Το αναξιόπιστο DNA της Ηριάννας και οι Σκουριές #skouries #DNAconvicted


Η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή με μόνο στοιχείο ένα “χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας” δείγμα DNA. Την Δευτέρα 17 Ιουλίου εξετάζεται η αίτηση αναστολής της.

Πριν από λίγες μέρες αθωώθηκε τελεσίδικα από το Εφετείο ο Τάσος Θεοφίλου, αφού έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή – καταδικασμένος κι αυτός πρωτόδικα να χάσει 25 χρόνια από τη ζωή του με μοναδικό “στοιχείο” ένα δείγμα DNA επάνω σε ένα καπέλο.

Καφκικές δίκες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Αθώοι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή με βάση αναξιόπιστα ψήγματα DNA επάνω σε φορητά αντικείμενα αμφιλεγόμενης προέλευσης και σχέσης με τις υποθέσεις που αφορούν οι δίκες.

Από το Φεβρουάριο του 2013, τα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στα σχέδια της Eldorado Gold βίωσαν ένα πρωτοφανές κύμα καταστολής και τρομοκράτησης. Οι κάτοικοι οδηγήθηκαν κατά δεκάδες στην Ασφάλεια Πολυγύρου ως ύποπτοι εγκληματικών πράξεων στις Σκουριές. Κρατήθηκαν για ώρες` χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ανακρίθηκαν με πρακτικές που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια και εξαναγκάστηκαν με τη βία να δώσουν DNA. Για “νομικό Γκουαντάναμο” και για “συνταγματική εκτροπή” στη ΒΑ Χαλκιδική κάνουν λόγο οι δικηγόροι των κατοίκων.

Τα DNA των κατοίκων που δεν ταυτοποιήθηκαν, δεν καταστράφηκαν όπως ορίζει ο Νόμος και έτσι η “τράπεζα DNA” της Ασφάλειας Πολυγύρου, με τις ….”καταθέσεις” των Σκουριών, έγινε η μακράν μεγαλύτερη της χώρας. Μόνο από την Ιερισσό, περισότεροι από 300 κάτοικοι είναι μεγαλοκαταθέτες. Αυτό το νομικό ανοσιούργημα  καμμία αρμόδια δικαστική αρχή, κανένας υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε και ο κ.Κοντονής της “αριστερής” Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν το εξαφάνισαν. Η τοπική βουλευτής της Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, που εκλέχτηκε από τον Αγώνα, το ξεκαθάρισε: η Κυβέρνηση μας δεν επεμβαίνει σε θέματα της Δικαιοσύνης. Ακόμα κι όταν πρόκειται για μια παράνομη “τράπεζα DNA”. Στις Σκουριές, η κ.Ιγγλέζη και πολλοί άλλοι βουλευτές και σημερινοί υπουργοί, αγωνίστηκαν στο πλευρό των κατοίκων. Και το δικό τους DNA βρίσκεται σε κάποιο μπουκάλι νερού, σε ένα αποτσίγαρο. Αλλά σίγουρα δεν έγιναν καταθέτες στη τράπεζα της Ασφάλειας Πολυγύρου.

Οι δίκες φτάνουν στο ακροατήριο φέτος το φθινόπωρο. 75 άνθρωποι δικάζονται το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο για “εγκληματικές” πράξεις στον αγώνα για την προστασία του τόπου τους. Οι δικαστές του μικτού ορκωτού Κακουργιοδικείου και του εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα οδηγηθούν στη κρίση τους κυρίως από το DNA που βρέθηκε σε κινητά αντικείμενα όπως αποτσίγαρα, μπουκαλάκια νερού, ένα σκούφο και φυσίγγια κυνηγητικού όπλου – σε ένα βουνό διάσπαρτο από τα φυσίγγια κυνηγών. Κινητά “πειστήρια” που δεν βρέθηκαν στον τόπο του “εγκλήματος” αλλά εκατοντάδες μέτρα μακριά και παραδόθηκαν στην Αστυνομία από τους υπαλλήλους της εταιρείας. Το DNA, μαζί με τις συνομιλίες των κατοίκων με φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα, “δέθηκαν” με ευφάνταστα σενάρια από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας και έτσι τους αποδόθηκε ο μισός περίπου ποινικός κώδικας, συμπεριλαμβανομένης της εξωφρενικής κατηγορίας της “ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση”.

Στην επιστολή συμπαράστασης στην Ηριάννα Β. Λ., πάνω από 120 Βιολόγοι, Βιοεπιστήμονες και Ερευνητές, καταθέτουν τα επιστημονικά σφάλματα που εντόπισαν στην ταυτοποίηση του δείγματος DNA της Ηριάννας με το το δείγμα που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου. Και καταλήγουν:

Τα επιστημονικά πορίσματα που αφορούν σε γενετικό υλικό επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών ακόμη και όταν προέρχονται από ποιοτικώς και ποσοτικώς αξιόπιστα δείγματα. Οι δικαστικές αποφάσεις κατά συνέπεια δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε αυτά, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπως της Ηριάννας όπου το δείγμα έδωσε ελλιπέστατα και ανακριβή αποτελέσματα. Η τήρηση αυστηρών κανόνων και η θέσπιση αυστηρών πλαισίων κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Ο κίνδυνος να παγιωθεί μια τέτοια πρακτική είναι κίνδυνος για το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Τάσος και η Ηριάννα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. H στοχοποίηση και η “κατασκευή ενόχων” από τους κρατικούς μηχανισμούς δεν αφορούν μόνο τον αναρχικό χώρο και τον φιλικό του περίγυρο, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Το πεδίο χρήσης αυτών των μεθόδων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει πλέον και περιπτώσεις όπως την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Και αυτό αποτελεί κίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας.


3 απαντήσεις στο “Το αναξιόπιστο DNA της Ηριάννας και οι Σκουριές #skouries #DNAconvicted”

  1. Ο κ.Γλέζος αναφέρει καλεί τη Δικαιοσύνη να δείξει την ευαισθησία της ώστε «να έχουμε στις 17 Ιουλίου την Ηριάννα ανάμεσά μας.

    Ολόκληρο το μήνυμα του Μ. Γλέζου:

    «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία.

    Στην περίπτωση της Ηριάννας, ο νομικός κόσμος στην πλειοψηφία του, δεν μπορεί να εξηγήσει την σκληρή αυτή απόφαση.

    Η διεθνής πρακτική αποφεύγει να δεχτεί ένα ελλιπές αποτύπωμα dna σαν αποδεικτικό στοιχείο.

    Στην προκειμένη όμως περίπτωση, είναι το μοναδικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για πολύχρονη φυλάκιση ενός νέου ανθρώπου.

    Επείγει να δοθεί η αναστολή εκτέλεσης ποινής στην Ηριάννα.

    Είναι προφανές, ότι για την προστασία της ίδιας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, μέχρι να κριθεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό και για να μην φτάσουμε να μετράμε άλλη μια κατεστραμμένη ζωή, που θα έχει περάσει κάποια χρόνια και αυτή στις φυλακές, μέχρι να ακούσουμε την απόφαση «Αθώα» και να αναρωτηθούμε ξανά, αν τα χρόνια της άδικης φυλάκισης και σπίλωσης αποζημιώνονται.

    Περιμένω από την Δικαιοσύνη να δείξει την ευαισθησία της και να έχουμε στις 17 Ιουλίου την Ηριάννα ανάμεσά μας.

    Μανώλης Γλέζος

    Αθήνα- ΚΑΤ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.