«…Υπάρχουν κάποιες τοπικές αναγνώσεις…», τάδε έφη Φάμελλος #skouries


Aπό το Βασιλίνο

1-web1

O κ. Φάμελλος ανέλαβε εχθές τα καθήκοντα του υφυπουργού Περιβάλλοντος. Υπομνήουμε ότι είναι ένας εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προεκλογικά συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του κινήματος των Σκουριών, σε διαδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π. και στήριζε με την παρουσία του το κίνημα. Εχθές λοιπόν, ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος και σήμερα πρώτη ημέρα, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρακτορείο FM Mακεδονία»  (βλ. εδώ), μίλησε για τις Σκουριές και έστειλε το πρώτο μήνυμα.

Δεν ανέφερε τίποτα για το ότι έχουμε το παράδοξο να υλοποιείται μία φαραωνικού τύπου επένδυση παράνομα, χωρίς να έχει εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο σύμφωνα με τον Ν. 3220/2004. Δεν ανέφερε τίποτα για το γεγονός ότι η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting δεν είναι εφαρμόσιμη και συνεπώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η μέθοδος, και ότι ούτε εκ των υστέρων δεν μπορεί να εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο. Δεν είπε ο κ. Φάμελλος ότι όλα αυτά είναι παράνομα, ότι με ψεύδη και απάτη έφθασε η επένδυση μέχρι εδώ. Ο κ. Φάμελλος, ενώ ο αρχηγός του και η κυβέρνησή του προβάλλουν τον αγώνα κατά της διαφθοράς και κοιτούν δήθεν να τα «πάρουν» από τους πλουσίους προς όφελος του δημοσίου, δεν είπε πως «διυλίζει τον κώνωπα» και καταπίνει την «κάμηλο».

Κύριε Φάμελλε, για μία τηλεοπτική άδεια ζητήσατε 76.000.000 ευρώ, όλος ο ορυκτός πλούτος των μεταλλείων Κασσάνδρας αξίας ίσως εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έχει δοθεί σε έναν εκ των καναλαρχών  χωρίς το ελληνικό δημόσιο να λάβει ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, για το πρόγραμμα επανακατάρτισης των απολυμένων από την ΤVX μεταλλωρύχων, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 30.000.000 ευρώ!!, για να μην τους προσλάβει ο νέος επενδυτής υψηλόμισθους, όπως ήταν τότε. Ο καναλάρχης επενδυτής μόλις πήρε τα μεταλλεία Κασσάνδρας, πριν καταρτήσει επενδυτικό σχέδιο, άρχισε να μεταβιβάζει μέχρι και το 95% της περιουσίας που παρέλαβε δωρεάν, αποκομίζοντας υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό για εσάς, κ. Φάμελλε, είναι επένδυση και όχι διαφθορά. Στην επιτροπή για τους καναλάρχες ήσασταν λαλίστατη επιτροπή· για τη δωρεά του ορυκτού πλούτου, δεν σας ακούσαμε να προτείνετε. Δεν σας ακούσαμε κ. Φάμελλε, να λέτε για… για.. για… δεν σας ακούσαμε να μνημονεύετε καθόλου την πρόσφατη απόφαση του προκατόχου σας, o oποίος φρόντισε να πει στην παράδοση του υπουργείου, ότι ο μόνος που έκρινε αυτός να το αναλάβει, είναι ο κ. Σταθάκης. Στείλατε το μήνυμα σε εμάς εδώ, λέγοντας: «Δεν μπορούμε, δηλαδή, να ζητούμε ούτε σκληρή νομοθεσία ή σκληρή πολιτεία, γιατί υπάρχουν κάποιες τοπικές αναγνώσεις…».

Τι θέλετε να εκλάβουμε ως νόημα; Ότι η πολιτεία θα περιορισθεί στο να επιβάλει πρόστιμα για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, για να τα δίνει στους δανειστές; Η πολιτεία θα επιβάλει πρόστιμα, τα οποία η εταιρεία θα πληρώνει ευχαρίστως, αφού όποιο πρόστιμο και να της ορίσεις, θα είναι μιας ημέρας δουλειά από την καθημερινή εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, που ανήκει στον φτωχοποιημένο λαό; Τι να το κάνουμε εμείς το δικό σας πρόστιμο, όταν η θάλασσά μας έχει 4.000 αρσενικό; και όταν τα νερά μας μειώνονται δραματικά και οι γεωτρήσεις στην περιοχή μας «ξερνούν» η μια μετά την άλλη αρσενικό και κλείνουν; Τι να το κάνουμε, όταν… όταν… όταν;

Κύριε Φάμελλε, εμείς εδώ οι τίμια και ανιδιοτελώς αγωνιζόμενοι κάτοικοι, ούτε «σκληρή νομοθεσία» ζητάμε, ούτε «σκληρή πολιτεία». Εμείς εδώ θέλαμε από τον πρωθυπουργό να μην είναι προεκλογικά μέλος του κινήματος των Σκουριών και με την ανάληψη της κυβέρνησης να αποδεικνύεται για τους Έλληνες ψεύτης, απατεώνας και υποκριτής. Εμείς θέλουμε τίμιο νομοθέτη, ο οποίος να σέβεται και να τηρεί τους νόμους που θεσπίζει, και ο Ν.3220/2004 είναι σαφής.

Κύριε Φάμελλε, ο Ν.3220/2004 στο άρθρο 3, δεν μιλά ούτε για «μαλακό» νομοθέτη ούτε για «μαλακή» πολιτεία. Ορίζει σαφώς ότι χωρίς έγκριση επενδυτικού σχεδίου, χωρίς ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο (χωρίς μέθοδο μεταλλουργίας) λόγω υπαιτιότητας της αντισυμβαλλόμενης, η σύμβαση καταγγέλλεται και το δημόσιο ζητά και αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών σας στους δανειστές, σε τι βαθμό άραγε έχετε υπογράψει τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς σας; Έχετε κάνει καμμία έρευνα να δείτε πόσο αυξήθηκαν τα ψυχοφάρμακα στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 που αναλάβατε κυβέρνηση; Φρονώ ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνετε, ή ας την κάνει έστω και η αντιπολίτευση. Πάντως εδώ στην περίπτωσή μας, είναι προφανές ότι με την κυβέρνησή σας και οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι και οι κάτοικοι που αγωνίζονται για να μην καταστραφεί ο τόπος τους, θα καταφύγουν …στα ψυχοφάρμακα.

Υ.Γ.: Η υπόθεση αδελφοποίησης του Δήμου Αριστοτέλη με τους αυτόχθονες του Αμαζονίου, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Μπορούν οι αρμόδιοι να μας ενημερώσουν με δελτίο τύπου, καθώς έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε; Και μήπως πρέπει να γίνει και καμμία ενέργεια να δικτυωθούμε ως Δήμος και με τα κινήματα της Ανταρκτικής για το λιώσιμο των πάγων λόγω υπερθέρμανσης;


2 απαντήσεις στο “«…Υπάρχουν κάποιες τοπικές αναγνώσεις…», τάδε έφη Φάμελλος #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.