To Eυρωκοινοβούλιο καλεί (ξανά!) σε απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία


Eπτά χρόνια μετά το ιστορικό ψήφισμα για πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5/5/2010), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νέο ψήφισμά του ζητά ξανά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την τοξική ουσία, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλες αναρτήσεις σχετικά με το σημαντικότατο αυτό ψήφισμα. Προς το παρόν, αναδημοσιεύουμε το δελτίο τύπου των συναγωνιστών μας ενάντια στα τερατώδη μεταλλεία από τη Ρουμανία.

Τώρα περισσότερο από ποτέ: “Απαγoρεύστε το τοξικό κυάνιο!”

28 Απριλίου 2017 – Με ισχυρή πλειοψηφία, 566 υπέρ και 8 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε το κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει το συντομότερο δυνατόν τις εξορυκτικές δραστηριότητες με βάση το κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Απόβλητα της Εξορυκτικής Βιομηχανίας (2006/21/ ΕΚ). Η Οδηγία ρυθμίζει τη διαχείριση των αποβλήτων στις εξορυκτικές βιομηχανίες και εγκρίθηκε αρχικά ως συνέπεια της τραγικής διαρροής κυανίου από μονάδα επεξεργασίας χρυσού στη Baia Mare / Ρουμανία το 2000.

Η Οδηγία για τα Εξορυκτικά Απόβλητα και ο τρόπος εφαρμογής της από τα κράτη-μέλη αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας είναι προβληματική. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν πραγματικά πρακτικά προβλήματα με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (για εγκαταστάσεις Κατηγορίας Α), καθώς και με τις άδειες και τις επιθεωρήσεις (για όλους τους τύπους εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κατηγορίας Α). Ακόμα και μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι η μη εφαρμογή τους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο των συναφών εξορυκτικών δραστηριοτήτων  για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017 υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να μειωθεί η χρήση των πρωτογενών πόρων και να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση εν όψει της μετάβασης της ΕΕ σε κυκλική οικονομία.

“Η Οδηγία για τα Εξορυκτικά Απόβλητα προέκυψε από το ατύχημα της Baia Mare. Η ισχυρή πλειοψηφία χθες επιβεβαιώνει ότι η Οδηγία είναι επικίνδυνα αναποτελεσματική. Αν μη τι άλλο, ήταν καθαρή τύχη και όχι τα επαρκή μέτρα ασφαλείας που εμπόδισαν νέα ατυχήματα. Ωστόσο, η υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη ή την ευκαιρία και γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες κάλεσε την Επιτροπή να απαγορεύσει πλήρως τις τεχνολογίες  εξόρυξης με κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν “, λέει η Roxana Pencea -Bratadan από τη Συμμαχία BangBanCyanide.

“Όταν αρνήθηκε προηγουμένως να απαγορεύσει την εξόρυξη με βάση το κυάνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε οτι υπάρχει η Οδηγία για τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας, επιχειρηματολογώντας οτι θα αποτρέψει ατυχήματα. Η έκθεση που ήταν στη βάση της χθεσινής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η Οδηγία είναι αναποτελεσματική από την άποψη αυτή. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να μην δράσουν. Η απαγόρευση του κυανίου στην εξόρυξη δεν είναι μόνο μια υπεύθυνη απάντηση, αλλά και ένα καθήκον υπό το φως του επαναλαμβανόμενου αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, καταλήγει η Stephanie Roth από την καμπάνια Save Rosia Montana.

***

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

[1] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Απριλίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα μεταλλευτικά απόβλητα (2006/21 / ΕΚ) http://bit.ly/2oSEm27 και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας (A8-0071/2017) http://bit.ly/2pCZcGP


Μία απάντηση στο “To Eυρωκοινοβούλιο καλεί (ξανά!) σε απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία”

  1. Τσιπρα Σταθακη Ιγγγλεζη Ζουμπα ….Αν θέλατε να αποβάλετε την Ελντοράντο, εν μία νυκτί, θα είχατε καταγγείλει ως πλαστή και άκυρη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η (ο θεός να την κάνει…) επένδυση. Και θα χατε διακόψει ΚΑΘΕ εργασία, μέχρι να φτιαχτεί νέα, οριστική μελέτη (δηλαδή…ούτε στον αιώνα τον άπαντα!) που να αποδεικνύει ότι γίνεται ορθή διαχείριση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ποσοτήτων αρσενικού, στα εξορυκτικά υπολείμματα.
    Και για να δέσετε το γάιδαρό σας, θα ξαναδιαχωρίζατε την Ιερισσό και τις Σκουριές από τον Δήμο Αριστοτέλη!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.