Αριστερά ή «Αριστερά»; #skouries


Του Τέλη Τύμπα*, από την Απλωταριά

1-4

Στα σχολειά της χώρας διδάσκεται ότι «σε φράσεις ή λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται με το συνηθισμένο τους νόημα ή αναφέρονται ειρωνικά» βάζουμε εισαγωγικά. Το θυμήθηκα όταν είδα τη φωτογραφία με το πανό από τη χθεσινή πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Οι Σκουριές είναι πανελλαδικό σύμβολο αντίστασης μιας κοινωνίας που δεν θέλει να γίνει τριτοκοσμική με τα μνημόνια που ξεκίνησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Που δίνει τη μάχη για συλλογική ευημερία που δεν θα βασίζεται στην εξόρυξη χρυσού και όλων όσων καταστρέφουν τον πλανήτη και την κοινωνία, μια συλλογική ευημερία που θα είναι τέτοια επειδή ακριβώς θα βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πανό χθες στις Σκουριές έγραφε: ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΞΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με υπογραφή ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ (1). Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν βιώνεται από τη νεολαία στις Σκουριές ως κάτι διαφορετικό από τη Δεξιά της ΝΔ. Το σίγουρο είναι ότι αν συγκρίνουμε μια χτεσινή φωτογραφία από τις Σκουριές με τα ΜΑΤ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2) και μια φωτογραφία από τις Σκουριές με τα ΜΑΤ της κυβέρνησης της ΝΔ (3), θα βρούμε μόνο συνέχεια.

 3-3

thumbnail_2

Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ βιώνεται από τη νεολαία στην κορυφαία συμβολική αυτή περίπτωση ως παρόμοια με τη Δεξιά της ΝΔ. Γι αυτό και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το Αριστερά θέλει εισαγωγικά, θέλει «Αριστερά». Ώστε να φαίνεται ότι η αναφορά στην Αριστερά γίνεται στην περίπτωση αυτή ειρωνικά. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσκολεύει παλιούς συντρόφους που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως απαραίτητο για να μη συνδέσει η νεολαία την αριστερά με τα ΜΑΤ που χρησιμοποιούνται από το ΣΥΡΙΖΑ παρόμοια με τη ΝΔ, για να γίνει δηλαδή η Ελλάδα μια χώρα τριτοκοσμική, με κατεστραμμένη φύση και κοινωνία.

* Μέλος ΔΕΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στην διδασκαλία και την έρευνα της ιστορίας και της κοινωνιολογίας της υπολογιστικής τεχνολογίας και των τεχνολογικών δικτύων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.