ΑΝΑΦΟΡΑ: Το “πραγματικό Επενδυτικό Σχέδιο” της Ελληνικός Χρυσός #skouries


ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα: “Η μη εφαρμογή της ΑΕΠΟ της Ελληνικός Χρυσός και ποιο είναι τελικά το πραγματικό Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, κατόπιν των πρόσφατων ανακοινώσεων και των αδειοδοτήσεων της Φάσης ΙΙ του Υποέργου Ολυμπιάδας” κατατέθηκε σήμερα από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελλο και τις αρμόδιες για την περιβαλλοντική και την τεχνική αδειοδότηση υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Με δελτίο τύπου με ημερομηνία 28-4-2017 η Eldorado Gold ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ οτι εντός του Απριλίου έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Φάσης ΙΙ του υποέργου Ολυμπιάδας, χωρίς να έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες. Η υποχρέωση λήψης των νόμιμων αδειών (Άδεια Λειτουργίας του άρθρου 104 ΚΜΛΕ για το εργοστάσιο, Άδεια Λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα) δεν εξαρτάται από το αν η εταιρεία την ονομάζει “δοκιμαστική” ή “μη εμπορική” λειτουργία (non-commercial production). Με προηγούμενα δελτία τύπου η Eldorado ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ επίσης οτι ανέτρεψε ολοκληρωτικά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό εξόρυξης και απόθεσης αποβλήτων στις Σκουριές, χωρίς να ζητήσει καμμία σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Περιφρονώντας επιδεικτικά τις Ελληνικές αρχές η Ελληνικός Χρυσός προχωράει ολοταχώς στην υλοποίηση των σχεδιασμών της στη Χαλκιδική, οι οποίοι είναι τελείως διάφοροι από αυτά που αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011.

Σε όσους παρακολουθούν τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των στελεχών της μητρικής εταιρείας ήταν φανερό, ήδη από το 2011, οτι η Ελληνικός Χρυσός είχε τροποποιήσει μονομερώς το Επενδυτικό της Σχέδιο, αφαιρώντας το σημαντικότερο για το δημόσιο συμφέρον κομμάτι του, τη μεταλλουργία. Η παραβίαση της σύμβασης ήταν ήδη εκεί, από τον Ιούλιο του 2011, για όποιον ήθελε να τη δει. Το νέο σχέδιο ανακοινώνεται πλέον ανοιχτά σε μετόχους και οικονομικούς αναλυτές, αλλά όχι στο αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο και το αντισυμβαλλόμενο Ελληνικό Δημόσιο:

  • η Φάση ΙΙ της Ολυμπιάδας που τώρα (χωρίς άδειες) ξεκίνησε, παρατείνεται σε διάρκεια με αυξημένη παραγωγή,
  • Η Φάση ΙΙΙ που περιλαμβάνει τη μονάδα μεταλλουργίας και την παραγωγή καθαρών μετάλλων (δηλαδή τα δημόσια έσοδα) μετατίθεται χρονικά για το απώτερο μέλλον, κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ,
  • Πεντέμιση χρόνια μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η εταιρεία παραδέχεται οτι τα σχέδια για μονάδα μεταλλουργικής επεξεργασίας στο Μαντέμ Λάκκο είναι ακόμα σε “υπό ανάπτυξη”, δηλαδή πουθενά.
  • Ουσιαστικά ανακοινώνεται η κατάργηση της Φάσης ΙΙΙ και η αντικατάστασή της με μια παρατεταμένη και αυξημένης δυναμικότητας Φάση ΙΙ, κατά την οποία η εταιρεία θα εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή χαμηλής αξίας συμπυκνωμάτων, εισπράττοντας τα κέρδη της στην Κίνα και αποφεύγοντας την πληρωμή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα θα παραμείνει σε λειτουργία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα συνεχιστούν για πολύ περισσότερα χρόνια από τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ ή – το πιθανότερο – μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.
  • Στις Σκουριές, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός “βουνού” από απόβλητα εμπλουτισμού και στείρα μεταλλείου στο Λάκκο Καρατζά, η αδειοδότηση του οποίου απαιτεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νέες τεχνικές μελέτες.

Και ενώ αυτά ανακοινώνονται στο εξωτερικό, στην Ελλάδα κυβέρνηση και εταιρεία υποκρίνονται οτι είναι ακόμα σε ισχύ η ΚΥΑ ΕΠΟ που έχει προ πολλού καταστεί νομικά και ουσιαστικά νεκρή. Η Ελληνικός Χρυσός / Εldorado Gold όπως φαίνεται νιώθει οτι δεν δεσμεύεται από νόμους, εγκρίσεις και συμβάσεις. Απέναντι στην αυθαιρεσία και την απάτη της εταιρείας, έχουμε μια κυβέρνηση υποταγμένη και απρόθυμη να εφαρμόσει τη σύμβαση και το νόμο και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Aυτό που για εμάς είναι το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, η προστασία του τόπου και της υγείας των κατοίκων, δεν μπαίνει στη ζυγαριά κανενός από τους αντισυμβαλλόμενους.


5 απαντήσεις στο “ΑΝΑΦΟΡΑ: Το “πραγματικό Επενδυτικό Σχέδιο” της Ελληνικός Χρυσός #skouries”

  1. John σωστα τα λες, και ξερεις τι κανουν στους υπαλληλους ? τους “απολυουν” Αυτό θα κανουμε και εμεις. Φιλακια

  2. Μοιάζει δάσκαλος του είδους ο Υπ.ΠΕΝ στην τακτική της σταδιακής σώρευσης τετελεσμένων. Ωστε να δημιουργηθούν σύντομα συνθήκες μη δυνατότητας ή μη λόγου πια επιστροφής. Δια της ελεγχόμενης -ωστε να μη δημιουργήσουν έκρηξη- και βήμα-βήμα έγκρισης επί μέρους τεχνικών μελετών -πολλές από τις οποίες θα αποδειχτούν και αυτές ατελείς ή λανθασμένες. Και δια της άνεσης με την οποία, παριστάνοντας τον κουφό και αόματο, ανέχεται -αν δεν συμμετέχει κιόλας στο σχεδιασμό τους- τις αποικιοκρατικές πρακτικές της Eldorado.
    Τα πάντα όμως καταγράφονται από την ιστορία. Που δεν έχει κανένα λόγο να είναι ανεκτική και επιεικής με τους “διατελέσαντες υπουργούς”. Όσο γάτες και αν υπήρξαν στις δόξες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.