Δεκαετές δικαστικό θρίλερ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στα Καναδικά δικαστήρια #skouries


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε την προσπάθεια της Alpha Group (Η. Visagie, D. Lean, J. Stephenson) και της συνεταίρου της ΤVX Gold το 1993 να αποκτήσουν την ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας μέσω μιας ιδιωτικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα, χωρίς διαγωνισμό. Δικηγόρος  των Alpha Group – TVX σε αυτή την εκτός νόμου συναλλαγή που σχεδιαζόταν ήταν ο κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, τον οποίο έχει προσλάβει τώρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης για να συνδράμει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη δικαστική διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον!

Εν τέλει η TVΧ, χρησιμοποιώντας τις αποκλειστικές πληροφορίες της Alpha Group, πέτυχε να αποκτήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας όμως αρνήθηκε να δώσει στους συνεταίρους της το συμφωνημένο ποσοστό. H Αlpha Group φυσικά δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και προσέφυγε στο δικαστήριο του Οντάριο. Mε απόφαση του Οκτωβρίου 1998, το δικαστήριο τους δικαίωσε αποδίδοντάς τους το 12%+12% των μεταλλείων.

Μπορεί λοιπόν το παράνομο σχέδιο Alpha Group – TVX – Δρυλλεράκη – Εθνικής Τράπεζας να μην ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, δεν ήταν όμως χωρίς συνέπειες: μας άφησε ως κληρονομιά το 24% των μεταλλείων της Χαλκιδικής στα χέρια της Alpha Group, με απόφαση Καναδικού δικαστηρίου. O “Ελληνικός ορυκτός πλούτος” αλλάζει χέρια εν αγνοία του κράτους, γίνεται παιχνίδι και έπαθλο απατεώνων και κερδοσκόπων.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε ένας δεκαετής δικαστικός μαραθώνιος (1995-2005) με διάφορα αρπακτικά να προσπαθούν να αποσπάσουν ένα κομμάτι από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

  • Ούτε η TVX ούτε η ΑΛΦΑ ικανοποιήθηκαν από την απόφαση και άσκησαν και οι δύο έφεση.
  • Παράλληλα, μια εταιρεία με το όνομα “1235866 Ontario Inc.” που εμφανίστηκε ως διάδοχος της Curragh Inc. προσέφυγε στα δικαστήρια του Οντάριο και της Αγγλίας κατά της Αlpha Group, διεκδικώντας και αυτη την ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ως διάδοχος της Curragh, στην οποία εργαζόταν ο Visagie πριν το 1993, ισχυριζόταν οτι της ανήκαν οι εμπιστευτικές πληροφορίες που έδωσε ο Visagie στην TVX και αφορούσαν την εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, η αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν $ 800 εκατ.
  • Toν Ιούλιο 1999, η TVX υπέγραψε συμφωνία με την 1235866, σύμφωνα με την οποία αν η αριθμημένη εταιρεία κατάφερνε να κερδίσει ένα ποσοστό των μεταλλείων, αυτό δεν θα αφαιρούνταν από το ποσοστό της TVX, αλλά από την Αlpha Group.
  • Οι δύο εφέσεις και η μήνυση της 1235866 εκδικάστηκαν όλες μαζί το Φεβρουάριο του 2000, Το Eφετείο επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου 1998 για το 12%+12%, ενώ απέρριψε το αίτημα της αριθμημένης εταιρείας για νέα δίκη.
  • Η TVX και η Alpha δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη χρηματική αποτίμηση του 12%+12% των μεταλλείων και στον τρόπο εφαρμογής της απόφασης. Έτσι τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε νέος κύκλος δικαστηρίων μεταξύ των δύο εταιρείων για τον προσδιορισμό του ποσού αυτού.
  • Το 2003 η TVX Gold συγχωνεύθηκε με την Kinross Gold. Στις 12.12.2003, η TVX-Kinross ήρθε σε Εξωδικαστικό Συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο βάσει του οποίου τα μεταλλεία πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου (και από εκεί σε άλλη εταιρεία, την Ελληνικός Χρυσός). Ακολούθησε νέα αγωγή από την Alpha Group, η οποία ισχυριζόταν οτι υπήρξε παραβίαση της δικαστικής απόφασης και ζητούσε επιπλέον αποζημίωση ύψους $ 50 εκατ (πηγή).
  • Το Νοέμβριο 2005, Kinross ανακοίνωσε ότι έκανε συμβιβασμό με την Alpha Group στα $8 εκατ (πηγή). Μυστήριο παραμένει το πώς η Alpha συμβιβάστηκε με αυτό το πενιχρότατο ποσό, καθώς και πώς το ποσοστό που ανήκε στην Alpha πουλήθηκε από το Χρήστο Πάχτα στην Eλληνικός Χρυσός (αντί € 11 εκατ. που το Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε).

Σε όλη τη δεκαετή διάρκεια των δικών και των εφέσεων, η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων  ήταν αυτή του αμέτοχου παρατηρητή. Με τον στημένο διαγωνισμό του Πάχτα του 1994 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παραδόθηκαν στην TVX Gold, αλλά όταν με την αγωγή της Alpha Group κόντεψαν να περάσουν σε άλλα χέρια – τρεις άσχετους ιδιώτες – ο Πάχτας και η κυβέρνησή του παρέμειναν απαθείς. Παρά τα μεγάλα λόγια, η υποτιθέμενη “επένδυση” δεν ενδιέφερε ποτέ κανέναν. Χωρίς να βγει ούτε μια ουγγιά χρυσού τα πλούσια ελληνικά μεταλλεία γέμισαν τις τσέπες πολλών αεριτζήδων, πολιτικών και παρατρεχάμενων. Είχε τον τρόπο του να “κερδίζει” πολιτική στήριξη ο Eike Batista της TVX – και γι’αυτό είναι σημερα στη φυλακή.

Ο Γ. Σταθάκης της “αριστερής” κυβέρνησης Τσίπρα παρέλαβε τη σκυτάλη της διαπλοκής και της παρανομίας από τους Πάχτα-Τσοχατζόπουλο-Παπακωνσταντίνου για να παραδώσει για δεύτερη φορά το μεγαλύτερο ορυκτό πλούτο της χώρας στους μεγαλομετόχους της Eldorado.


4 απαντήσεις στο “Δεκαετές δικαστικό θρίλερ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στα Καναδικά δικαστήρια #skouries”

  1. Προφανώς στην περίπτωση της διαιτησίας αυτής έχουμε μια α λα ελληνικά δοκιμαστική εφαρμογή της ISDS.
    O κ. Σταθάκης, ως ο αρμόδιος υπουργός που διαβουλεύθηκε για την υιοθέτηση και εφαρμογή της CETA, έχει και τη σχετική περιέργεια να δει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ISDS πιλοτικά στην περίπτωση Eldorado κατά Ελληνικού Δημοσίου. Και μαζί του έχουμε και εμείς την ίδια περιέργεια. Μόνο που εμείς έχουμε επί πλέον και τη σχετική ανησυχία.

  2. […] Τι μας νοιάζουν εμάς τα βάσανα ενός μεγαλολαμόγιου; Ο Άικε Μπατίστα άφησε τη σφραγίδα του και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Χαλκιδική, αφού το 1994 η εταιρεία του TVX Gold εμφανίστηκε ως ο «μεγάλος επενδυτής” και «σωτήρας” των απαξιωμένων τότε Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στην Ελλάδα όπου ευδοκιμούν τα λαμόγια παντός είδους, ο Άικε βρήκε όλα τα στοιχεία που θα του έφτιαχναν μια περιουσία: διεφθαρμένες κυβερνήσεις και πολύ χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα στο έδαφος που οι υπουργοί της εποχής διατυμπάνιζαν οτι θα έδιναν «σε όποιον τους έδινε 1 ευρώ”. H «δουλειά” συμφωνήθηκε κάτω από το τραπέζι με την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα και την εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου και «ευλογήθηκε” με ένα στημένο διαγωνισμό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της TVX από τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα. Τις διαπραγματεύσεις έκανε ο δικηγόρος Ιωάννης Δρυλλεράκης, μετέπειτα μέλος του Δ.Σ. της TVX, που πρόσφατα τον έβαλε ο κ. Σταθάκης να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον (!) στη διαιτησία με την Eldorado. Εξαιρετικά αποκαλυπτική ιστορία, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και τη συνέχειά της εδώ. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.