Η διαιτησία του κ. Σταθάκη ή η μπάλα στην κερκίδα #skouries


Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η “Έγκριση δαπάνης για την ανάθεση δικαστικής υποστήριξης του Ελληνικού Δημοσίου σε δικηγορική εταιρεία”. Αφορά την αμοιβή 20.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία “Δρυλλεράκης και Συνεργάτες” για το έργο συνεπικούρησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, κατ’ εφαρμογή του όρου 7 της Σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός.

“Παραδοτέο” του έργου είναι το σχέδιο προσφυγής σε Διαιτησία το οποίο θα παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το αργότερο έως την 31.12.2017. Το σχέδιο προσφυγής θα αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο, “μυστικό” όχι μόνο από τους πολίτες αλλά προφανώς και από την αντίδικη εταιρεία. Με δεδομένη τη σχέση του κ. Δρυλλεράκη με την “Επένδυση Χρυσου στη Χαλκιδική” την οποία έχουμε αναλύσει λεπτομερώς, ο συγκεκριμένος δικηγόρος φαίνεται οτι είναι ο πλέον κατάλληλος για να μάθει η εταιρεία το περιεχόμενο του σχεδίου προσφυγής…

“Μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών”. Άρα από τις 28.6.2017 που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση, τρέχουν οι χρόνοι της Διαιτησίας. Έχουμε και λέμε:

  • Ο κ.Δρυλλεράκης θα παραδώσει το “έργο” του στο ΝΣΚ στο τέλος του 2017.
  • Το ΝΣΚ θα το επεξεργαστεί,  θα προσθέσει/αφαιρέσει και θα συντάξει το τελικό κείμενο της προσφυγής, έργο που υποθέτουμε οτι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους τρείς μήνες.
  • Ο κ.υπουργός θα επιδώσει την προσφυγή στη Διαιτησία στην Ελληνικός Χρυσός στην οποία θα πρέπει να δοθεί  αντίστοιχο διάστημα γιά να ετοιμάσει την αντίκρουση της.
  • Η προσφυγή θα κατατεθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο, θα οριστούν οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής και από εκεί και μετά τρέχει ο χρόνος των τριών μηνών που ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας για την έκδοση απόφασης.

Με όλα αυτά και με τις σχετικές ενδιάμεσες καθυστερήσεις, αποτέλεσμα της Διαιτησίας μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του 2018.

Τελικά η προσφυγή στη Διαιτησία δεν είναι παρά “η μπάλα στην κερκίδα”. Η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος και θα είναι έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων, θα μπει “στον πάγο” σε μια προεκλογική περίοδο και πιθανότατα θα διακοπεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η υλοποίηση της “επένδυσης” – χωρίς τη μεταλλουργία, δηλαδή χωρίς δημόσιο συμφέρον – προχωράει. To Σεπτέμβριο 2017 η Ελληνικός Χρυσός έχει εξαγγείλει τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας. Η εξαγγελία είναι ανεπίσημη, μέσω “φιλικών” e-mails (εικόνα) και διαρροών στον τύπο, διότι η εταιρεία ακόμα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας του εργοστασίου και άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που θα δέχεται τα απόβλητα του. Στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο ήδη λειτουργεί και τα φορτηγά με τα απόβλητα κατευθύνονται στην περιοχή του Κοκκινόλακκα, παράνομα αλλά με την ανοχή του Υπουργείου και τα στραβά μάτια της τοπικής Αστυνομίας και του Δήμου.

Ο σχεδιασμός της Διαιτησίας του κ.Σταθάκη πρέπει να είναι σε αρμονία με τους σχεδιασμούς της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός θα έχει εγκρίνει πριν από το Σεπτέμβριο αυτές τις άδειες.

Η Διαιτησία αποσκοπεί στην παράκαμψη της Απόφασης Σκουρλέτη που ακυρώνει μαζί με τη μεταλλουργία Flash Smelting και το Επενδυτικό Σχέδιο στο σύνολο του. Για να το πετύχει, ο κ. Σταθάκης επέλεξε μία απροκάλυπτα έωλη Διαιτησία και μία εξώφθαλμα παράνομη πρακτική. Αν τελικά ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Σταθάκη.

Στο μεταξύ ο κ. Σταθάκης θα συνεχίσει να εκδίδει παράνομες άδειες στην Ελληνικός Χρυσός, σε συμφωνία με όσα είχε ανακοινώσει από το τέλος Ιανουαρίου στο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Αριστοτέλη και αποκαλύψαμε εδώ.

Όλα όσα έχουμε γράψει μέχρι σήμερα για τη Διαιτησία επιβεβαιώνονται πλήρως. Το άρθρο “Νέα επεισόδια στη διαμάχη με την Ελληνικός Χρυσός” στο Documento της Κυριακής 9.7.2017 επαληθεύει απόλυτα τη θέση μας και αφήνει τον κ.Σταθάκη γυμνό.


5 απαντήσεις στο “Η διαιτησία του κ. Σταθάκη ή η μπάλα στην κερκίδα #skouries”

  1. αφου συμφωνα με το δημοσιευμα εμαθε και “δουλευει” στην ψυχρα τους κατοικους Αναργυρων http://e-ptolemeos.gr/kathisteri-nomothetisi-tis-apallotriosis-ton-anargiron-simerines-dilosis-g-stathaki-o-epikeros-katagrafi/ και το Ορυχειο χωρευει μια χαρα …τι να περιμενεις απο τετοιων ανευθηνο νταβατζη

  2. Dennis Hoidas
    ΞΑΝΑΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ;
    Ανησυχητικες ειναι οι ενδειξεις που λαμβανονται απο τα πρανη του ορυχειου του Αμυνταιου – και μαλλον παμε για δευτερη καταρρευση…
    Να θυμισουμε εδω, οτι μιλαμε για σχεδον κάθετα σκαμμενες πλαγιες ύψους 200 μετρων…(Για να εχουμε ενα μετρο συγκρισης, το υψος των πρανων της Διωρυγας της Κορινθου ειναι μολις 79 μετρα)…
    Η ζημια απο την προηγουμενη κατολισθηση ειναι ανυπολογιστη καθώς, περα απο τους τρεις εκσκαφεις που καταπλακώθηκαν και αχρηστευτηκαν, το μεγαλο προβλημα ειναι η αναμιξη του υποκειμενου λιγνιτη με τα υπερκειμενα χώματα…(Ήταν στραβο το κλιμα, -καθως ο “καθαρος” λιγνιτης περιεχει ήδη μεγαλα ποσοστα αδρανων- το εφαγε κι ο γαιδαρος, ανακατευοντάς τον με ακομα περισσοτερα χώματα)…
    Αυτα τα εκατομμυρια τονοι υλικου (που εχουν μετατραπει σε “μπάζα”) ειναι αχρηστα, πλεον, για ηλεκτροπαραγωγη…Αν διοχετεθουν σε μια συμβατικη εστια, το μονο που θα πετυχουν ειναι να παραγουν ζεστή τεφρα κι οχι ατμο.
    Θα προτεινα στη ΔΕΗ και τα ΑΕΙ της χώρας να ξεκινησουν απο τώρα τη δουλεια για την αναπτυξη εγχώριας τεχνολογιας για αξιοποιηση αυτης της “χυμα” περιουσιας, μπας και περιοριστει η ζημια.
    Μια λύση που θα προτεινα ειναι η επιτοπια αεριοποιηση http://pontokomicom.blogspot.gr/2017/04/blog-post_18.html για παραγωγη “αδυναμου” υποκαταστατου του φυσικου αεριου – κατι πιο “τζουφιο” ακομα κι απο το tοwn gas, αλλα, τουλαχιστον, αξιοποιησιμο απο στροβιλους θερμης εφεδρειας.
    Η αλλη λύση που μου ρχεται στο μυαλο ειναι να πανε να στησουν εκει ενα περιστρεφομενο κλιβανο και για τα επομενα 50 χρονια να ανακατευουν τα μπαζα με εισαγομενο λιθανθρακα και τοπικο ασβεστολιθο για να παραγουν κλινγκερ για τις τσιμεντοβιομηχανιες…
    Κοντολογις, “μαμησε τα κι αφησε τα” και κουβεντα να γινεται…Η ζημια ειναι μη- αναστρεψιμη…Και επεται συνεχεια…

  3. Θα περιμένω να δω ή ακούσω από τα λαϊκά φερέφωνα της Ελληνικός Χρυσός κάποιο, οποιοδήποτε, σχόλιο για το πρόσωπο του κ. Δρυλλεράκη και του δικηγορικού του γραφείου. Κάποιο σχόλιο σαν τα πολλά εκείνα που σπεύδουν σε χρόνο μηδέν να γράψουν για οποιονδήποτε τολμήσει να πει το παραμικρό κατά της εταιρείας, να ασχοληθεί μαζί της χωρίς να την εξυμνεί ή να βρεθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αντίπαλο προς την Ελληνικός Χρυσός στρατόπεδο.
    Ο κ. Δρυλλεράκης και το δικηγορικό του γραφείο θα συντάξουν τα σημειώματα και τα διαγράμματα προς αποδελτίωση των νομικών και πραγματικών ζητημάτων της υπόθεσης που άγεται σε διαιτησία. Θα “χαρτογραφήσουν” τις διαφορές μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ελληνικός Χρυσός ως προς την διοικητική και συμβατική τους φύση. Θα συνδράμουν -στην πράξη θα καθορίσουν- τη γενική στρατηγική και τις επιμέρους τακτικές κατευθύνσης του Ελληνικού Δημοσίου στην αντιδικία του με την Ελληνικός Χρυσός. Θα συνδράμουν -στην πράξη θα καθορίσουν- τα αρχικά αιτήματα καθώς και τους ισχυρισμούς και την επιχειρηματολογία από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Και τέλος θα συντάξουν το σχέδιο της αίτησης προσφυγής σε Διαιτησία προς συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
    Όλες οι παραπάνω ενέργειες από μέρους του κ. Δρυλλεράκη και του γραφείου του (κατ’ ανάθεση του υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη) σκοπό έχουν (οφείλουν να έχουν) να υποστηρίξουν το βάσιμο του ισχυρισμού πως η Ελληνικός Χρυσός έχει πράγματι παραβεί κάποιες σημαντικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου.
    Θα περιμένω λοιπόν να δω αν έναντι του κ. Δρυλλεράκη και του δικηγορικού του γραφείου υπάρξει από μέρους των λαϊκών φερέφωνων της Ελληνικός Χρυσός -αντηχείων των επίσημων θέσεων της εταιρείας- εκείνο που δεν υπήρξε ποτέ και για κανέναν άλλον που βρέθηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αντίπαλο προς την Ελληνικός Χρυσός στρατόπεδο. Αν θα υπάρξει δηλαδή απουσία της οποιασδήποτε αναφοράς σ’ αυτόν (με εξαίρεση ίσως το ότι σέβονται τον θεσμικό του ρόλο).
    Και θα βγάλω και εγώ εξ αυτού τα δικά μου συμπεράσματα.

  4. Ο Πάχτας έχει κολλήσει στην “εγκληματική οργάνωση”…
    Δεν υπάρχει, αποσύρθηκε η κατηγορία, ΑΘΩΟΣ ο Παπαγεωργίου!

  5. πρακτικά η Αθώωση του Παπαγεωργίου σημαίνει ότι η κατηγορία του Παχτα ήταν άδικη , μπαμπέσικη και παραπλανητική για το δικαστήριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.