Συνάντηση επιτροπών αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από Θράκη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη #skouries


dianomarxiaki-oxi-sta_-xrysoryxeia

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Την Κυριακή 20/11/16, στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου και μελών των Eπιτροπών Aγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Έγινε αποτίμηση των πρόσφατων αποφάσεων Σκουρλέτη και Σταθάκη και συζητήθηκε ο παραπλανητικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν αυτές από τα ΜΜΕ της χώρας. Η καίριας σημασίας απόφαση Σκουρλέτη, με την οποία απορρίπτεται η μεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting), σε συνδυασμό με την προηγηθείσα απόρριψη της  χρήσης κυανίου από το ΣτΕ, δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην εταιρεία. Η απόφαση Σκουρλέτη πέρασε στα “ψιλά” και ερμηνεύθηκε  ως “εμπόδιο” στην προσέλκυση “επενδύσεων” στη χώρα μας. Αντίθετα η έγκριση κάποιας ελάσσονος σημασίας κατασκευαστικής άδειας από το νέο υπουργό κ. Σταθάκη, εμφανίσθηκε ως “έγκριση” της εξόρυξης.

Στη συνάντηση της Κυριακής επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και η κοινή πορεία των τοπικών κινημάτων για την αποτροπή της εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας. Βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή για το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, με εκατοντάδες κατοίκους αγωνιστές της περιοχής να βρίσκονται σε ομηρία και εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Ο αγώνας για το μέλλον και την υγεία των παιδιών τους, τις εργασίες τους και το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται τόσο αυτές όσο και η ζωή τους, καθώς και για την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας του Αριστοτέλη, ποινικοποιήθηκε σε πρωτοφανή βαθμό, με βαρύτατες κατηγορίες.

Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα μιας κατά το δυνατόν πληρέστερης ενημέρωσης του κόσμου, αλλά και του συντονισμού και της εντατικοποίησης του αγώνα. Ενός αγώνα που προδόθηκε από τις κυβερνήσεις που αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούν, υποκύπτουν είτε στα μεγάλα συμφέροντα είτε στις εξουθενωτικές πιέσεις και εκβιασμούς των δανειστών της χώρας και εξωθεσμικών κέντρων.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των φορέων που συγκροτούν τη Διανομαρχιακή Επιτροπή, θα ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης για το που βρισκόμαστε σήμερα, ποιοί είναι οι μελλοντικοί κίνδυνοι και ποιά θα πρέπει να είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Μόνο ένα αρραγές μέτωπο που βρίσκεται σε εγρήγορση μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά στην οικονομική και επικοινωνιακή δύναμη των χρυσοθήρων. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετιών επιτυχή αγώνα δεν πρόκειται να υποκύψουμε τώρα και δε θα αφήσουμε μέσα στις ζοφερές συνθήκες της οικονομικής κρίσης να μας πάρουν και τους τελευταίους πόρους επιβίωσής μας, τη γή, το νερό και τον αέρα.

Η εξόρυξη και η επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων δεν  είναι αειφόρος  ανάπτυξη. Είναι καταδίκη των περιοχών μας σε μαρασμό και θάνατο γιατί επιφέρει ανεπανόρθωτη  καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την  απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας

22/11/2016

Η συντονιστική γραμματεία

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ


Μία απάντηση στο “Συνάντηση επιτροπών αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από Θράκη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.