν διερευνήθηκε (και φαίνεται ότι δεν θα διερευνηθεί ποτέ) αν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είχαν ζητήσει το «φακέλωμα» των πολιτών (μάλιστα ο Γιώργος Σταθάκης έφτασε στο σημείο να δώσει και… συγχαρητήρια στα ΕΛΠΕ που κατήγγειλαν καθυστερημένα τη σύμβαση). Όπως επίσης δεν έχει διερευνηθεί ακόμα το τι τελικά προκαλεί τη ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τρίτο παράδειγμα είναι φυσικά η Τράπεζα Πειραιώς, που συμμετέχει σε συνέδρια για την «ανάπτυξη» της οικονομίας, την ίδια στιγμή που όλες οι συστημικές τράπεζες ξεφορτώνονται όπως όπως τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα funds, έναντι πινακίου φακής. Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς (με την χαρακτηριστική κίτρινη ταμπελίτσα) «επενδύουν» σε διαφημίσεις χωρίς αντικείμενο στα ελληνικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή επίσης που μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, ακόμα οι δανειστές (βλ. ΔΝΤ) έχουν αμφιβολίες για την κατάσταση τους.

Και όλα αυτά, υπό την αιγίδα ουσιαστικά του ΣΕΒ, που δεν χάνει ευκαιρία να ζητήσει περισσότερες «μεταρρυθμίσεις» και περισσότερη λιτότητα, που προκρίνει την «ευελιξία» και την «ανταγωνιστικότητα» της αγοράς εργασίας (βλ. περισσότερες θέσης μερικής απασχόλησης»), που ζητεί την καθολική και χωρίς αστερίσκους αποδοχή (και) του τρίτου μνημονίου.

Μία αναπτυξιακή «φιέστα» με τη συμμετοχή κυβέρνησης (π.χ. Κατρούγκαλου, Πιτσιόρλα, Παππά, Φάμελλου) και αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ). Με «χορηγούς» που κοστίζουν στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία (της Χαλκιδικής πχ.), σε χρήματα φορολογούμενων και σε πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας.

Αλλά και με ένα πολύ βασικό ερώτημα. Ανάπτυξη για ποιους; Γιατί αν η «ανάπτυξη» αφορά τους λίγους, τους ισχυρούς, τους χορηγούς, τότε υπάρχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα και μία πολύ βασική, τρομακτική ομοιότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.