Σταθάκης και Eldorado: Στον “τεχνικό διάλογο” κρύβεται η κωλοτούμπα #skouries


giorgos_stathakis_0

Το μόνο ψήγμα πληροφορίας που βγήκε από την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, ήταν η πρόταση της εταιρείας “για τη διενέργεια τεχνικού διαλόγου με το υπουργείο, με στόχο να ξεπεραστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει”.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει άραγε η κοροϊδία;

3-4 προβλήματα, το εξής ένα

Οι απόψεις φαίνεται να ταυτίζονται αφού “διάλογο” με την εταιρεία είχε προτείνει και ο ίδιος ο κ. Σταθάκης σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν ακόμα ήταν Υπουργός Οικονομίας:

«Θέλουμε διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα τρία – τέσσερα προβλήματα με την Eldorado Gold… H ΝΔ είναι υπέρ του να πραγματοποιήσει την δεσμευτική της επένδυση; πρέπει να φτιάξει το εργοστάσιο κάθετης παραγωγής”

Όπως φαίνεται, από τότε ο κ. Σταθάκης γνώριζε πολύ καλά ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας και ποιο είναι το ΕΝΑ και ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ πρόβλημα: η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Με την ΑΠΟΦΑΣΗ της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Πάνος Σκουρλέτης, απορρίπτεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ ως μη εφαρμόσιμη η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting που είναι ο θεμέλιος λίθος της αδειοδότησης. Η σύμβαση απαιτεί εργοστάσιο καθετοποιημένης παραγωγής – αλλά αφού η μέθοδος την οποία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υποχρεούται να εφαρμόσει η Ελληνικός Χρυσός δεν μπορεί τεχνικά να αδειοδοτηθεί, η τήρηση της σύμβασης είναι αδύνατη.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι καθόλου ασήμαντο και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με “διάλογο”: είναι η αποδεδειγμένη πλέον παραβίαση της σύμβασης.

Ο “τεχνικός διάλογος” έχει ήδη γίνει!

Όπως επίσης γνωρίζει καλά ο κ. Σταθάκης, στην  Ελληνικός Χρυσός έχει δοθεί υπερβολικά πολύς χρόνος για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου: Η “επένδυση” εγκρίθηκε περιβαλλοντικά το 2011 μόνο με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της εταιρείας περί εφαρμοσιμότητας και παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει από τότε η αρμόδια τεχνική υπηρεσία. Με τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας του Φεβρουαρίου 2012, δόθηκε στην εταιρεία επιπλέον διάστημα τριών ετών για να τεκμηριώσει τη μέθοδο της επιλογής της. Τα τρία χρόνια τελείωσαν το Φεβρουάριο του 2015, όμως κανένα νέο στοιχείο δεν κατατέθηκε.

Με τις διαδοχικές προσφυγές της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ προκειμένου να αποφύγει την τεχνική κρίση της μεθόδου, πέρασε άλλος ένας χρόνος και φτάσαμε στο 2016. Η αξιολόγηση της μελέτης της μεταλλουργίας από τους ειδικούς του Υπουργείου οδήγησε στην εκ νέου επιστροφή της στην εταιρεία στις 5-7-2016, με μια πολύ λεπτομερή και αναλυτική καταγραφή των λαθών και των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν. Στην εταιρεία δόθηκε άλλη μία δίμηνη προθεσμία για να διορθώσει, να συμπληρώσει και να επανυποβάλει τη μελέτη. Η εταιρεία απάντησε με μια “αίτηση θεραπείας”, δηλαδή αίτηση ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης, που και αυτή εξετάστηκε από το Υπουργείο και απορρίφθηκε στις 2-11-2016.

Με άλλα λόγια, ο “τεχνικός διάλογος” μεταξύ υπουργείου και εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας έχει ήδη γίνει και το αποτέλεσμά του ήταν η απόρριψη της “αίτησης θεραπείας”. Η εταιρεία δεν έχει τίποτα να προσθέσει σχετικά με το flash smelting γιατί αν είχε, θα το είχε καταθέσει μέχρι σήμερα.  Επιπλέον “τεχνικός διάλογος” δεν  προβλέπεται από τη νομοθεσία. Τεχνικά  και νομικά, το θέμα έχει λήξει όσο κι αν η εταιρεία προσπαθεί να το κρατήσει τεχνητά ανοιχτό.

Στόχος η διαιώνιση της εκκρεμότητας

Μια προσχηματική ανταλλαγή χαρτιών, όπου τάχα η εταιρεία θα προσπαθεί να πείσει το Υπουργείο οτι θα εφαρμόσει μια μέθοδο – επιστημονική φαντασία και τάχα το Υπουργείο θα το σκέφτεται, ούτε ως στάχτη στα μάτια των αφελών δεν περνάει πλέον.

Η υπόθεση αγγίζει τη γελοιότητα: βρισκόμαστε ήδη πέντε χρόνια μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και όλα τα έργα προχωράνε με γοργούς ρυθμούς, εκτός από το ένα από οποίο εξαρτάται η τήρηση της σύμβασης. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η μονάδα μεταλλουργίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί παράγοντας καθαρά μέταλλα και φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο το έτος 2019. Έστω το 2020, αν συνυπολογίσουμε και την καθυστέρηση λόγω ΣτΕ. Για να μπορεί να υλοποιηθεί αυτός ο όρος, πρέπει το εργοστάσιο να αδειοδοτηθεί τεχνικά ΤΩΡΑ και η κατασκευή του να ξεκινήσει άμεσα. Αλλά με ποια μέθοδο;

Ο CEO της Ελληνικός Χρυσός κ. Θεοδωρακόπουλος δεν βιάζεται. Στην τελευταία του συνένεντευξη στο ATLAS TV, δήλωσε χαλαρά:

“Η μεταλλουργία χρυσού είναι 3-4 χρόνια αφού αρχίσουν να παράγουν οι Σκουριές, μπορεί και περισσότερο”.

Αφού οι Σκουριές θα αρχίσουν να παράγουν το 2019, η μεταλλουργία τοποθετείται εντελώς αυθαίρετα το 2023-2024 ή και αργότερα. Μέχρι τότε – ή και αργότερα, ή και μέχρι το πέρας της “επένδυσης” – η εταιρεία του κ. Θεοδωρακόπουλου θα κερδίζει αλλά το Δημόσιο όχι.

(Δεν θέλει να μιλήσει για τη μεταλλουργία ο CEO και αυτό φαίνεται. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις αράδιαζε όλο το παραμύθι: ο χαλκός που δρα σαν συλλέκτης του χρυσού, η βεβαίωση της Outotec κ.λ.π. Τώρα τι να πει, αφού η μέθοδος αποδείχθηκε μια απάτη;)

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά…

Η Ελληνικός Χρυσός  δεν είχε ποτέ την πρόθεση να τηρήσει τη σύμβασή της με το Ελληνικό Δημόσιο, να κατασκευάσει  εργοστάσιο μεταλλουργίας και να παράγει καθαρό χρυσό και χαλκό. Δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αποδώσει τους νόμιμους  φόρους για τα κέρδη των τουλάχιστον 13 δις ευρώ,  που θα αποκομίσει από τη Χαλκιδική. Όπως μάλιστα προκύπτει από επίσημο έγγραφο, η παραβίαση της σύμβασης ήταν μια ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ της Ελληνικός Χρυσός και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τη διοίκηση της εταιρείας πριν ακόμα από τη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2010. Γι’αυτό και επελέγη μια μεταλλουργική μέθοδος που ήταν γνωστό οτι δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως περιγράφεται στη ΜΠΕ. Γι’αυτό και η εταιρεία προσπαθεί διαρκώς να μεταθέσει την υλοποίηση της μεταλλουργίας στο απώτερο μέλλον.

Όλοι υποψιαζόμασταν οτι ο Γιώργος Σταθάκης τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού ΠΕΝ για να υλοποιήσει την βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει το σχέδιο της Eldorado.

Είχαμε την απορία πώς θα μεθοδευτεί αυτό δεδομένου οτι η τελευταία απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη αποκλείει να συνεχιστεί η “επένδυση” με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, αφού ουσιαστικά ακυρώνει την αδειοδότηση και οδηγεί στην υποχρέωση της Διοίκησης να αναστρέψει τη σύμβαση.

Οι δυο λέξεις “τεχνικός διάλογος” φαίνεται οτι δίνουν την απάντηση: η απόφαση Σκουρλέτη δεν μπορεί να αναιρεθεί αλλά ούτε θα εφαρμοστεί. Εαν γίνουν έτσι τα πράγματα, θα είναι ξεκάθαρη πλέον η διαπλοκη του κ. Σταθάκη με την Eldorado. Η Χαλκιδική θα καταστρέφεται και η εταιρεία θα εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα και το χαλκό ως συμπυκνώματα ευτελούς αξίας, με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο, όπως είχε προσχεδιάσει.

Όπως συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια με τους αγώνες ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν τις ανίερες συμφωνίες των εκάστοτε υπουργών με τη διαπλοκή είναι οι αγωνιζόμενοι πολίτες αυτής της χώρας.


3 απαντήσεις στο “Σταθάκης και Eldorado: Στον “τεχνικό διάλογο” κρύβεται η κωλοτούμπα #skouries”

  1. Νομίζω ότι είχε ειπωθεί και στο παρελθόν αυτό, ότι προσπαθούν δηλαδή να κερδίσουν χρόνο όλοι. Ο μέν Συριζα θα έχει πάντα τη διακαιολογία ότι όσο ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση δεν άνοιξε το εργοστάσιο (μέχρι να πέσει κάποια στιγμή απο κυβέρνηση – και να τηρηθεί η 4ετία πάλι δεν προλαβαίνει να ανοίξει) και φυσικά οι απο εκεί που η δουλειά τους γίνεται ούτως ή άλλως. Όλα εν τάξει. Σούπερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.