Ο αδειοδότης Μανιάτης #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

maniatis-washington-118565

Σε ό,τι αφορά τους ορυκτούς πόρους ο Γ. Μανιάτης έχει καταφέρει να περιβληθεί το φωτοστέφανο του ειδήμονα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -υπο τις διάφορές του μετονομασίες- συνωθήθηκαν γύρω του ως “σύμβουλοι” και ως υπηρεσιακοί παράγοντες επιστήμονες γνωστοί για τη φανατική τους υποστήριξη στο δόγμα “εξορύξεις παντού -κυρίως στη βόρεια Ελλάδα- και για τα πάντα, με κάθε κόστος και το ταχύτερο δυνατό”. Ο Γ. Μανιάτης στηρίχτηκε σ’ αυτούς και αυτοί στηρίχτηκαν στον Γ. Μανιάτη, ωστε να προχωρήσουν μαζί στην υλοποίηση του δόγματος αυτού, έχοντας και την προωθητική υποστήριξη σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ήρθε στη συνέχεια και η ιστορία με τα περί της επικείμενης “εξόρυξης” των “πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων” στη χώρα μας για να αναγορευθεί ο Γ. Μανιάτης σε κάτι μεταξύ Francisco Pizarro, παρουσιάζοντας στα έκπληκτα μάτια μας το απαστράπτον Eldorado και Άραβα Εμίρη έτοιμου να μοιράσει εκατομμύρια στους υπηκόους του. Ήταν λοιπόν προφανές πως μετά από αυτόν οι διάδοχοί του στο υπουργείο θα φάνταζαν σαν νάνοι (ή έτσι θα έπρεπε να φαντάζουν). Και με κάθε ευκαιρία στη Βουλή ο Γ. Μανιάτης φρόντιζε να τους κατακεραυνώνει υπενθυμίζοντάς τους πόσο μικροί και ανίκανοι είναι σε σύγκριση με τη μεγαλοσύνη του.

Πρόσφατα ο κ. Μανιάτης δήλωσε με προφανή αγανάκτηση και απελπισία:

“Ελληνικό, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη, Ζάκυνθος, μεταλλεία Χαλκιδικής μεγάλες επενδύσεις στα αζήτητα εξαιτίας κυβερνητικών ιδεοληψιών.
2013-2014 αδειοδότησα περιβαλλοντικά 106 επενδύσεις προϋπολογισμού 6.1 δις € που θα έδιναν 8000 θέσεις εργασίας. Καμία δεν προχώρησε.”

http://www.parapolitikaargolida.gr/2016/11/focus-fm-1036.html

Δεν ξέρω ποιές ακριβώς είναι οι 106 μεγάλες επενδύσεις που αδειοδοτήθηκαν από τον κ. Μανιάτη. Και δεν ξέρω ποιές από τις αναφερόμενες έξι έχει αδειοδοτήσει ο ίδιος -ξέρω ποιές δεν έχει-. Όμως, σε σχέση με την ιερή αγανάκτησή του για τη μη προχώρησή όλων αυτών, μήπως θα έπρεπε να στρέψει τα βέλη του στην απαράδεκτη ευκολία με την οποία δίνονται εσπευσμένα οι άδειες για κάποιες (τις περισσότερες) από τις μεγάλες επενδύσεις; Γιατί δεν είναι μόνο που αυτό μοιάζει με βιαστικό ξεπούλημα, είναι και το ότι μετά την εσπευσμένη αδειοδότησή τους ανακύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά νομικά και κοινωνικά θέματα και αυτά είναι που καθυστερούν ή ακυρώνουν τελικά τις “αδειοδοτηθείσες επενδύσεις”. Βέβαια, θα μου πείτε πως εδώ πάει να γίνει δόγμα το: “πρώτα αδειοδότηση και μετά έλεγχος των προαπαιτούμενων”….

Να θυμίσω όμως επί του προκειμένου, και να ρωτήσω σχετικά τον κ. Μανιάτη, γιατί ο ίδιος δεν προχώρησε -για την ακρίβεια καθυστέρησε (μέχρις ακυρώσεως) όσο ήταν στα πράγματα, με όλα τα μέσα και όσο μπορούσε- την επένδυση που αφορά την εξόρυξη και αξιοποίηση του ζεολίθου στον Εβρο; Και γιατί ήρθε επί του ζητήματος αυτού σε ασυνήθιστα σφοδρή σύγκρουση με τον συνάδελφό του στο ΠΑΣΟΚ τότε βουλευτή Γ. Ντόλιο; Μήπως γιατί προέκυψαν ανυπέρβλητα (ή “ανυπέρβλητα”) νομικά εμπόδια; Και γιατί δεν βρήκε τον τρόπο να τα ξεπεράσει στα γρήγορα ο ίδιος τότε, τιμητής τώρα όσων τολμήσουν και καθυστερήσουν κάποια ανάλογη επένδυση;

Η στα γρήγορα, χωρίς επισταμένη και εξαντλητική μελέτη (περιβαλλοντική και νομιμότητας), χωρίς ή με υποτυπώδη διαβούλευση και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες των λεγόμενων “μεγάλων επενδύσεων”, αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι αιτίες των καθυστερήσεων ή των τελικών ακυρώσεών τους όταν τα προβλήματα -περιβαλλοντικά, νομικά, κοινωνικά- έρχονται στη συνέχεια στο φως. Και για τη θεραπεία των παραπάνω αιτίων καμιά δική του συγκεκριμένη συμβολή δεν έχει να επικαλεστεί ο κ. Μανιάτης. Παράδειγμα το ιερό τέρας της τροποποιημένης α λα γκρέκα μεταλλουργικής μεθόδου Flash smelting στη Χαλκιδική, που στοργικά το επώαζε και επί υπουργείας του ο κ. Μανιάτης, κόντρα σε όσους πολλούς υποστήριζαν πως η μέθοδος αυτή, όπως προτάθηκε και με τις απαράδεκτα υψηλές τιμές αρσενικού των υλικών τροφοδοσίας της, δεν είναι εφαρμόσιμη στην πράξη.

Τέλος, αν νομίζει ο κ. Μανιάτης οτι η εξαντλητική και συνεχής -όχι άπαξ και τέλος- διερεύνηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών επενδύσεων που έχουν να κάνουν με μεγάλης κλίμακας εξορύξεις είναι ελληνική ή τριτοκοσμική ιδιαιτερότητα (παραξενιά ή σκόπιμη καθυστέρηση), ας ρίξει μια ματιά στο παρακάτω δημοσίευμα, αγγλικά ξέρει:

http://www.mining.com/first-copper-nickel-mine-minnesota-inches-forward/


4 απαντήσεις στο “Ο αδειοδότης Μανιάτης #skouries”

  1. “Το Κοινοβουλιο της Σλοβενιας τροποποιησε το Συνταγμα της χώρας. Εφεξης το νερο θεωρειται δημοσιο αγαθο ελεγχομενο απο την Πολιτεια και οχι “εμπορευμα”…”

  2. Διαβάστε στη σημερινή (20-11-16) κυριακάτικη Καθημερινή:
    Εισαγγελικό πόρισμα: “Προβληματική η επένδυση στη Ζάκυνθο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.