Τοξικά απόβλητα μεταλλείου δηλητηριάζουν ποταμό στη Ρουμανία (βίντεο) #skouries


Με αφορμή την τελευταία από μια μακριά σειρά τοξικών διαρροών από το μεταλλείο χαλκού Ρόσια Ποϊένι, που συνέβη στις 4 Απριλίου 2017, δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο από το Μining Watch Romania.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι οι μεταφρασμένοι υπότιτλοι του βίντεο.

Η δηλητηρίαση του ποταμού Άριες, μια ιστορία χωρίς τέλος

Το φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων της κοιλάδας Σέσι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Απόβλητα από το μεταλλείο χαλκού Ρόσια Ποϊένι απορρίπτονται εκεί καθημερινά.

Κάποτε υπήρχε ένα χωριό κάτω από το φράγμα, η Geamana, με πάνω από 1.000 ψυχές. Τώρα φαίνεται μόνο η μυτερή στέγη της εκκλησίας.

Οι ειδικοί το αποκαλούν “ωρολογιακή βόμβα”. Η αποκατάσταση αυτού του φράγματος θα κόστιζε 50 εκατ. ευρώ. Αλλά το Ρουμανικό κράτος δεν επένδυσε σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, το μεταλλείο Ρόσια Ποϊένι έλαβε νέα περιβαλλοντική έγκριση το 2014.

Η κρατική υπηρεσία κατά της διαφθοράς έλεγξε τη διαδικασία έκδοσης της άδειας και άσκησε διώξεις για διαφθορά. Ο πρώην διευθυντής της Cuprumin και άλλα δυο άτομα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης  με αναστολή.

Νέες διαρροές συμβαίνουν κάθε χρόνο και φτάνουν στον ποταμό Αριες. Η τοξική λάσπη περιέχει κάδμιο, χρώμιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και αρσενικό. Οι συγκεντρώσεις τους ξεπερνούν τα ανώτατα αποδεκτά κατά το νόμο όρια, ακόμα και κατά 10 φορές.

Το 2004, ο ποταμός έμεινε χωρίς χλωρίδα και πανίδα.

Το 2008, εκατομμύρια νεκρά ψάρια επέπλεαν για τρεις μέρες.

Το 2011, μια σωλήνα έσπασε και εκατοντάδες τόνοι αποβλήτων εμπλουτισμού διέρρευσαν στη συμβολή με τον ποταμό Άριες.

Το 2013, μια διαρροή σκότωσε 4 τόνους ψαριών.

Το 2017, στις 4 Απριλίου, συνέβη μια νέα διαρροή. 6000 κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων διερρευσαν στον ποταμό Άριες. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τη χρήση νερού από τον ποταμό.

 


2 απαντήσεις στο “Τοξικά απόβλητα μεταλλείου δηλητηριάζουν ποταμό στη Ρουμανία (βίντεο) #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.