Μαζικός θάνατος χιλιάδων πουλιών στη Μοντάνα από τα τοξικά νερά μεταλλείου χαλκού #skouries


3999

Στις 28 Νοεμβρίου, αρκετές χιλιάδες χήνες του χιονιού βρήκαν το θάνατο στα τοξικά και γεμάτα με βαρέα μέταλλα νερά ενός παλιού επιφανειακού μεταλλείου χαλκού στο Butte της Μοντάνα.

Το διαβόητο Berkeley Pit είναι ο κρατήρας ενός παλιού μεταλλείου χαλκού που λειτούργησε από το 1955 μέχρι το 1982 και τώρα είναι ενταγμένο στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα Superfund, για τις εξαιρετικά ρυπασμένες περιοχές. Ο κρατήρας έχει έκταση 2.800 στρέμματα και βάθος 213 μέτρα και τώρα είναι γεμάτος με όξινο, τοξικό νερό, με υψηλές περιεκτικότητες αρσενικού, καδμίου, κοβαλτίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων ανόργανων ρύπων. Είναι και τουριστικό αξιοθέατο, γιατί κάποιοι πληρώνουν $2 για να δουν αυτή τη “λίμνη” με το κόκκινο  νερό!

bp_05_0

Περίπου 10.000 πουλιά κατέβηκαν στο Berkeley Pit στις 28 Νοεμβρίου. “Το νερό ήταν άσπρο από τα πουλιά” είπε ο υπεύθυνος μιας από τις εταιρείες που συνδιαχειρίζονται το πρώην μεταλλείο. Οι αρχές δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν πόσες χιλιάδες πουλιά βρήκαν το θάνατο.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το Νοέμβρη του 1995, 342 νεκρές χήνες βρέθηκαν να επιπλέουν στο τοξικό νερό. Η εταιρεία αρχικά αρνήθηκε οτι για τους θανάτους έφταιγε το νερό.

“Οι νεκροψίες επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι από την αρχή είχαν υποπτευθεί. Οι χήνες είχαν υποκύψει αφού ήπιαν νερό που είναι αρκετά όξινο για να λιώσει την ατσάλινη προπέλα μιας βάρκας και γεμάτο με δηλητηριώδη μέταλλα, κυρίως χακό, κάδμιο και αρσενικό. Σε όλα τα πουλιά στα οποία έγινε αυτοψία, η στοματική κοιλότητα, η τραχεία και ο οισοφάγος, καθώς και τα τα όργανα του πεπτικού συστήματος, όπως το στομάχι και τα έντερα, ήταν γεμάτα εγκαύματα και χαίνουσες πληγές”, έγραψε το Harper’s το 1996.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αίτια αυτής της τραγωδίας, δηλαδή για το γιατί βρέθηκαν εκεί τα πουλιά: οτι τα σμήνη που μετανάστευαν έπεσαν σε καταιγίδα και έψαχναν νερό που δεν ήταν παγωμένο για να κατεβούν, οτι ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός καθυστέρησε τη μετανάστευσή τους, οτι έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός των χηνών και έτσι βρίσκονται σε μέρη όπου ιστορικά δεν υπήρχαν κλπ.

Ως συνήθως, φταίνε τα αθώα θύματα. Το οτι υπάρχει μια “λίμνη”  με νερό που σκοτώνει φαίνεται να το βρίσκουν όλοι φυσιολογικό.

Με πληροφορίες από την Washington Post


Μία απάντηση στο “Μαζικός θάνατος χιλιάδων πουλιών στη Μοντάνα από τα τοξικά νερά μεταλλείου χαλκού #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.