Εκδικητική και τιμωρητική η καταδίκη των τριών αγωνιστών #skouries


Δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης για την καταδίκη τριών κατοίκων Ιερισσού σε 1 έτος φυλάκισης με τριετή αναστολή για “αντίσταση”. Η δίκη αφορούσε τα γεγονότα της 14ης Φεβρουαρίου 2014 στο “Χοντρό Δέντρο”, δηλαδή τη διασταύρωση προς το μεταλλείο Σκουριών:

15202628_1834304093511851_3525540747499228104_n

“Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκδικής την 1/12/2016, που κατέληξε στην αναιτιολόγητη και γι’ αυτό προκλητική καταδίκη 3 κατηγορούμενων κατοίκων της Ιερισσού για την πράξη της δήθεν αντίστασης κατά τη σύλληψή τους, σε συγκέντρωση καθιστικής διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την 14/2/2014 στη θέση «Χονδρό Δένδρο», επιβεβαιώνει δυστυχώς το γεγονός ότι οι ποινικές δίκες επιχειρείται να αποτελέσουν αιχμηρότατο πολιτικό εργαλείο για το κίνημα των Σκουριών.

Η χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο παραδοχή ενός κατασκευασμένου, αντιφατικού και καταφανώς ψευδέστατου κατηγορητηρίου, η εκ του αποτελέσματος μεροληπτική αντιμετώπιση των 6 μαρτύρων υπεράσπισης και ακόμη χειρότερα η ηχηρή απαξίωση του γεγονότος ότι από τους 10 συνολικά μάρτυρες κατηγορίας (8 εκ των οποίων αστυνομικοί και οι 2 εργαζόμενοι της El Dorado) οι 9 κατέθεσαν με βεβαιότητα ότι δεν είδαν καμία πράξη αντίστασης από τους 3 κατηγορούμενους κατοίκους, ενώ ο 10ος (που ήταν και ο μόνος που κατέθεσε διαφορετικά) υπέπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις, οι οποίες παρέμειναν ακάλυπτες από τα ίδια τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και τις καταθέσεις των ίδιων των συναδέλφων του που ξεκάθαρα τον διέψευσαν, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση, εξόχως εκδικητική και τιμωρητική για τους κατοίκους της Χαλκδικής και το γενναίο κίνημά τους.

Κι ακόμη χειρότερα καταδεικνύει ότι ο δικαστικός μηχανισμός, που κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις παρανομίες της εταιρείας και του Μπόμπολα, αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο για την προώθηση κι εφαρμογή των πιο ακραίων αντιδραστικών επιλογών και απομακρύνεται τελείως από το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το λαϊκό έλεγχο, κινούμενος σταθερά στον άξονα μιας διατυπωμένης πλέον σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των δομών του συστήματος και των «ύποπτων» δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια ώρα που στον Κάκκαβο έχουν αποψιλωθεί 100άδες στρέμματα αρχέγονου δάσους, έχουν διανοιχθεί στοές αποστράγγισης του βουνού και νέοι δρόμοι-λεωφόροι για τη διέλευση των οχημάτων και μηχανημάτων της εταιρείας, το υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των μεταλλείων έχει ήδη αλλοιώσει τη σύσταση του νερού, υπάρχουν σοβαρά ατυχήματα διαρροής αρσενικού, έχουν δηλητηριασθεί υδάτινοι πόροι με βαρέα μέταλλα, τα θεμέλια του εργοστασίου εμπλουτισμού που θα επεξεργάζεται καθημερινά τόνους μεταλλεύματος ολοκληρώθηκαν και η εξόρυξη οδεύει προς υλοποίηση, αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες αλλά και οι πραγματικές διαθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας οριστικά και τις τελευταίες τυχόν αυταπάτες:

σ’ αυτήν λοιπόν την κυβέρνηση, που ξεπούλησε και πρόδωσε με τον πιο ελεεινό τρόπο το κίνημα στις Σκουριές, συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων, ως τσιράκι των πολυεθνικών και των μαφιόζων του ευρώ , που επιλέγει σταθερά πλέον να λογοδοτεί μόνο στην Ε.Ε., το κεφάλαιο, τους δανειστές και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι στο λαό και τις τοπικές κοινωνίες, της ταιριάζει απόλυτα αυτό που κάποτε έγραφε ο Λουντέμης: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια που δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα έλεγαν»…

Θεσσαλονίκη 1/12/2016

Η συνήγορος υπεράσπισης
Αρετή Δ. Σκουνάκη”


8 απαντήσεις στο “Εκδικητική και τιμωρητική η καταδίκη των τριών αγωνιστών #skouries”

  1. Για εμένα, είναι απλά προδότες. Προδίδουν την πατρίδα, την κοινωνία και κάθε έννοια ηθικής επειδή “δεν μπορούν να κάνουν αλλοιώς, αφού έχουν ανάγκη”. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, όλοι οι προδότες είναι ίδιοι. Άραγε έως που μπορεί να φτάσουν “από ανάγκη”?.

    • -> Louis<- Ειλικρινά δεν ξέρω, πες μου εσύ που φαίνεται να ξέρεις, αφού λες "σιγά τα ωά", τι θα γίνει αν κάποιος από τους τιμωρηθέντες, ασκώντας συνταγματικό του δικαίωμα σε ειρηνική διαμαρτυρία, συλληφθεί για "αντίσταση" και "παρακώλυση…" και καταδικαστεί για αυτά. Ουσιαστικά αυτή η 1η ποινή ("σιγά τα ωά") κάτι τέτοιο ήταν. Τι γίνεται η αναστολή σε αυτή την περίπτωση?

  2. […] ο ένας και 6 μήνες με αναστολή οι δύο άλλοι. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε από το τριμελές πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής σε 1 […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.