Προκλητική συνέχιση-σκάνδαλο βωξιτικής δραστηριότητας στους Δελφούς #skouries


delfoi_0

Η κρίση βαθαίνει, η λεηλασία της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες από την διαπλοκή και την διαφθορά εξαθλιώνει όλο και περισσότερους Έλληνες. Η νέα Κυβέρνηση έχει σημαία την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, ως μόνο παυσίπονο στο δράμα του λαού. Η οικονομική ανάπτυξη είναι η μόνη ελπίδα για να μειωθεί η επερχόμενη γενοκτονία των Ελλήνων από την πείνα.

Στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, εκεί που άρχισε να χτυπά η καρδιά του Τουρισμού στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, ο τουρισμός εκδιώχθηκε χάριν των συμφερόντων εξόρυξης βωξίτη και έφτασαν να έχουν την πρωτιά στην φτώχεια, ακόμη και στην περίοδο ευημερίας της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, το σκάνδαλο των συμφερόντων που επιχειρούν να μετατρέψουν και με επίσημες αποφάσεις το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σε μεταλλευτική περιοχή συνεχίζεται και αναπτύσσεται κατά τα πρότυπα των υπανάπτυκτων χωρών.

Η υπόθεση συγκαλύφθηκε και προωθήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και η παρούσα Κυβέρνηση αρνείται να δώσει οριστικό τέλος. Αρνείται να κάνει τα αυτονόητα, να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος, να γκρεμίσει το τείχος των αποφάσεων που έστησε η διαπλοκή και η διαφθορά φυλακίζοντας τους Δελφούς στην τριτοκοσμικού τύπου μεταλλευτική προοπτική. Ήρθαν θα φύγουν και αυτοί κάποτε και η Ιστορία θα τους καταγράψει πιθανά σε μία από τα ίδια; Αδιάφορο. Αλλού βρίσκεται η ουσία.

Οι καταγγελίες από το 2009 και μέχρι πριν λίγους μήνες πως οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις βωξίτη στην καρδιά του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου, δίπλα στο λιμάνι της Ιτέας, έχουν καταπατήσει πολλαπλά τον σχετικό Νόμο και πλήθος άλλων Νόμων παραμένουν αναπάντητες. Παρανομία στην παρανομία, οι εγκαταστάσεις αυτές κυριάρχησαν στο Τοπίο που κατά τα άλλα προστατεύτηκε από τουριστικές και αγροτικές μονάδες, οδηγώντας τους Δελφούς από πρωτοπόρο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας πριν πενήντα χρόνια σε μονοήμερη εκδρομή και πανελλαδικά πρώτον σε φτώχια και ανεργία.

Ξανά και ξανά και ξανά οι ίδιες καταγγελίες με όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία κάθε φορά, αλλά απάντηση καμία. Διαφθορά, εκβιασμός, κατάλληλοι εξαπατημένοι βλάκες σε θέσεις ευθύνης; Τι σημασία έχει; Ευθύνη της Πολιτείας είναι να απαντήσει και σε αυτό. Ποιάς Πολιτείας όμως; Ποιάς Κυβέρνησης, Ποιών Υπουργείων; Όταν πρώτα απ΄ όλα δεν δίνουν τέλος στο σκάνδαλο που εξελίσσεται;

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το σκάνδαλο είναι όλο και πιο γυμνό. Η πίεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής προς την αποκάλυψή του αναγκάζουν σε όλο και πιο απροκάλυπτες και προκλητικές ενέργειες. Εκτίθενται όλο και περισσότερο. Και δεδομένου ότι εκτός από τον ντόπιο πολύπαθο πληθυσμό και την πείνα του, το θέμα των Δελφών είναι παγκόσμιο και παρακολουθείται από πολλά κέντρα, η χώρα μας διασύρεται πλέον πέραν των συνόρων της. Εκτός από το πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που έχουν κατατεθεί με τις καταγγελίες όλα αυτά τα χρόνια, συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φώς πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο, και τον πλέον αγαθό.

Πρόσφατα έργα κόμβων σύνδεσης των εγκαταστάσεων αυτών με την Εθνική Οδό, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όταν δόθηκε η άδεια δεν υπήρχε νόμιμη σύνδεση. Το Ελληνικό Κράτος, έδωσε άδεια το 2013 με τον όρο ότι η εταιρία βωξίτη θα πρέπει σε τρία χρόνια να ολοκληρώσει την κατασκευή οδικού κόμβου σύνδεσης των εγκαταστάσεων με την Εθνική Οδό. Άδεια λειτουργίας χωρίς να είναι έτοιμος ο κόμβος δεν δίνεται σύμφωνα με την σχετική Νομοθεσία, για ευνόητους λόγους ασφάλειας. Χάριν της διαπλοκής όμως έγινε και αυτό ….. .

Πρόσφατα, λίγες εβδομάδες πριν αναγκαστούν να συζητήσουν το θέμα στο ΣτΕ (πόσες αναβολές να δώσουν πιά και σε αυτό;…), η εταιρία βωξίτη άρχισε να φτιάχνει τον κόμβο που έπρεπε να είναι ήδη έτοιμος! Η άδειά της σήμερα είναι άκυρη. Είχαν τρία χρόνια και ο κόμβος έπρεπε να είναι έτοιμος. Δεν τρέχει τίποτα όμως. Ούτε εισαγγελέας, ούτε αυτόφορα ούτε συλλήψεις.

Στις 19/9/2016 έγινε δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Κο Κυριακόπουλο, τον Κο Σανούδο κ.λ.π. εκπροσώπους την εταιρείας ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ, νυν ΕΛΜΙΝ, πρώην S&B, διότι κατέθεταν αιτήσεις (και οι τοπικές αρχές τους έδιναν εγκρίσεις και τα Υπουργεία υπέγραφαν άδειες ) χωρίς να αναφέρουν ότι η περιοχή βρισκόταν σε προστατευόμενη περιοχή, το Δελφικό Τοπίο! Και μόνο το ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας παραπέμφθηκαν σε δίκη επιβεβαιώνει ότι οι καταγγελίες που αποσιώπα η Πολιτεία μέχρι και σήμερα Νοέμβριο του 2016 είχαν δίκιο.

Τι έγινε στην δίκη; Αθωώθηκαν ισχυριζόμενοι ότι δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώνουν αυτό στις δημόσιες Υπηρεσίες όταν ζητούσαν άδειες!!! Το ότι οι άδειες του 2013 και μετά δόθηκαν ενώ οι καταγγελίες είχαν από το 2010 επανειλημμένα ενημερώσει όλες τις Υπηρεσίες και τα Υπουργεία για τις καταπατήσεις του Δελφικού Τοπίου αποτέλεσε λεπτομέρεια. Η άδεια του 2013 δόθηκε ενώ οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν επι δεκαετίες καταπατήσει επαναλαμβανόμενα τον Νόμο περί προστασίας του Δελφικού Τοπίου φτιάχνοντας ότι πιο άσχημο υπάρχει παγκοσμίως για το Τοπίο, μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Σκάνδαλο και ντροπή ο ισχυρισμός ότι δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώνουν στις αιτήσεις τους; Τι σχόλιο να κάνουμε για την απόφαση του Δικαστηρίου;

Το ψέμα έχει όμως κοντά πόδια. Σε κάθε βήμα που κάνουν προς το να μετατρέψουν το μνημείο των Δελφών σε νταμάρια μεταλλείας τους εκθέτει όλο και περισσότερο. Οι νέες πληροφορίες είναι ότι στις 19/9/2016 που έγινε το περιβόητο δικαστήριο, δεν παρέστη ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας που ήταν η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Αυτοί δηλαδή που θα βεβαίωναν εάν η S&B έπρεπε να δηλώνει στις αιτήσεις της εάν ο χώρος βρισκόταν σε προστατευόμενη περιοχή (μιάς και οι δικαστές δεν ήξεραν !). Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης ήταν παρόν όλες τις φορές που πήρε αναβολή η υπόθεση. Για την συγκεκριμένη μέρα όμως, την μέρα που η S&B (ή όπως αλλιώς λέγεται) δεν μπορούσε να πάρει άλλες αναβολές, που το δικαστήριο θα γινόταν σίγουρα, ξέχασαν να στείλουν κλήτευση στον μάρτυρα κατηγορίας ! Πόσα θαυμαστικά να βάλει κανείς σε αυτό μετά από όσα έχουν προηγηθεί !!!

Εάν τα Υπουργεία αναγνωρίσουν έστω τις μισές από τις παρανομίες που έχουν καταγγελθεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να πάρουν και τις άδειες πίσω αλλά απ’ ότι φαίνεται … η συγκάλυψη καλά κρατεί. Και χωρίς κανένα επιχείρημα που να στέλνει στον καιάδα την υγεία των κατοίκων της Ιτέας και την περιβαλλοντική και φυσική μας κληρονομιά των Δελφών, χάριν της οικονομίας. Διότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαπλοκή ζημιώνει και την τοπική οικονομία και την Εθνική οικονομία.
Και όσο λέμε ότι έχουν πιάσει πάτο, τόσο η διαπλοκή αποδεικνύει ότι πάτος δεν υπάρχει

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2016, μετά από πάνω από τέσσερεις αναβολές , συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων και φορέων της περιοχής κατά της έγκρισης συνέχισης της λειτουργίας των παράνομων εγκαταστάσεων βωξίτη.

Στις 6/12/2016, σε ένα ακόμη δικαστήριο της Άμφισσας, δικάζονται μετά από αναβολές οι υπεύθυνοι της ίδιας εταιρείας για παραβιάσεις όρων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και όρων της αδειοδότησης για εξορύξεις στην θέση Βλαχοθανάση στην περιοχή Λιδωρικίου.

Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα; Ή αθωώνονται ή τους επιβάλλονται κάποια πρόστιμα, ψίχουλα για τα υπερκέρδη που έχουν επί δεκαετίες ασκώντας την μεταλλεία στην γη των Δελφών και τσεπώνοντας τα περιβαλλοντικά έξοδα που θα έκαναν εάν τηρούσαν τους Νόμους και τους κανόνες. Συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να δώσουν δουλειά σε όλους; Γιατί; Για να πάρουν αέρα οι νηστικοί και να ζητάνε εφαρμογή των Νόμων; Παλιά, διεθνής συνταγή.

Όλα τα μέτωπα είναι πλέον ανοιχτά και όλοι βρίσκονται προ των ευθυνών τους. Περισσότερη δημοσιότητα δεν μπορεί να έχει το θέμα, περισσότερες καταγγελίες και προσφυγές δεν μπορούν να υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να πει πλέον δεν ήξερα. Η συνέχεια θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.


Μία απάντηση στο “Προκλητική συνέχιση-σκάνδαλο βωξιτικής δραστηριότητας στους Δελφούς #skouries”

  1. ΑΣΧΕΤΟ αλλα μαζί και ΣΧΕΤΙΚΟ:

    “Αύριο Τρίτη 29/11 δικάζονται 5 συναγωνιστές μας από την Κερατέα για τα επεισόδια των πρώτων ημερών της εισβολής (15/12/2010) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Πούλμαν αναχωρεί το πρωί στις 8 παρά τέταρτο από το Δημαρχείο Κερατέας”

    http://antixyta.blogspot.gr/2016/11/2911-5.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.