CETA δεν είναι μόνον η ΦΕΤΑ #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

ceta_global_justice

Το μέγιστο μέρος στις τρέχουσες συζητήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που αφορούν την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η τυχόν έγκριση και στη συνέχεια εφαρμογή της CETA αναλώνεται στα της (ελληνικής) φέτας και της προστασίας της. Μόνο ακροθιγώς αναφέρονται άλλα ζητήματα και καθόλου ένα που μπορεί να είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό που θα κληθούμε (ως Ελλάδα) να αντιμετωπίσουμε μετά την (τυχόν) υπογραφή της διατλαντικής αυτής συμφωνίας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πιθανή (προς το παρόν) έγερση από μέρους της καναδικής Eldorado Gold απαίτησης για αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενης γι’ αυτό την “αδικαιολόγητη” (δήθεν) καθυστέρηση έγκρισης όλων των επί μέρους τεχνικών μελετών και έργων της επένδυσής της στα μεταλλεία της ανατολικής Χαλκιδικής.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην κρίση των προβλεπόμενων διαιτητικών οργάνων, το αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να ελέγχει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της παραπάνω εταιρείας σε όλες του τις λεπτομέρειες και να αρνείται, αναπέμποντας προς αναθεώρηση με την συνεπαγόμενη καθυστέρηση, την έγκριση κάποιων επί μέρους τεχνικών μελετών εκεί που κρίνει οτι δεν διασφαλίζεται απολύτως η νομιμότητα, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία, ίσως μετρήσει λιγότερο απ’ότι η καθυστέρηση έναρξης εισροής των επιχειρηματικών κερδών της ιδιωτικής εταιρείας.

Η Διοίκηση, το/τα αρμόδιο υπουργείο, ορθά διέγνωσε -ίσως κατόπιν της γαμήλιας τελετής- τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που οι σχετικές εγκρίσεις πολλών επί μέρους έργων καθυστερούσαν και δεν δόθηκαν ούτε και επί κυβερνήσεως Σαμαρά, που φραστικά τουλάχιστον ήταν αναφανδόν υπέρ της επένδυσης της Eldorado Gold: “η επένδυση θα προχωρήσει με κάθε κόστος” η σχετική ρήση του. Δυστυχώς όμως η Διοίκηση φάνηκε επίσης πολύ διστακτική στο να πάρει την πρέπουσα γενναία τελική απόφαση και απλά, διαχρονικά, βασισμένη παρόλα αυτά σε ορθές επί μέρους αποφάσεις, έπαιζε passing game. Τώρα, στο 89′ καλείται η παρούσα κυβέρνηση να έχει την καθαρότητα μυαλού και την ακρίβεια ενεργειών για την επίτευξη του νικητήριου γκολ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση -αν και όχι ακατόρθωτο. Και το ματς είναι knock out.


3 απαντήσεις στο “CETA δεν είναι μόνον η ΦΕΤΑ #skouries”

  1. Θρίλερ, δράμα ή φαρσοκωμωδία; Οι Βαλόνοι, δηλαδή λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κατάφεραν να μπλοκάρουν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA). Κίνδυνος και για την ΤΤΙΡ;
    Η οργισμένη διαπίστωση της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ότι η ΕΕ έγινε “όμηρος της εθνικής πολιτικής μιας μεμονωμένης χώρας” ήταν κάθε άλλο παρά υπερβολική. Διότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για μια ολόκληρη χώρα. Αντιθέτως αφορά τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας στο Βέλγιο, με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Μηδενός εξαιρουμένου οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών είναι υπέρ της CETA.
    Οι ενστάσεις των Βαλόνων αφορούν τόσο τις πιθανές κοινωνικές, όσο και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προωθούμενης οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά. Το Βέλγιο όμως δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του, εάν δεν διαθέτει τη συναίνεση όλων των τοπικών κυβερνήσεων. Η διαμάχη της κεντρικής με τις περιφερειακές κυβερνήσεις δεν είναι απλώς έκφραση της σύνθετης πολιτειακής δομής του Βελγίου, αλλά υπαγορεύεται και από τους δύσκολους πολιτικούς συσχετισμούς. Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι η εμπορική συμφωνία οδεύει προς ναυάγιο.
    Η “προεργασία” Γιούνκερ
    Κανονικά τα εμπορικά ζητήματα επιλύονται σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Τον Ιούλιο ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ είχε προαναγγείλει σχεδόν πανηγυρικά το τέλος αυτή της παράδοσης, ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνον το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια. Ήταν “λάθος για το οποίο με πίεσαν άλλοι”, παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Λουξεμβούργιος. Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όμως πιστεύει ότι εάν ήταν υπεύθυνη για τη CETA μόνον η Κομισιόν, τότε “θα είχαμε άλλες δυσκολίες”.
    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι “εάν δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, τότε δεν ξέρω πώς θα κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη αυτού του κόσμου”. Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, την επίσης διαμφισβητούμενη TTIP. Το πρόβλημα όμως είναι αρκετά πιο ουσιαστικό: πολλοί θεωρούν ότι διακυβεύεται η ικανότητα της ΕΕ να εκφράζεται ως ένα ενιαίο σύνολο.
    Αυτό κατέδειξε και ο τρόπος αντιμετώπισης της Ρωσίας. Μολονότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα τις αιματηρές ρωσικές επιδρομές στο Χαλέπι, απέφυγαν εν τέλει να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των περαιτέρω κυρώσεων και περιορίστηκαν στην αποδυναμωμένη διατύπωση ότι επιφυλάσσονται να απαντήσουν με “όλα τα διαθέσιμα μέσα”. Πολλές χώρες προκρίνουν την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν, άλλες για αμιγώς οικονομικούς, άλλες -όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν- για ιδεολογικούς λόγους. Η Α. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μια πιο αυστηρή διατύπωση.<<<

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.