Eldorado Gold: Απολογισμός αντί απολογίας #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

met290216

Προχθές μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις της Eldorado Gold που αφορούν τον προκαταρτικό επιχειρησιακό απολογισμό για το 2016 και τις προβλέψεις για το 2017.

http://www.eldoradogold.com/news-and-media/news-releases/press-release-details/2017/Eldorado-Announces-Preliminary-2016-Operational-Results-and-2017-Guidance/default.aspx

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα ειδικότερα διαβάζουμε:

“EΛΛΑΔΑ

Ολυμπιάδα

Η Φάση ΙΙ συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού να αναμένεται στο στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η συνολική επένδυση κεφαλαίου των $85 εκατ. για το 2017 περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εργοστασίου της Φάσης ΙΙ, γενικά έξοδα και κεφάλαιο που σχετίζεται με την προώθηση της Φάσης ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης κατασκευής του χώρου απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακκα,  μαζί με την ανάπτυξη υπόγειων έργων και τη διαχείριση νερών.

Σκουριές

Η επένδυση κεφαλαίου στις Σκουριές για το 2017 αναμένεται να είναι $170-200 εκατ, χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου 2016 (που ήταν $240-260 εκατ), κυρίως λόγω της ευελιξίας στο σχέδιο διάθεσης κεφαλαίου σε συνδιασμό με πρωτοβουλίες μείωσης κόστους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα ποσά θα διατεθούν για τη συνέχιση κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού και της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων. Συνεχίζεται η ανάπτυξη της υπόγειας στοάς που θα επιτρέψει την εξόρυξη υλικού από τα υπόγεια, πολύ σύντομα μετά το ξεκίνημα του open-pit που προγραμματίζεται για το 2019.

Στρατώνι

Κατά το 2017, το Στρατώνι αναμένεται οτι θα επεξεργαστεί 200.000 tonnes μεταλλεύματος με περιεκτικότητα σε μόλυβδο 6,0%, ψευδάργυρο 9,7% zinc και 155 γραμμάρια ανά τόνο αργύρου. Τα κεφαλαιακά έξοδα για τη χρονιά αναμένεται να φτάσουν συνολικά στα $20,0 εκατ., στα οποία περιλαμβάνεται η ανανέωση και αντικατάσταση του υπόγειου εξοπλισμού και η ανάπτυξη υπόγειων έργων”.

Παρατηρεί κανείς οτι τίποτα δεν αναφέρεται για προβλεπόμενες δαπάνες που θα είχαν κάποια σχέση με την δημιουργία μεταλλουργικής μονάδας στο Στρατώνι. Εκείνης, που σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, θα αποτελούσε την καρδιά της όλης μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας στην ανατολική Χαλκιδική. Της μεταλλουργικής μονάδας που θα παρήγαγε εντός της χώρας τα υψηλής προστιθέμενης αξίας καθαρά μέταλλα: χαλκό, χρυσό και άργυρο. Αυτής που, ως έννοια, αποτέλεσε το καταλυτικό επιχείρημα υπέρ του αναμενόμενου δήθεν μεγάλου όφελους για την εθνική μας οικονομία.

Για το Στρατώνι, την υποτιθέμενη έδρα της παραγωγικής μονάδας καθαρών μετάλλων, προβλέπεται στον απολογισμό και τις προβλέψεις της εταιρείας η μικρότερη σε σχέση με τα άλλα δύο μεταλλεία κεφαλαιακή δαπάνη, και αυτή μόνο για τις τρέχουσες υπόγειες εργασίες του. Τίποτα περί μεταλλουργίας στο προκείμενο. Και τίποτα στο βάθος του τούνελ.

Γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο οτι η εταιρεία θέλει να συνεχίσει να εργάζεται με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με εκείνο το οποίο υπέβαλλε στο Ελληνικό Δημόσιο και για το οποίο πήρε τη σχετική έγκριση.

Ο προκαταρτικός απολογισμός του 2016 και οι προβλέψεις της εταιρείας για το 2017 απευθύνονται βέβαια στους ξένους που θα ήθελαν να επενδύσουν σε μετοχές της εταιρείας. Οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς για το κατά πόσον όλα τα υψηλής προστιθέμενης αξίας εμπορεύσιμα μέταλλα τα προερχόμενα από τα τρία εδώ μεταλλεία ανακτηθούν τελικά στη χώρα μας ή στην όποια άλλη όπου στέλνονται -όπως στέλνονται τώρα(*) και όπως ευελπιστεί η εταιρεία πως θα στέλνονται και στο μέλλον- τα μεταλλευτικά συμπυκνώματα από Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι.

Σε όποιον τυχόν αναρωτιέται γιατί βολεύει τόσο στην εταιρεία να μην παράγονται εδώ τα καθαρά μέταλλα και αντ’ αυτού να στέλνονται έξω τα παραγόμενα από τα τρία μεταλλεία μικρής αξίας απλά συμπυκνώματα, η απάντηση είναι γιατί η εταιρεία θέλει να επιλέγει εκείνη τελικά τη χώρα όπου η ανάκτηση των καθαρών μετάλλων συνεπάγεται για την ίδια τη μικρότερη φορολόγηση. Αλλά, και περισσότερο ακόμα, γιατί η εταιρεία έτσι απαλλάσσεται από όλα τα μεγάλα κεφαλαιακά έξοδα που θα απαιτούσε η εγκατάσταση μιας πολυδάπανης μεταλλουργικής μονάδας στο Στρατώνι (μαζί με το συνοδό εργοστάσιο παραγωγής θειϊκού οξέος και με την αναγκαία γι’ αυτό σημαντική αναβάθμιση του λιμανιού του Στρατωνίου). Αν ήταν να επιβαρυνθεί η εταιρεία και με αυτά τα κόστη, τότε το all in sustaining cost per ounce δεν θα ήταν 915 δολλάρια αλλά σημαντικά υψηλότερο, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το περιθώριο κέρδους της.

Αλλά θα ρωτήσει κάποιος: Μα η ίδια η εταιρεία δεν ήταν εκείνη που πρότεινε και υποστήριξε τη δημιουργία της μεταλλουργικής μονάδας στο Στρατώνι; Και οι αντιδρώντες δεν ήταν εκείνοι που την πολέμησαν; Αυτό είναι γεγονός. Φταίνε για όλα οι πολέμιοι που πεισμάτωσαν και δεν θέλαν να αναπνέουν αρσενικό. Μια ζωή αντίδραση.

(*)Το έχω ξαναγράψει, τα βλέπουμε να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς μπροστα στα μάτια μας και κάτω από τη μύτη μας. Μέσα στα containers των φορτωμένων πλοίων που ξεμακραίνουν προς το μεγάλο Καραμπουρνού. Αλλά έτσι, κατά εκπρόσωπο της εταιρείας, ζωντανεύει και το λιμάνι μας. ‘Όπως ζωντάνευαν και τα λιμάνια από όπου ξεκινούσαν φορτωμένα τα πλοία των conquistadοres.


2 απαντήσεις στο “Eldorado Gold: Απολογισμός αντί απολογίας #skouries”

  1. Ηθικόν δίδαγμα : δε συμφέρει – δεν παράγω ούτε εισάγω ρεύμα !
    http://energypress.gr/…/sta-oria-ton-dynatotiton-toy-energe…
    Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.
    Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.
    Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.
    Στο μεν αέριο δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία.
    Έχουμε “πιάσει” τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.
    Στο δε ηλεκτρικό σύστημα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
    Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες για την αποθείωση, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ.
    Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν – και προβλέπεται να έχουν – μειωμένη παραγωγή.
    Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.
    Μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
    Να λειτουργήσουν τρεις μονάδες αερίου περίπου 1000MW (Κομοτηνή, Λαύριο και Ήρων) με πετρέλαιο
    Να επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ενέργειας έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα
    Να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίες
    Με αυτά τα δεδομένα το κύριο βάρος για να κρατήσει το σύστημα πέφτει στα υδροηλεκτρικά τα οποία πιθανόν στην πράξη να ξεπεράσουν ακόμη και τις 35 χιλ MWh.
    Και βέβαια προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα.
    Πρακτικά υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο.
    Ηθικόν δίδαγμα : οι ΑΠΕ είναι μια απάτη !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.