Ψήφος ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ από τους πολίτες στην εξορυκτική βιομηχανία #skouries


Κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο “Ψήφο εμπιστοσύνης στην εξορυκτική βιομηχανία δίνουν οι πολίτες” το oryktosploutos.net παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Το θέμα της δημοσκόπησης ήταν οι προκλήσεις στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και η αντίληψη της κοινωνίας για την δυνατότητα ανάπτυξης του εξορυκτικού κλάδου”. Και τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτό που θα ήθελαν να πιστέψουμε ο ΣΜΕ και ο τίτλος του άρθρου. Συγκεκριμένα:

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ

56,3% των πολιτών λέει οτι η επέμβαση στο περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα δεν είναι ελεγχόμενη και με δυνατότητα αποκατάστασης

53% πιστεύει οτι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου των βιομηχανικών και εξορυκτικών έργων στη χώρα μας μάλλον δεν είναι αποτελεσματικοί

Μόλις 39,6% των πολιτών εμπιστεύονται τις αδειοδοτημένες εταιρείες εξόρυξης ορυκτών

62,1% θεωρεί οτι οι εταιρείες εξόρυξης εκμεταλλεύονται τον εθνικό πλούτο χωρίς να αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε στο κράτος

65,3% θεωρεί οτι οι εξορυκτικοί χώροι κάνουν τις περιοχές πλησίον της δραστηριότητας λιγότερο ελκυστικές προς κατοίκηση

Αυτή είναι η “ψήφος εμπιστοσύνης”;

ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ

Η μέθοδος των δημοσκόπων για να εκβιάσουν τις απαντήσεις που θέλει ο εντολέας τους είναι γνωστή και δοκιμασμένη: κατάλληλα διατυπωμένες ερωτήσεις που να μην αφήνουν στον ερωτώμενο περιθώριο να πει “όχι”. Έτσι:

85,9% των πολιτών θεωρούν την εξορυκτική δραστηριότητα σημαντική για την ελληνική οικονομία (γενικώς και αορίστως)

87,7% είναι θετικό στη συνέχιση επενδύσεων σε τομείς όπως μεταλλεία, ορυχεία ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως διασφαλίζονται από το κράτος και τους ανεξάρτητους φορείς

79,6% είναι θετικό στο ενδεχόμενο συνέχισης της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής με τις προαναφερθείσες ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Αλλά οι πολίτες έχουν ήδη απαντήσει οτι θεωρούν ανεπαρκείς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν εμπιστεύονται τις εκμεταλλεύτριες εταιρείες. Σε οτι αφορά δε ειδικά την Ελληνικός Χρυσός που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, έχει αποδειχθεί πώς ούτε τους περιβαλλοντικούς όρους τηρεί αλλά ούτε καν τον βασικότερο όρο της σύμβασής της με το κράτος. Κατά συνέπεια, η τήρηση των όρων δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και να θεωρείται δεδομένη σε μια ερώτηση που ζητά ως απάντηση μόνο ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Αυτά είναι γνωστά κόλπα των δημοσκόπων και είναι πλέον αντιληπτά από όλους.

Είναι φανερό οτι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κάθε άλλο παρά θετικά είναι για το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων που την παρήγγειλε. Δεν είναι πρόβλημα εικόνας, είναι πρόβλημα ουσίας. Η εξορυκτική βιομηχανία, στο σύνολό της, έχει πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξει αν θέλει να αρχίσει να γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες. Σίγουρα δεν θα το καταφέρει με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα: χάντρες, καθρεφτάκια, ψέμματα, λαδώματα, αδιαφάνεια, απάτες, διαπλοκή, συκοφάντηση και στοχοποίηση όσων αντιδρούν. Και σίγουρα δεν θα το καταφέρει όσο ο Σύνδεσμος και τα μέλη του στηρίζουν εταιρείες-απατεώνες και  έργα φαραωνικά που δεν μπορούν με τίποτα να γίνουν αποδεκτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.