Η Outotec κάνει την πάπια για το flash smelting #skouries


1000px-outotec-logo-svg

Η Outotec είναι η  Φινλανδική εταιρεία που ανέπτυξε την πυρομεταλλουργική μέθοδο flash smelting και εμπορεύεται το know-how. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων σε μεγάλο αριθμό εργοστασίων σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και πουθενά σε συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό μεγαλύτερη του 0,3-0,5%. Στην Ελλάδα προτάθηκε η χρήση της από την Ελληνικός Χρυσός σε μίγμα συμπυκνωμάτων με αρσενικό 8-10% και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με σκοτεινές διαδικασίες το 2011.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια και να πιστοποιηθεί με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΝ η ακαταλληλότητα της μεθόδου για τα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής. Η απάτη ήταν φανερή σε οποιον έψαχνε λίγο τη σχετική βιβλιογραφία, όπως ήταν φανεροί και οι τρομακτικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τις θανατηφόρες διαφυγές αερίων αρσενικού, σε περίπτωση εφαρμογής της.

Η Ελληνικός Χρυσός κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ εξαπατώντας το Δημόσιο με μια μέθοδο μη εφαρμόσιμη και γι’ αυτό έχει μεγάλη ευθύνη και η Οutotec. Στα 5 χρόνια που  μεσολάβησαν, στις Σκουριές συντελέστηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή ενώ 450 άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια για μια δραστηριότητα της συμφοράς που δεν έπρεπε ποτέ να έχει εγκριθεί.

H Φινλανδική εταιρεία δέχτηκε ερωτήσεις στο Twitter, από εμάς και από άλλους χρήστες αγανακτισμένους με την Eldorado και την Ελληνική θυγατρική της που επιχείρησαν μια τόσο χονδροειδή απάτη και νόμιζαν οτι κανείς δεν θα το πάρει χαμπάρι:

– “Αγαπητή Outotec, μπορείς να υποδείξεις μία βιομηχανία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί το flash smelting με περιεκτικότητες αρσενικού 8-10%, σαν αυτή που ετοιμάζετε για τις Σκουριές [το Μαντέμ Λάκκο];”

– “Αγαπητή Outotec, στην Ελλάδα διακινδυνεύεται η φήμη σας. Στηρίζετε τους ισχυρισμούς της Eldorado Gold οτι είναι εφικτό το  flash smelting με 8% αρσενικό [στο συμπύκνωμα];”

H στερεότυπη απάντηση προς όλους ήταν:

– “Οι επιστημονικές συζητήσεις με την Eldorado Gold και τις Ελληνικές αρχές συνεχίζονται και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες”.

%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%baouto1

Φυσικά επιμείναμε,  χωρίς να περιμένουμε πλέον απάντηση:

– “Outotec, δεδομένου οτι ήδη έχετε διαβεβαιώσει τις Ελληνικές αρχές οτι στηρίζετε πλήρως την Eldorado, η ερώτηση αυτή απαντιέται με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ”

– “Outotec, επίσης διαβεβαιώσατε το ΣτΕ οτι το flash smelting είναι εφικτό με 8% αρσενικό και έτσι αυτό αποφάσισε υπέρ της Eldorado Gold. Παρακαλώ επιβεβαιώστε”

– “Επίσης Outotec, καμμία συζήτηση δεν συνεχίζεται. Η μελέτη της μεταλλουργίας flash smelting της Eldorado Gold απορρίφθηκε από το Υπουργείο”

outo3outo4 outo2

Η Outotec, η εταιρεία-κάτοχος της τεχνολογίας flash smelting, AΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ οτι η μέθοδός της μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, με τον τρόπο που αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά to 2011!

Και πώς να  επιβεβαιώσει δημόσια κάτι που αποδεικύεται ΑΔΥΝΑΤΟ, όχι μόνο από τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ελληνικού ΥΠΕΝ, όχι μόνο από το σύνολο της βιβλιογραφίας, αλλά και από τα πεπραγμένα της ίδιας της Outotec σε άλλες χώρες;

Πώς να εξηγήσει οτι οι πυρομεταλλουργίες flash smelting που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο απορρίπτουν τα συμπυκνώματα υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό (όπου το υψηλό είναι 1% και αυτό αραιώνεται με άλλα, “καθαρά” συμπυκνώματα, για να κατέβει κάτω από το 0,5%). Δείτε, ενδεικτικά:

Εldorado, Outotec, αρσενικό και flash smelting: Η διάψευση έρχεται από τη Ζάμπια…

Η ίδια εταιρεία πριν από ένα χρόνο έστειλε τον διευθυντή της “Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης” για να στηρίξει την προσφυγή του πελάτη της, της Ελληνικός Χρυσός, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της ανάκλησης τεχνικών μελετών από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αύγουστο 2015. Το ΣτΕ – και η Ελληνική κοινή γνώμη – πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του διευυθυντή της Outotec οτι “μπορούμε να εγγυηθούμε απολύτως την εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος”. H απόφαση ακυρώθηκε, η καταστροφή στις Σκουριές ξανάρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%bf

Εαν ίσχυαν αυτά που ειπώθηκαν στο ΣτΕ, η απάντηση στην ερώτηση “εφαρμόζεται η μέθοδός σας με τα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής;” θα ήταν ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ και η Outotec με χαρά θα απαντούσε όλα τα ερωτήματα των πολιτών.

Εαν ισχυαν αυτά, η Outotec θα είχε γίνει ζάπλουτη πουλώντας τα δικαιώματα της πρωτοποριακής εφαρμογής του flash smelting σε συμπυκνώματα με ασύλληπτα υψηλά ποσοστά αρσενικού, όταν η μεταλλουργική βιομηχανία παγκοσμίως αδυνατεί να επεξεργαστεί ακόμα και το ο,5%.

Tο πρόβλημα του αρσενικού στη μεταλλουργία χαλκού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το «έλυσε» με απάτη

– “Αγαπητή Οutotec, είναι αλήθεια οτι έχετε επιλύσει το πρόβλημα της βιομηχανίας με το αρσενικό; Η Eldorado Gold ισχυρίζεται οτι το flash smelting είναι εφικτό με περιεκτικότητες 8-10% As”

outo5

Καμμία απάντηση, φυσικά.

Πώς να τα μαζέψουν, Outotec και Eldorado, τα ψέμματα που έχουν πει;

Την οριστική απόρριψη της μεθόδου η Eldorado την απέκρυψε πλήρως από τους μετόχους της και τους οικονομικούς αναλυτές τους οποίους με τις ανακοινώσεις της παραπλανεί οτι όλα πηγαίνουν καλά με την επένδυσή της στην Ελλάδα. Όσο η απάτη με το flash smelting μένει στα στενά όρια της Ελλάδας, στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας του ΣτΕ και σε λίγα μέσα ενημέρωσης μιας γλώσσας που ουδείς στο εξωτερικό καταλαβαίνει, δεν  υπάρχει καμμία ζημία στην εικόνα των εταιρειών. Αλλά καμμία από τις δυο εταιρείες δεν τολμά να πει δημόσια στο εξωτερικό, σε κοινό ειδικών, σε επιστημονικό συνέδριο ή τεχνικό έντυπο, οτι θα κάνει πυρομεταλλουργία χαλκού στην Ελλάδα με περιεκτικότητα αρσενικού στο συμπύκνωμα 8% ή μεγαλύτερη!

Όπως αναλύσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, η Eldorado επιδιώκει τώρα να εμπλέξει το Υπουργείο ΠΕΝ σε έναν ατέρμονο “τεχνικό διάλογο”, με στόχο να κρατήσει τεχνητά ανοικτό το ζήτημα της  μεταλλουργίας. Και να πετύχει έτσι τη συνέχιση όλων των υπόλοιπων έργων, εδραιώνοντας  πρακτικά την παραβίαση της σύμβασης και τη στέρηση του Δημοσίου από οποιοδήποτε έσοδο από τη δραστηριότητά της.

Δεν είναι καθόλου περίεργο που και η Outotec μιλάει τώρα για “επιστημονικές συζητήσεις” με τις αρχές και την Eldorado. Και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να κουκουλωθεί το θέμα και να περάσει όλη η απάτη σα να μη συνέβη: η μία για να περισώσει την καλή της φήμη και τις παχυλές της αμοιβές από την Eldorado και η άλλη για να περισώσει και τη φήμη και τα συμφέροντά της στη Χαλκιδική.

Σε αυτούς που επιχείρησαν να εξαπατήσουν το Δημόσιο δεν αρμόζει ο τίτλος “επενδυτές”, αρμόζει ο τίτλος “απατεώνες”. Και αυτούς τους πετάνε έξω με τις κλωτσιές, κ. Σταθάκη.


Μία απάντηση στο “Η Outotec κάνει την πάπια για το flash smelting #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.