#skouries: Αποτίμηση των ΔΥΟ αποφάσεων Σκουρλέτη για το flash smelting


skoyrletis_2
Η “Απόφαση Απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός” του Πάνου Σκουρλέτη αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, που τα τελευταία 4 χρόνια έχει δει πολλές αποφάσεις που προσωρινά σταματούσαν την Ελληνικός Χρυσός να ανακαλούνται ή να ακυρώνονται λίγο μετά. Μόλις ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση της, ο Πάνος  Σκουρλέτης απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αντικατάστασή του από το Γιώργο Σταθάκη ενίσχυσε τη δυσπιστία προς την απόφαση, η οποία εκφράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια όπως: “απόφαση με ημερομηνία λήξης”, “μαγκιά εν’οψει ανασχηματισμού”, “εντυπωσιασμός χωρίς ουσία”, “τι Σκουρλέτης, τι Σταθάκης” κλπ.

Ως “Παρατηρητήριο” οφείλουμε να καταθέσουμε τη διαφωνία μας.

Η  απόρριψη της “Αίτησης Θεραπείας” μπορεί να δημοσιεύθηκε μια μέρα πριν τον ανασχηματισμό  αλλά δεν είναι μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που ο Π. Σκουρλέτης έλαβε όταν διαφάνηκε οτι δεν θα παραμείνει στην ίδια θέση. Η απόφαση  ήταν υπό διαμόρφωση επί δύο μήνες (από τις 9 Σεπτεμβρίου) και είναι συνέχεια της προγενέστερης απόφασης, της 5.7.2016, για την επιστροφή της τεχνικής μελέτης (προσαρτήματος) της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού/χρυσού Μαντέμ Λάκκου – που και εκείνη είχε πίσω της πολύμηνη επεξεργασία. Οι δυο αποφάσεις, της 5.7.2016 και της 3.11.2016, φέρουν την υπογραφή του υπουργού Σκουρλέτη αλλά το περιεχόμενό τους είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και αναλυτικής εργασίας του επιστημονικού, τεχνικού και νομικού, επιτελείου του ΥΠΕΝ. Είναι “νόμιμες οφειλόμενες ενέργειες της Διοίκησης”, σε συμμόρφωση με την απόφαση 217/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ που, ακυρώνοντας την απόφαση ανάκλησης των τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας του Αυγούστου 2015, ανέπεμψε την υπόθεση πίσω στη Διοίκηση για “νέα νόμιμη κρίση”. Με αυτή την έννοια, δεν πρόκειται για αποφάσεις “του Υπουργού”. Είναι αποφάσεις της αρμόδιας για την τεχνική αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός υπηρεσίας του Υπουργείου και αφορούν την οφειλόμενη απάντηση στην αίτηση της εταιρείας για έγκριση της μελέτης μεταλλουργίας. 

Αυτό που ΕΙΝΑΙ απόφαση του Σκουρλέτη είναι το οτι άφησε την αρμόδια υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της και να αξιολογήσει τη μελέτη όπως όφειλε. Το αποτέλεσμα είναι ένα σώμα δύο αποφάσεων, που η δεύτερη επιβεβαιώνει την πρώτη, και οι δύο μαζί είναι μια πληρέστατη, τεχνικά και νομικά, αιτιολόγηση της οριστικής απόρριψης της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting. ΕΙΝΑΙ απόφασή του Σκουρλέτη το οτι επέτρεψε να αναρτηθούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να δεσμεύουν από εδώ και πέρα τη Διοίκηση δύο αποφάσεις που είναι καταπέλτης κατά της “μεγάλης επένδυσης” της Χαλκιδικής. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο αυτό, με δεδομένη τη διαπλοκή που πάντα περιέβαλε με στοργή την Ελληνικός Χρυσός και τη μακρά ελληνική “παράδοση” της ανάμιξης της πολιτικής εξουσίας στο έργο της Διοίκησης. Mπορούσε και να μην το κάνει. Ο Σκουρλέτης λοιπόν δεν έκανε καμία χάρη στο κίνημα κατά της εξόρυξης, αλλά τήρησε τη νομιμότητα. Και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση που οφείλουμε να του την αναγνωρίσουμε. 

Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπερασπιζόμαστε εδώ ούτε το σύνολο των ενεργειών του Πάνου Σκουρλέτη ως υπουργού και μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το σύνολο των ενεργειών του σε σχέση με το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός. Και σίγουρα δεν υπερασπιζόμαστε κατά κανένα τρόπο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιλογή της οποίας είναι να προχωρήσει το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός – με όλα τα προβλήματα νομιμότητας που έχει, παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή που ήδη προκαλεί και χωρίς κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι ο νέος υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο άνθρωπος που λίγες μέρες νωρίτερα υπέγραψε με ενθουσιασμό τη CETA, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με συγκεκριμένη αποστολή: να “κλείσει” τις υποθέσεις που συναντούν μεγάλες αντιστάσεις από την κοινωνία, είτε σχετίζονται με το ξεπούλημα της – ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία και για την επιβίωση των κατοίκων αυτής της χώρας – βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής, είτε με τον ανυποχώρητο αγώνα για ζωή και καθαρό περιβάλλον που δίνεται στη Χαλκιδική. Aυτή είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης και προκειμένου να κλείσουν αυτές οι ανοιχτές πληγές, οι “αριστερές” και οικολογικές ανησυχίες είναι εμπόδιο. Είναι περιττοί ακόμα και οι προβληματισμοί σχετικά με την τήρηση των συμβάσεων και την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος. Ο νέος υπουργός ήταν αναμενόμενο οτι θα ήταν ένας ψυχρός εκτελεστής.

Κατά την άποψή μας οι δυο αποφάσεις Σκουρλέτη, με τη σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας και τη λεπτομερή τεχνική και νομική τους τεκμηρίωση, είναι αδύνατον να ανατραπούν ή να παρακαμφθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν από το ΣτΕ. Tα βιομηχανικά εργοστάσια και ειδικά αυτά που εγκυμονούν τόσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία δεν εγκρίνονται από τα δικαστήρια, εγκρίνονται ή απορρίπτονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το flash smelting έχει οριστικά τελειώσει και μαζί του το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός που χωρίς την έγκριση της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας δεν μπορεί να εγκριθεί.


3 απαντήσεις στο “#skouries: Αποτίμηση των ΔΥΟ αποφάσεων Σκουρλέτη για το flash smelting”

  1. Ίσως η (νεα) κυβέρνηση, και υπό την αφόρητη πίεση της Eldorado, προσπαθήσει να βρει κάποιον άλλο νομιμοφανή τρόπο υπέρβασης της απόφασης Σκουρλέτη, ωστε να αποφευχθεί η προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο -το αντίθετο μάλιστα- οτι θα καταλήξει υπέρ της, ενώ θα κάνει ευρύτατα γνωστή -και στο εξωτερικό, ειδικά εκεί- την απορριπτική απόφαση του Υπουργείου. Και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην τιμή των μετοχών της εταιρείας. Ενόψει και του επερχόμενου οικονομικού απολογισμού της για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
    Δεν είναι περίεργο που οι λαλίστατοι δημοσιογραφούντες εγχώριοι καθημερινοί υποστηρικτές της εταιρείας μοιάζουν να απεργούν τις τελευταίες ημέρες; Με εντολή του μεγάλου αφεντικού να υποθέσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.