Αρχική Απόψεις & Σχόλια Κάποιος παραπληροφορεί, αλλά δεν είμαστε εμείς #skouries

Κάποιος παραπληροφορεί, αλλά δεν είμαστε εμείς #skouries

3
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέχεια – και τέλος – της συζήτησής μας με τον κ. Βαγγέλη Μωυσή (της Ελληνικός Χρυσός):

Βαγγέλης Μωυσής

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο για τη «ράβδο» μου (Η ράβδος του Μωυσή χτύπησε Hellas Gold) και έχω εν ολίγοις να παρατηρήσω τα εξής:

1ον) Προφανώς δεν είναι κανένας αμερόληπτος σε ένα διάλογο αντιθέτων απόψεων. Έχετε θέση κατά μιας επένδυσης, έχω θέση υπέρ, όπως είχα πάντα και την εξέφραζα επειδή την πίστευα και θα συνεχίσω να την εκφράζω επειδή την πιστεύω.

2ον) Εννοείται πως δεν θα συρθώ σε μια κοκορομαχία περί «υπαλληλικής» μου σχέσης με την Ε.Χ. Αν και εξωτερικός συνεργάτης, δημοσιοποίησα ο ίδιος της συνεργασία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αντίδρασή σας, για λόγους προσωπικής επαγγελματικής δεοντολογίας. Το αντικείμενο της συνεργασίας μου προφανώς δεν θα το διαπραγματευτώ μαζί σας, αλλά σας διαβεβαιώ, ότι δεν αφορά την έκφραση της άποψης που …ήδη είχα και εξέφραζα επί έτη. Άλλωστε, ως εξωτερικός συνεργάτης ούτε νομιμοποιούμαι, ότι προτίθεμαι να μιλώ εκ μέρους της Εταιρείας. Εκφράζω προσωπικές απόψεις, όπως και θα συνεχίσω να εκφράζω, όχι μόνο για το επίμαχο ζήτημα, αλλά για σειρά θεμάτων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Μπορείτε να το δεχτείτε, μπορείτε να μην το δεχτείτε, αλλά δεν μπορείτε να το αλλάξετε.

3ον) Από τα λίγα νούμερα που γνωρίζω, όσον αφορά την έκταση της μελλοντικής δραστηριότητας της Ε.Χ. στην Βόρεια Χαλκιδική, μπορώ να σας πω ότι τα περισσότερα νούμερα που παραθέτετε (όπως, τα περί 360 εκατ. τόνων), δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το αν τερατολογείτε συνειδητά ή αν είστε κι εσείς θύματα κακής πληροφόρησης, δεν μπορώ να το ξέρω.

4ον) Μάλλον συνειδητά, παραβλέπετε την αρχή της παράλληλης αποκατάστασης που έχει υιοθετήσει η «Ελληνικός Χρυσός». Εμφανίζετε μια εικόνα ταυτόχρονης εξορυκτικής δραστηριότητας σε μια τεράστια έκταση (επίσης αμφισβητήσιμα τα νούμερα), που επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, η τμηματική εξόρυξη, με ταυτόχρονη πλήρη αποκατάσταση κάθε προηγούμενου τμήματος, διασφαλίζει πως η συγκεκριμένη εικόνα δεν θα υπάρξει ποτέ.

5) Και βέβαια, εσείς επιβεβαιώνετε σε προηγούμενο άρθρο σας, ότι εδώ και χρόνια, κανένας εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας (ακόμα κι εκείνοι που μοιράστηκαν στο παρελθόν κάποιους προβληματισμούς σας) και κανένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, δεν έχει υιοθετεί την έκταση των κινδυνολογιών σας για το μέλλον της Χαλκιδικής ή της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά δεν αποτελεί κριτήριο κύριους το δόγμα σας, πως όποιος δεν προβλέπει το τέλος του κόσμου, είναι «πουλημένος».

6) Τέλος, θα επαναλάβω το πνεύμα των τοποθετήσεών μου, για διάλογο ουσίας, χωρίς κραυγές, απειλές, ύβρεις, κλπ με στόχο την κοινωνική ειρήνη. Την επιμονή στη επιλογή να παρακάμπτονται οι απόψεις, στοχοποιώντας τους φορείς των απόψεων, προφανώς δεν θα την μιμηθώ.

Ευχαριστώ

Και η απάντησή μας στον κ. Μωυσή:

1) Όπως είχαμε υποσχεθεί, απαντήσαμε επί της ουσίας του άρθρου σας. Ωστόσο το γεγονός οτι εργάζεστε για την Ελληνικός Χρυσός έχει σημασία και δεν μπορούσε φυσικά να περάσει ασχολίαστο. Το αν είστε εσωτερικός ή εξωτερικός συνεργάτης δεν μας αφορά, το ουσιαστικό είναι οτι πληρώνεστε από τη συγκεκριμένη εταιρεία και αυτό, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του δημοσιογράφου αφού εκ των πραγμάτων πλέον δεν είστε ούτε αντικειμενικός ούτε αμερόληπτος.

2) Είναι περίεργη η διαπίστωση οτι «τα περισσότερα νούμερα που παραθέτετε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», όταν δε μας λέτε ούτε ποια είναι αυτά (εκτός από τους 360 εκατ. τόνους στις Σκουριές για τους οποίους θα πούμε παρακάτω) ούτε ποια είναι η κατά την εταιρεία αλήθεια. Είναι ακόμα πιο περίεργη δεδομένου οτι το άρθρο μας περιείχε ελάχιστα νούμερα. Τι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα λοιπόν; Τα 100.000 στρεμ. NATURA ή τα 45.000 στρεμ. ΒΙ.ΠΕ.; Το ανάπτυγμα της ακτογραμμής μήπως; Ή οι 34 μεταλλευτικές παραχωρήσεις;

Έχετε ένα δίκιο ως προς τα 317.000 στρ. της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας. Στην πραγματικότητα είναι 264.000 στρ. οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις της Ελληνικός Χρυσός και 53.000 στρ. το δημόσιο μεταλλείο της Βίνας, μεταξύ Στρατωνίου και Ολυμπιάδας. Η TVX το μίσθωνε από το Δημόσιο, η Ελληνικός Χρυσός απ’οτι γνωρίζουμε δεν το έχει μισθώσει αλλά στους χάρτες της το παρουσιάζει σα δικό της (βλ. χάρτη επάνω). Τα 317.000 στρ. γράφτηκαν έτσι χάριν συντομίας. Αλλά αυτό και να μη σας το λέγαμε δεν θα το προσέχατε, αφού είναι φανερό οτι πράγματι γνωρίζετε ελάχιστα νούμερα και ελάχιστα πράγματα γύρω από την «επένδυση» που υποστηρίζετε.

3) Είστε σίγουρος οτι δεν είναι αλήθεια οι 360 εκατ. τόνοι;

Στη ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ το κοίτασμα των Σκουριών είναι 206 εκατ. τόνοι γεωλογικά αποθέματα και 146 εκατ. άμεσα εκμεταλλεύσιμοι. Η ΑΕΠΟ υπογράφηκε στις 8/7/2011. Μια βδομάδα αργότερα, στις 15/7/2011 η European Goldfields δημοσίευσε (μόνο στα αγγλικά) μια “Αναθεώρηση μεταλλευτικών και γεωλογικών αποθεμάτων” με την οποία οι Σκουριές «αναβαθμίστηκαν» στους 360 εκατ. τόνους και η Ολυμπιάδα στους 14,4 εκατ.τόνους. Η αναθεώρηση των αποθεμάτων προέκυψε από μία απλή διόρθωση των παράλογα χαμηλών τιμών των μετάλλων που είχαν ληφθεί ως τιμές αναφοράς κατά την εκπόνηση της ΜΠΕ (π.χ. χρυσός 425 $/ουγγιά, τιμή …του 2005, όταν το 2011 ήταν 1.400 $/ουγγιά). Ήταν κι αυτή μια “απάτη” για να φανεί «μικρό» το έργο και να μειωθούν οι αντιδράσεις. Αμέσως μετά την έγκριση, η εταιρεία υπερδιπλασίασε τις τιμές αναφοράς (χρυσός 1.000 $/ουγγιά) κι έτσι το έργο ήρθε στις πραγματικές του διαστάσεις. Αλλά αυτά είναι γνωστά μόνο στο εξωτερικό, εδώ ακόμα έχουμε το παραμύθι των 146 εκατ. τόνων…

Η ανακοίνωση αυτή δεν υπάρχει πλέον στο site της εταιρείας αλλά είναι διαθέσιμη στη βάση δεδομένων http://www.sedar.com και την έχουμε ανεβάσει και εδώ https://antigoldgr.org/wp-content/uploads/2015/02/EGO-reserves-resources-update-2011.pdf (European Goldfields, Resources and Reserves Updated, Economics Confirmed, 15.7.2011)

Επίσης μία βδομάδα μετά την ΑΕΠΟ, στις 14.7.2011, η Εuropean Goldfields δημοσιευσε την «Τεχνική Έκθεση Ολυμπιάδας» όπου αποκαλύπτει, πάλι μόνο στους ξένους, οτι το flash smelting για πυρίτες είναι μια καθαρά πειραματική τεχνολογία και οτι μεταλλουργία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει. Τυχαία η ημερομηνία; Απλά έτσι δουλεύει η εταιρεία σας: ένα σωρό ψέμματα μέχρι να πάρει τις εγκρίσεις, μετά αποκαλύπτει την αλήθεια στους μετόχους της και εμείς εδώ συνεχίζουμε να ζούμε το μύθο μας και να υποκρινόμαστε οτι ισχύουν άδειες και εγκρίσεις των οποίων το αντικείμενο έχει προ πολλού αλλάξει. Κάποιος λοιπόν παραπληροφορεί, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν είμαστε εμείς.

Ευχαριστούμε για την πολιτισμένη συζήτηση αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να τη συνεχίσουμε.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οταν ο Παπανδρεου έδωσε τις Σκουριές στο Κατάρ και το MEGA κατηγορούσε τους κατοίκους που αντιδρούσαν «στις επενδύσεις» https://olympia.gr/2017/06/06/%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.