Η κατάρρευση της μετοχής της Eldorado Gold λόγω Ελλάδας #skouries


Από το Capital.gr. Συγκινητικά τα …βάσανα της εταιρείας αλλά η αλήθεια είναι οτι δεν φταίει κανείς άλλος εκτός από την ίδια, επειδή επέλεξε να στήσει τη μεγάλη της “επένδυση” πάνω σε μια απάτη. Ας πρόσεχαν. Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση.

Οι εξελίξεις γύρω από την επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα και της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός εδώ και καιρό αποτελούν τον απόλυτο οδηγό της πορείας της μετοχής της  καναδικής εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης. Οι απώλειες από την δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και οι συγκρούσεις που έχει αντιμετωπίσει η πορεία του επιχειρηματικού της έργου στη χώρα μας έχουν κάνει πολλούς αναλυτές το τελευταίο εξάμηνο να προχωρήσουν σε αρνητικές εκθέσεις για την Eldorado και σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις, με την μετοχή της να έχει υποστεί σημαντικό sell-off με απώλειες που ξεπερνούν το 50% από τον Ιανουάριο.

Η μετοχή της Eldorado Gold στο NYSE

Συγκεκριμένα, καμία επενδυτική τράπεζα δεν δίνει σύσταση buy για την μετοχή της καναδικής εταιρείας, με την Credit Suisse να έχει μάλιστα προχωρήσει σε διπλή υποβάθμιση μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Διπλόι “χαστούκι” από την Credit Suisse

Η Credit Suisse αρχικά υποβάθμισε την Eldorado από σύσταση υπεραπόδοσης σε ουδέτερη στις 29 Ιουνίου και μείωσε την τιμή στόχο τονίζοντας πως οι λόγοι για αυτήν της την κίνηση είναι τα θέματα παραγωγής στο Κισλαδάγκ στην Τουρκία σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse αποφάσισε να υποβαθμίσει  εκ νέου την Eldorado σε σύσταση υποαπόδοσης και έκοψε την τιμή στόχο από τα 3,25 δολάρια στα 2,40 δολάρια. Το χθεσινό κλείσιμο της Eldorado Gold στο NYSE είναι στα 1,93 δολάρια ενώ τον Ιανουάριο διαπραγματευόταν κοντά στα 4 δολ.

Πιο αναλυτικά, η Credit Suisse επεσήμανε τα εξής. “Υποβαθμίζουμε την μετοχή της Eldorado Gold λόγω (α) των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές , (β) της νέας επαναξιολόγησης των χρονοδιαγραμμάτων και των κεφαλαιακών σχεδίων στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων και (γ) το παρατεταμένα αρνητικό FCF (ελεύθερες ταμειακές ροές) έως το 2021 εάν κατασκευαστούν οι Σκουριές  ή θετικό FCF το 2018 στα 100 εκατομμύρια δολάρια περίπου ( 5% απόδοση), αλλά μειωμένη καθαρή αξία ενεργητικού (ΝAV) σε περίπτωση αναστολής του έργου στις Σκουριές”.

Κατά την άποψη της CS, η αξιολόγηση του ελληνικού έργου της Eldorado θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των Σκουριών (10% της NAV) για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Lamaque και αν “προστατεύσει” τον ισολογισμό της. Η καναδική εταιρεία ανέφερε την έλλειψη έγκαιρης έκδοσης αδειών από τις ελληνικές αρχές για την αναβολή της έναρξης λειτουργίας των Σκουριών μέχρι το 2020.

To ράλι που κράτησε μία μέρα

Μία καλή ημέρα για την μετοχή της Eldorado ήταν η συνεδρίαση της περασμένη Δευτέρα 7 Αυγούστου όπου σημείωσε ράλι της τάξης του 10% μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία σχετικά με το έργο της στην Ελλάδα, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι προτίθεται να διεξαγάγει διαιτησία πριν από το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρόλο που η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου δεν έδειξε ακριβώς εάν η διαιτησία θα ήταν ευνοϊκή για την θυγατρική της Eldorado Gold, την Ελληνικός Χρυσός, αφαίρεσε ωστόσο ένα από τα σύννεφα αβεβαιότητας, του “πότε” της διαιτησίας δηλαδή. Η διαιτησία, η οποία αφορά κυρίως την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο George Burns, ο CEO της Eldorado απάντησε στην ελληνική κυβέρνηση πως ενώ το δελτίο τύπου του υπουργείου δεν είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω διευκρίνιση όσον αφορά τις λεπτομέρειες της προβλεπόμενης διαιτησίας από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο δήλωσε ότι αυτό είναι το καλύτερο μονοπάτι για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων με τα έργα της εταιρείας. Όπως τόνισε, “για να είμαστε σαφείς, δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση διαιτησίας και οι άδειες δεν έχουν δοθεί. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλες τις κεφαλαιακές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης στα έργα μας στην Ελλάδα”.

Νέα σύννεφα

Η αναβολή πάντως των εγκαινίων της Ολυμπιάδας και η επίθεση του Πάνου Καμμένου στην ελληνική θυγατρική της Eldorado χθες, ήρθε να αυξήσει και πάλι τα σύννεφα γύρω από την επένδυση της εταιρείας στη χώρας μας, με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 2% από τα 1,97 δολ. στα 1,93 δολ.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Eldorado θα παραμείνει σε καλό δρόμο. Οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει τρικλοποδιά στις προσπάθειές της να αναπτύξει τις Σκουριές σε πολλές περιπτώσεις και είναι πάντα πιθανό να υπάρξει άλλη μία καθυστέρηση ενός ή δύο ετών στην ανάπτυξη του έργου, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της Eldorado να παράγει υγιείς ταμειακές ροές την στιγμή που το υπερβολικό κόστος των έργων λόγω καθυστερήσεων και των επανασχεδιασμών και τα διαφυγόντα κέρδη σε συνδυασμό με την κατάρρευση της μετοχή της “βαραίνουν” ήδη την καναδική εταιρεία.

Ελευθερία Κούρταλη


Μία απάντηση στο “Η κατάρρευση της μετοχής της Eldorado Gold λόγω Ελλάδας #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.